Diyarbakırspor'dan Tff'ye Irkçı Tezahürat Uyarısı - Son Dakika
Spor

Diyarbakırspor'dan Tff'ye Irkçı Tezahürat Uyarısı

Diyarbakırspor\'dan Tff\'ye Irkçı Tezahürat Uyarısı

Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Nurullah Edemen, takım ve taraftarlarının deplasman maçlarında ırkçı tezahüratlara maruz kaldıklarını belirterek, yeni sezon öncesinde benzeri saldırılara maruz kalmamak için federasyonun gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

10.09.2011 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Nurullah Edemen, takım ve taraftarlarının deplasman maçlarında ırkçı tezahüratlara maruz kaldıklarını belirterek, yeni sezon öncesinde benzeri saldırılara maruz kalmamak için federasyonun gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

Spor Toto 2'inci lig ekiplerinden Diyarbakırspor Başkanı Nurullah Edemen, kulup avukatı Vedat Erten ile basın toplantısı düzenledi. Edemen, Elazığspor ile yaptıkları hazırlık maçında yaşananlardan sonra Türkiye Futbol Federasyonu tarafından önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kulüp avukatı Vedat Erten, yaptığı açıklamada, hazırladıkları metni Futbol Federasyonu'na faksla ilettiklerini söyledi. Diyarbakırspor'un 10 yıldan bu yana deplasmanda ırkçı ve şoven tezahüratlara maruz kaldığını söyleyen Erten, geçen hafta Elazığspor ile oynadıkları dostluk maçında yaşanan olayları gündeme getirip "Vahşi saldırılara maruz kaldık" dedi. Erten, Diyarbakırspor'un yeni sezonda da bu tür saldırılara maruz kalmaması için Türkiye Futbol Federasyonu'nun gerekli önlemleri almasını isteyerek, "Diyarbakırspor ve taraftarları son 10 yıldır gittiği her deplasmanda ağır ırkçı, şoven ve fiziki saldırılara maruz kalmaktadır. Türkiye'de Diyarbakırspor müsabakalarında bu sloganların atıldığını ve bunun ırkçı bir söylem olduğu, nefret söyleminin tipik bir örneği olduğunu her kesim kabul etmektedir. Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, TBMM Başkanı'ndan mahalle muhtarlarına, sanatçısından balıkçısına kadar herkes bu söylemin yanlış olduğunu ifade etmektedir. Fakat ne yazık ki bu eylem bir yaptırımla da karşılaşmamaktadır. FDT55/10. maddesi ve 44. maddesinde 'Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu herhangi bir şekilde zedeleyenlerle (1), müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında her türlü ideolojik propaganda yapmak yasaktır (4)' şeklinde düzenleme de getirilmiştir" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu bu düzenlemeyi ırkçılığın, ayrımcılığın, şovenizmin, nefret söyleminin tavan yaptığı 28 Eylül 2009 tarihinde oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor müsabakasında basit para cezası şeklinde uyguladığını anımsatan Erten, "Bu ceza bir daha da uygulanmadığı gibi Özgener döneminde bu düzenlemedeki para cezalarında; dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde ve FİFA'nın, UEFA'nın gözü önünde de indirime gitmiştir. Bu uygulamaya da ulusal ve uluslararası hiç bir kurum da tepki vermemiştir" şeklinde konuştu.

"UEFA FİFA BU SORUNLARA MÜDAHİL OLABİLİR"

Konunun çok ciddi ve hassasiyetle üstünde durulması gereken bir durum olduğuna dikkat çeken Erten, olaylara UEFA ve FİFA'nın da müdahil olabileceği uyarısında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakırspor taraftarı ile ya da taraftarsız deplasman müsabakalarına gidecek. Bu müsabakalarda Diyarbakırspor aleyhine bu türden sloganlar atılırsa ne olacak? Sorunun üzerinde dikkatle ve hassasiyetle durmak gerekir. TFF ve ilgili kurulları bu konuda cesur-ezber bozan ve kararlılıkla yaptırımları uygulama yoluna gitmelidir. Gerek futbol ailesi içerisinde ve gerekse tüm toplumla birlikte bu nefret söylemine karşı mücadele edeceğini deklare etmeli, bunu yaptırımlarla desteklemelidir. Kuşkusuz bu sorunun halledilmesi için ailenin büyüğüne başvurulur. Ailenin büyüğü TFF'dir. Karşılıklı sevgi ve güvenle, ödevlerin ve sorumlulukların yerine getirilmesiyle. Diyarbakırspor kulübü bu konuda üzerine düşeni yapmıştır ve yapacaktır. Ancak ne yazık ki Türkiye Futbol Federasyonu bu konuda güncel sorunlarla boğuşmaktadır. Diyarbakırspor önümüzdeki sezonda oynayacağı deplasman müsabakalarının çoğunu ulusalcı, milliyetçi, muhafazakar nüfusun yoğun olduğu yerlerde yapacaktır. Bu konuda öncelikle kamuoyu hassasiyetinin oluşması gerekmektedir. Bu da öncelikle TFF'nin işidir. Böylesi ırkçı, ayrımcı saldırıya maruz kalan takımımız ileride futbol oynayamayacak, sahaya çıkamayacak, lige katılamayacak hale gelebilir. Hatta UEFA ve FİFA bu soruna müdahil olabilir. Bu da arzu edilecek bir durum olmasa gerek. "

Elazığ MAÇINI ÖRNEK VERDİ

Diyarbakırspor Kulüp avukatı Vedat Erten, geçen hafta Elazığspor'un sezon açılışında oynadıkları hazırlık maçında yaşanan olayları da hatırlatarak, "Hemen her sezon öncesi Türkiye Futbol Federasyonu ve ilgili kurulları yukarıda arz ettiğimiz hususlar hakkında bilgilendirilmekte ve Diyarbakırspor Kulübü'nün ve hatta Diyarbakır halkının ve giderek bütün bölge halkının maruz kaldığı ırkçı, ayrımcı ve şoven saldırılara karşı tedbirlerin alınması için ilgilileri göreve davet etmiştir. Ne var ki 2011-2012 sezonuna girmeden Elazığspor-Diyarbakırspor dostluk müsabakasında dahi bu türden vahşi saldırılara maruz kalmış bulunmaktayız. Lig müsabakaları da başlarken bu türden saldırılara maruz kalmamız halinde, bu saldırılara karşı koymak için ulusal ve uluslararası alanda hukuki kapsamda kendimizi savunmak için harekete geçmekte tereddüt göstermeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu vesileyle liglerin barış içinde Fair-Play ruhu kapsamında sevgi ve dostlukla dolu bir rekabet ortamında geçmesini arzu ederiz" şeklinde konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Diyarbakırspor'dan Tff'ye Irkçı Tezahürat Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement