DNA Rekorunu Türkiye'ye Getirecekler - Son Dakika
Güncel

DNA Rekorunu Türkiye'ye Getirecekler

HÜ, DNA molekülünün modelini 3 bin kişiyle oluşturarak daha önce ABD'de kırılan "Guinness Rekorunu" Türkiye'ye getirmeye çalışacak.

16.04.2013 11:16  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız Aktaş - Hacettepe Üniversitesi (HÜ), DNA molekülünün modelini 3 bin kişiyle oluşturarak daha önce ABD'de kırılan "Guinness Rekorunu" Türkiye'ye getirmeye çalışacak.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü DNA Araştırma Grubu tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek DNA Günü etkinlikleri, 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Etkinliklerin ilk gününde Hacettepe Üniversitesi personeli ve öğrencileri, 3 bin kişiyle oluşturacakları dev DNA sarmalı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye çalışacak.

HÜ Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Mergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DNA'nın yaşamın şifresinin saklı molekül olduğunu anlatarak, bu yıl da DNA'nın keşfinin yıl dönümünün tüm dünyada farklı etkinliklerle kutlanacağını belirtti.

Türkiye'de de DNA hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla 3 yıldır çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini dile getiren Mergen, bu yıl etkinliklerin ilk gününde Beytepe kampüsünde 3 bin kişiyle dev bir DNA sarmalı oluşturacaklarını kaydetti.

DNA sarmalıyla "Guinness Rekorlar Kitabı"na girmek istediklerini kaydeden Mergen, "25 Nisan'da saat 11.30 ile 13.30 arasında üniversitemizin Beytepe Yerleşkesi'ndeki stadyumda Guinness rekoru kırmak için DNA sarmalı oluşturacağız. Bu rekor, 2011'de ABD'de 2 bin 640 kişiyle kırıldı. Biz rekoru tekrar kırarak Türkiye'ye getireceğiz" diye konuştu.

Guinness yetkilileriyle görüştüklerini anlatan Mergen, yetkililerin rekor talebini kabul ettiğini ve bir hakemin 25 Nisan'da rekoru onaylamak için Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Guinness yetkililerine başvururken 3 bin kişiyle rekoru kıracaklarını söylediklerinin altını çizen Mergen, şunları kaydetti:

"Bu sayıyı da geçebiliriz. Çok fazla başvuru var. Ankara dışından bile arayanlar, gelecek olanlar var. Rekor denemesi büyük bir heyecan yarattı. 6 yaşındaki çocuklar bile gelmek için mail atıyorlar.

Ancak dışarıdan katılımcı alamıyoruz, rekor denemesi sadece Hacettepelilerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Zincirin oluşturulacağı alan Guinness kuralları gereği kapalı olacak ancak dışarıdan izlenebilecek. Herkesi bu rekor denemesinde heyecanımızı paylaşmaya davet ediyoruz."

DNA'nın çift zincirli bir molekül olduğunu belirten Mergen, bu şekli öğrencilerin ve üniversite personelinin birlikte oluşturacağını dile getirdi.

-"Çocukları DNA'larıyla tanıştıracağız"-

Etkinlikler kapsamında 6-13 yaş grubundaki çocuklar için "Çocuk Gözüyle DNA" resim yarışması da düzenlediklerini anlatan Mergen, TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın da etkinliklerin ikinci gününe katılacağını vurguladı.

Mergen, 26 Nisan 2013'te düzenlenecek çeşitli bilimsel etkinliklerle çocuk ve gençleri, kendi DNA'larıyla tanıştıracaklarını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DNA Rekorunu Türkiye'ye Getirecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement