Diyarbakır Tümmer'den 'Bin Yıl Yetecek Mermer Bulundu' Iddialarına Yanıt - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Tümmer'den 'Bin Yıl Yetecek Mermer Bulundu' Iddialarına Yanıt

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, geçtiğimiz günlerde Bursa Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun gündeme getirdiği, "500 milyar dolar değerinde ve bin yıl yetecek kadar mermer bulundu" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını...

25.05.2017 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, geçtiğimiz günlerde Bursa Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun gündeme getirdiği, "500 milyar dolar değerinde ve bin yıl yetecek kadar mermer bulundu" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtirek, "Öyle bir hava estiriliyor ki, sanırsınız mermer üreticileri dışında kalan herkes mermer uzmanıdır"dedi.

Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, mermer sektörü hakkında bir çok kesim tarafından yanlış beyanların yapıldığını dile getirdi. Yıllardan beri özel olarak mermer, genel olarak da madenin her türlüsü aleyhine adı konulmamış bir kampanyanın yürütüldüğünü anlatan Türk, şöyle konuştu:

"Son olarak Bursa'ın Orhaneli Belediye Başkanı bir mermer uzmanıymış gibi kamuoyuna seslenip, yanlış algıların oluşmasına çalışanlar arasına katıldı. Sayın Tatlıoğlu, ülkemize bin yıl yetecek kadar bir mermer rezervi bulduklarını belirterek, sektör mensuplarımızın bir liraya ihraç ettiği taşın 20 liraya ithal ettiğimizi, mermercilerinin işin kolayına kaçtığını ima etmektedir. Sayın Tatlıoğlu, Orhaneli İlçesi'nde üniversitelerle işbirliği yaparak 500 milyar dolar değerinde mermer rezervi bulduklarını iddia etmektedir. Sayın başkan, tespit ettikleri rezervle Türkiye'nin iç ve dış borçlarını ödeyebileceklerini söylemektedir. İşin aslı şudur, üyelerimizden merkezi Bursa'da bulunan MADSİAD, 2012 yılında anılan bölgelerde bir araştırma yaparak rezerv tespiti yapıtırmıştır. Bulunan rezervin en iyi koşullarda yıllık 269 milyon dolara tekabül ettiği hesaplanmıştır. Sayın başkan, buyursun 269 milyon dolarla Türkiye'nin iç ve dış borcunu ödesin. Umarım kendisi de bin yıl yaşayıp görecektir. Yanlış yönlendirilerek sektör hakkında yanlış bilgilendirilen sadece Orhan Tatlıoğlu değildir. Çok sayıda bürokratımız ve bakanımız da doğal taş sektörü hakkında eksik bilgilendirilmiş ve bilgilendirilmektedir. Neredeyse her üreticinin ihracatçı olup, dünya pazarına açılan bu sektör küçümsenmeyi değil, güven ve saygıyı hak ediyor. Lütfen mermeri ve mermerciliği biraz da mermerciden dinlesinler. Mermer sektöründe ne rezervler görüldüğü gibidir, ne de üreticimiz diğer ülkelerden geride kalmaktadır. Bazı eksiklikler de olsa sektörümüz son 30 yılda dünya pazarında gurur duyulacak başarılar elde etmiştir. Bu sektör boşuna dünyanın 3'ncüsü konumuna gelmemiştir."

Diyarbakır Tümmer\'den \'Bin Yıl Yetecek Mermer Bulundu\' Iddialarına Yanıt
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Tümmer'den 'Bin Yıl Yetecek Mermer Bulundu' Iddialarına Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement