Diyarbakır-Sıfır Atık Projesi Diyarbakır'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır-Sıfır Atık Projesi Diyarbakır'da Başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi Diyarbakır'da törenle başladı.

16.02.2018 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi Diyarbakır'da törenle başladı. Diyarbakır'da kişi başına 1 kilogramı aşkın günlük atığın olduğunu belirten Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 2018 yılında bir bütün olarak sıfır atık projesinde Türkiye'nin en başarılı ve dönüşümü en çabuk gerçekleşen il olmak iddiasıyla bir aradayız dedi.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi tanıtımı toplantısı, DSİ toplantı salonunda yapıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında yapılan toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla, İl Jandarma komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, vali yardımcıları, kaymakamlar ve STK temsilcileri katıldı.

Vali Yardımcısı Tuba Koşal, proje sunum konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı Sıfır Atık Projesini detaylarıyla anlattı. Sunumun ardından konuşan Vali Güzeloğlu, 100 yıl öncesine göre insanoğlunun bugün enerjiyi 3 kat, ham maddeyi ise 2 kat fazla kullanan bir yaşam formunda olduğunu belirterek, Çevreye attığımız zararlı maddelerin hem hacimsel, hem de niteliksel olarak ağırlığında ve riskinde çok büyük bir artış var. Diyarbakırımız'da 1 Kilogramı aşkın günlük birey başına miktarımız var. Tüm bu atıklar, niteliksel olarak ta farklılıklar gösteriyor. Bu atıkların bir bütün olarak hepsinin bir anda ve bir yerde ne sağlıklı muhafaza edilmesi, ne ayrıştırılması, nede ekonomik olarak şüphesiz dönüştürülmesi mümkün değil. Sıfır atık diyerek atığın kitlesel olarak hem hacmini, hem de zararlı etkilerini en aza indireceğiz. 1 Ton atık kağıdı, kazandığımızda ve dönüşüme konu yaptığımızda yaklaşık 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor. 1 Ton atık camı kazandığınız zaman, 10 Litre petrol tasarrufu yapıyorsunuz. Biz bugün Diyarbakır'ımızda değişen, gelişen ve güzelleşen Diyarbakır'da artık yaşam kalitesi noktasında da, bu gibi toplumsal ve sosyal sorumluluk projelerinde de iddiamızı ortaya koymak. Hedeflerimizi paylaşmak ve bugünden itibaren 2018 yılında bir bütün olarak sıfır atık projesinde Türkiye'nin en başarılı ve dönüşümü en çabuk gerçekleşen il olmak iddiasıyla bir aradayız. Bu sürecin başlangıcı şüphesiz kamu kurumlarımız olacak. Üniversitemiz, hastanelerimiz dahil, kamuya açık özellikle toplu taşıma, ulaşıma açık merkezlerimiz dahil, farkındalığı arttıracak alanlar ve ortamlarda bunu başlatacağız. Ama bana sorarsınız Diyarbakır'da başarının merkezi olarak ta orayı hedefliyoruz. En doğru başlangıcımız okullarımız olacak, okullardaki çocuklarımızla başlayan bir zihinsel dönüşümün, her bir öğrencinin, gencimizin, zihninde bunun gereğinin ve bunun gerçekleşmesinin bilincinin yerleştirilmesini sağlayacağız. Okullarla başlayacağız, okul merkezli, çocuk ve genç merkezli bir bilinç işleyişi oluşturmayı hedefleyeceğiz. Aylık Diyarbakır'da kurumsal performans değerlendirme sonuçlarını paylaşacağız. En başarılı kamu kurumu, ticari işletmeyi, en başarılı okulumuzu ve onun sonucunda da kazandıklarımızı koyacağız. Aylık değerlendirmelerin sonucunu kamuoyu ile paylaşacağız. Bu duyarlılığı ne kadar çok arttırırsak inanın geleceğe o kadar temiz bir dünya, temiz bir Diyarbakır bırakacağız dedi.

Toplantıya katılanlara, Sıfır Atık Projesi tanıtım kitapçıkları dağıtılırken, toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Diyarbakır-Sıfır Atık Projesi Diyarbakır\'da Başladı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır-Sıfır Atık Projesi Diyarbakır'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement