Doç. Dr. Kömür: Islak elde mikroorganizmalar çoğalır, mutlaka kurulanmalı - Son Dakika
Sağlık

Doç. Dr. Kömür: Islak elde mikroorganizmalar çoğalır, mutlaka kurulanmalı

Doç. Dr. Kömür: Islak elde mikroorganizmalar çoğalır, mutlaka kurulanmalı

Türkiye'de ilk olarak okul öncesi ve 1'inci sınıflar, sonrasında ise 2, 3, 4, 8 ve 12'nci sınıflar, ardından ortaokul 5'inci ve lise 9'uncu sınıflar da yüz yüze eğitime başladı.

12.11.2020 08:15  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk olarak okul öncesi ve 1'inci sınıflar, sonrasında ise 2, 3, 4, 8 ve 12'nci sınıflar, ardından ortaokul 5'inci ve lise 9'uncu sınıflar da yüz yüze eğitime başladı. Çocukların yüz yüze eğitime başladığı bu süreçte okul idaresi ile velilere büyük görevler düştüğünü belirten ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, "Okullarımız kısmi olarak açıldı. Veliler çocuklarını takip edecek. Eğer bir hastalık belirtisi görüyorsa okula gönderilmeyecek. Çocuğumuzu evde takip edeceğiz ve hekime başvuracağız. Çocuğun ateşi, öksürüğü, ishali varsa mutlaka bu durumda dikkatli olacağız. Çünkü diğer çocuklara bulaştırabilir, onlar da evdeki riskli bireylerine taşıyabilirler" diye konuştu.

SINIFTAKİ HASTA ÇOCUK YÜZLERCE KİŞİYE TAŞIYABİLİR

Sınıfta bir çocuğun hasta olmasının yüzlerce kişiye bu enfeksiyonun taşıma riskini beraberinde getirdiğini kaydeden Doç. Dr. Süheyla Kömür, şöyle konuştu:

"Hastalığı saklamadan, gizlemeden yerinde ve anında müdahalelerle kontrol etmeye çalışmalıyız. Öğrencide bir durum fark eden öğretmen ise muhakkak idareyi ve ailesini bilgilendirecek. Aileye düşen de çocuğu takip edip yine hekime başvurmak olacak. Vaka varsa toplu yerdeki bu tür salgınların kontrolü için muhakkak temaslılarının izlenmesi gerekiyor. Bu durumda vaka incelemesi Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılıyor. Okulların da zaten buna yönelik stratejileri var. Bizim öncelikle çocuklarımıza söyleyeceğimiz noktalar; ellerini bol bol yıkasınlar ve kurulasınlar. Yıkamak yetmiyor, ıslak kaldığında yine mikroorganizmaların yapışmasına, çoğalmasına neden olabilir. Yine maske kullanımı çok çok önemli. Sık temas edilen alanlar risktir. Örneğin tahta kalem, sıralar, kapı kolları, öğretmen masası olabilir. Bunların da çamaşır suyu ile silinerek, sık dezenfeksiyonu yapılmalıdır."

YAĞMURDA ISLANAN MASKELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yağmurların maske kullanmada birtakım zorluklar getirebileceğini dile getiren Doç. Dr. Kömür, "Maske bir dönem hayatımızın parçası olacak. O nedenle herkes çantasında temiz bir poşetin içinde yedek maskelerini bulunduracak. Islandığı zaman muhakkak değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü ıslak ve nemli bölgeler, mikropların çok sevdiği bölgeler. O noktada mikroplar üremeye devam eder, maskenin de bize yararı değil zararı olur. Maskenin koruyuculuğunu azaltır. Maske değiştirirken de elimizi dezenfekte ettikten sonra bu işlemi yapmalıyız. Ayrıca maskelerin çevresel tehdit oluşturmaması açısından muhakkak doğru atılması gerekiyor. Gelişi güzel yerlere bırakılan maskeler hem çevre sağlığı hem de insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturabilmektedir" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Sağlık Doç. Dr. Kömür: Islak elde mikroorganizmalar çoğalır, mutlaka kurulanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor
    17:54 Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor

    Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Sağlık Bilimleri Festivali düzenleyecek. Festival, 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalde akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler bir araya gelerek sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Ayrıca festivalde yarışmalar, atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.


Advertisement