Diyarbakır Kanada'dan Diyarbakır'a Geldi, 4 Kıtaya Çikolata İhraç Ediyor - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Kanada'dan Diyarbakır'a Geldi, 4 Kıtaya Çikolata İhraç Ediyor

Kanada'dan Diyarbakır'a geldi, 4 kıtaya çikolata ihraç ediyorKANADA'da yaşayan Ağrılı iş insanı Yüksel Kaya, çözüm sürecinin başlamasıyla bölgede oluşan huzur ve güven ortamına destek sağlamak amacıyla Diyarbakır'a gelip yatırım kararı aldı.

31.10.2018 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada'dan Diyarbakır'a geldi, 4 kıtaya çikolata ihraç ediyor

KANADA'da yaşayan Ağrılı iş insanı Yüksel Kaya, çözüm sürecinin başlamasıyla bölgede oluşan huzur ve güven ortamına destek sağlamak amacıyla Diyarbakır'a gelip yatırım kararı aldı. Organize Sanayi Bölgesi'nde çikolata fabrikası kuran Kaya, ürettiği ürünleri 4 kıtada 26 ülkesine ihraç ediyor. Yıllık 1 milyon kilo çikolata ihracatını yaptığını anlatan Kaya, Önümüzdeki yıl hedefim dünyanın 50 ülkesine Diyarbakır'ın çikolatasını ihraç etmektir. Kakaolarımızı Gana ve Fildişi Sahili'nden, şekerlerimizi Türkiye, Fransa ve Brezilya'dan, fındık ezmesini de Endonezya'dan tedarik ediyoruz. İthal ettiğimiz bu ürünleri burada mahsule dönüştürüp, ihraç ediyoruz dedi. Söz konusu fabrika için 3 Bakanlığın destek verdiğini söyleyen Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığının 1 milyon 200 bin lira destekte bulunduğu belirtildi.

Kanada'dan Diyarbakır'a 2013 yılında gelen iş insanı Yüksel Kaya, o dönem başlatılan çözüm sürecine katkıda bulunmak için yatırım yapma kararı aldı. Yatırımlarına inşaat sektörüyle başlayan Kaya, Organize Sanayi Bölgesi'nde çikolata fabrikası kurdu. Devletin teşvikleriyle çikolata fabrikasını kuran Kaya, şu anda 4 kıtada 26 ülkeye Diyarbakır'dan üretelen çikolataları gönderdiğini söyledi. Kaya, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 35 kişinini istihdam edilidiği fabrikada önümüzdeki dönemde 50 ülkeye çikolata ihracaatın yapılması hedeflendiğini söyledi.

'FABRİKAYA 1 MİLYON 200 BİN LİRA DESTEK VERDİK'

Fabrikada incelemelerde bulunan Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustufa Ertan Atalar, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında yüzde 50-60 oranında verilen mali desteklerle Diyarbakır'da 407 işletmenin faaliyete geçtiğini ifade ederek, bu işletmelere 300 milyon lira ödendiğini söyledi. Atalar, Diyarbakır'da pek aşina olmadığımız çikolata fabrikası açıldı. Biz bu tesis için hem 9'uncu etapta hem de 11'inci etap olmak üzere, teknolojiyi yenileme kapasitesinin artırılması projelerinde buradaki çikolata fabrikasınnın sunduğu 2 milyon 450 bin tutarındaki projeye 1 milyon 200 bin lira destek verdik. Bu fabrikada üretilen çikolatada kullanılan badem, ceviz ve fıstıklar bölgedeki çiftçilerimizden temin ediliyor. Ürünlerin buradan değerlendirilmesi, çiftçilerimizin üretimini de artırıyor dedi.

'26 ÜLKENİN GIDA PAZARINDA YERLERİMİZİ ALDIK'

İş insani Yüksel Kaya ise, daha sonra akamete uğratılan sürece destek için Kanada'dan gelip Diyarbakır'da yatırım yaptığını ifade ederek, Çözüm sürecinin başlamasıyla hem devletin sunduğu teşvikler hem de memleket sevdası olduğu için gelip burada yatırım yapmaya karar verdik. İlk önce inşaat söktüründe yatırımlarımız oldu. Daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde çikolaka fabrikasını kurduk. 4 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Yılda 1 milyon kilo çikolata ihracatını yapıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki dönemde dünyanın 50 ülkesinin pazarında yer almaktır. Şu an Ortadoğu, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında varızdiye konuştu.

'İTHAL ETTİĞİMİZ HAM MADDEYİ BURADA MAHSULE DÖNÜŞTÜRÜP, İHRAÇ EDİYORUZ'

Çikolatada kullandıkları kakaoları Gana ve Fildişi Sahili'nden, şekerleri Türkiye, Fransa ve Brezilya'dan, fındık ezmesini de Endonezya'dan tedarik ettiklerini kaydeden Kaya, İthal ettiğimiz bu ürünleri burada mahsule dönüştürüp, ihraç ediyoruz. 3 Bakanlık bize büyük destekler sundu. Ekonomi Bakanlığı, uluslararası alanda katıldığımız fuarlarda bizi finanse diyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geriye dönük faizsiz kredi imkanı sunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise, hem hibe desteleri var hem de ihracat yaptığımız ürünlerinin ton başına 270 lira katkısı oluyor dedi.

Diyarbakır Kanada\'dan Diyarbakır\'a Geldi, 4 Kıtaya Çikolata İhraç Ediyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Kanada'dan Diyarbakır'a Geldi, 4 Kıtaya Çikolata İhraç Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement