Doç. Dr. Noi: Göç konusunda bütün ülkeler benzer politikalar içerisinde olmalı - Son Dakika
Güncel

Doç. Dr. Noi: Göç konusunda bütün ülkeler benzer politikalar içerisinde olmalı

Doç. Dr. Noi: Göç konusunda bütün ülkeler benzer politikalar içerisinde olmalı

İSTİNYE Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Akdeniz Vatandaşlar Meclisi Vakfı (FACM) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr.

21.06.2019 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İSTİNYE Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Akdeniz Vatandaşlar Meclisi Vakfı (FACM) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, Türkiye'nin göç konusundaki yaklaşımı ile ilgili olarak, "Türkiye oradaki insanlara yardım etmek, 'açık kapı politikası' uygulayarak ülkesine almak ve sonrasında Suriye'deki gerekli olan güvenli bölgeleri ve altyapıyı kurarak, buradaki göçmenlerin tekrar geri dönülmesini sağlamaya yönelik birçok adımlar attı. Bu konuda bütün ülkelerin de benzer politikalar içerisinde olması bekleniyor ama maalesef böyle bir durum olamıyor" dedi.

Akdeniz Parlamenter Asamblesi'nin (AKDENİZ-PA) TBMM'de gerçekleştirilen 'Nüfus Hareketleri ile Güvenlik Arasındaki İlişki' konulu toplantısında yer alan İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Akdeniz Vatandaşlar Meclisi Vakfı (FACM) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, değerlendirmede bulundu. Son yıllarda göçün en çok Akdeniz Bölgesi'nde yaşandığını gördüklerini söyleyen Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, başta savaşlar ve çatışmalar olmak üzere ekonomik ve çevresel  faktörlerin de mevcut olan göç akımlarının sayısının ciddi boyutlara ulaşmasına neden olduğunu belirtti. Bunun sadece göç veren ülkelerde değil, göç alan ülkelere de etkilerinin sayının artışı ile beraber yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Noi, problemlerin ortak platformlarda ele alınması gerektiği konularının görüşüldüğünü kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN BU KONUDAKİ YAKLAŞIMI TAKDİRE ŞAYANDIR"

Göçün Avrupa Birliği'ni en çok ayrıştıran konulardan birisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Noi, özellikle 2015 yılından sonra göç sayısında yaşanan artışın Avrupa'yı ikiye böldüğünü söyledi. Göç karşıtı göçü güvenlikleştiren ve göç konusunda insan güvenliğini önceleyen iki farklı anlayışın yer aldığını belirten Doç. Dr. Noi, terördeki artışla beraber göçün terör tehdidi ile ilişkilendirilmeye başlandığını vurguladı. Bu durumun faşizme varacak kadar bir anlayışa yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Noi, "Ülkelerin 'neden ' göçün olduğu konusuna odaklanmaları gerekirken, göç karşıtlığı üzerinden politikalar yürüttüğünü görüyoruz. Türkiye'nin özellikle bu konudaki yaklaşımı takdire şayandır. Türkiye konuya insan güvenliği açısından baktı. Türkiye oradaki insanlara yardım etmek, 'açık kapı politikası' uygulayarak ülkesine almak ve sonrasında Suriye'deki gerekli olan altyapı kurarak, buradaki göçmenlerin tekrar geri dönülmesini sağlamaya yönelik birçok adımlar attı. Bu konuda bütün ülkelerin de benzer politikalar içerisinde olması bekleniyor ama maalesef böyle bir durum olamıyor. Her ülkenin kendine özgü görüşü, anlayışı ve yaklaşımı var" dedi.

"AVRUPA'DA FAŞİZM TEKRAR DOĞUYOR"

İkinci Dünya Savaşı'nda sonra Avrupa Konseyi'nin kurulduğunu anımsatan Doç. Dr. Noi, konuşmasını şöyle noktaladı:

"Avrupa Konseyi, Türkiye'nin de kurucu üyesi bulunduğu bir kurumdur. Akdeniz'de de İkinci Dünya Savaşı dönemine benzer durumlar yaşıyoruz. Pek çok ülkede savaşların olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla göçü en büyük etkileyenlerden birisi de budur. Avrupa'da faşizmin tekrar doğduğunu görüyoruz. Bu sefer hem Akdeniz'in kuzeyindeki Akdeniz'e sınırı olan Avrupa ülkeleri için hem de güneydeki ve doğusundaki ülkeleri de içine alan böyle bir inisiyatifin ele alınması, insan güvenliğini önceleyen bir takım önlemler alarak konuya olumlu katkısı olacağı düşüncesindeyim. Bu bütün ülkeleri ilgilendiren bir konudur. İş birliğinin burada öne alınması ve böyle bir kurumsal yapının oluşturulmasında işbirliği oldukça önemlidir."


- Ankara
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç. Dr. Noi: Göç konusunda bütün ülkeler benzer politikalar içerisinde olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'da Kontrolden Çıkan Otomobil Karşı Şeride Uçtu
    00:29 Bolu'da Kontrolden Çıkan Otomobil Karşı Şeride Uçtu

    Bolu-Karacasu yolunda meydana gelen kazada, bir otomobil iki ağacı kökünden sökerek karşı şeride uçtu. Otomobil sürücüsü ise kazadan burnu bile kanamadan kurtuldu. Kazanın ardından yolun bir kısmı kapandı ancak polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle trafik normale döndü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da üvey oğlu tarafından bıçakla yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:23 Burdur'da üvey oğlu tarafından bıçakla yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un Karasenir Mahallesi'nde yaşanan olayda, Aytekin S ile üvey oğlu M.D.B. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Tartışmanın ardından M.D.B, Aytekin S'yi bıçakla yaraladı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekibi tarafından Burdur Devlet Hastanesine kaldırılan Aytekin S'nin durumu ciddiyetini koruyor. Polis ekipleri ise kaçan M.D.B'yi yakalamak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun'da programlara katıldı
    00:19 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun'da programlara katıldı

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bir dizi programa katıldı. Karaaslan, AK Parti Vezirköprü İlçe Başkanlığı Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret ederek, Cumhur İttifakı Vezirköprü Belediye Başkan adayı Murat Gül, AK Parti Vezirköprü ilçe Başkanı Ali Faik Çamurcu ve partililerle bir araya geldi. Karaaslan, burada yaptığı konuşmada, 31 Mart Pazar günü milletin emanet ettiği oyların sandıkla buluşma günü olduğunu belirterek, 'Pazar günü inşallah bu şehri kimlerin yöneteceğinin belirlendiği ve 5 yıl telafisi olmayacak bir sürecin şekillendiği gün. Pazar günü AK Parti'mizin, Cumhur İttifakı'mızın emeğinin, çalışmasının neticesini alacağımız gün. Sizlerden en büyük ricam, bugün ne yapabiliyorsak, kime ulaşabiliyorsak, aklımızda kim kaldıysa ona ulaşma zamanı. Çünkü bu işin telafisi yok.' dedi. Daha sonra ilçede esnaf ziyaretlerini gerçekleştiren Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Halit Doğan ve Vezirköprü Belediye Başkan adayı Murat Gül için destek istedi. Karaarslan, Adnan Menderes Parkı'nda da kadınlarla bir araya geldi.

  • Burdur'da Üvey Kardeş ve Üvey Baba Arasında Kavga: Genç Üvey Babasını Bıçakladı
    00:18 Burdur'da Üvey Kardeş ve Üvey Baba Arasında Kavga: Genç Üvey Babasını Bıçakladı

    Burdur'da arkadaşları ile eve gelip kardeşlerini darp eden üvey kardeş ile üvey baba arasında çıkan kavgada genç, üvey babasını bıçaklayarak olay yerinden kaçtı. Olayın ardından polis ekipleri şahısları bulmak için çalışma başlattı.

  • Erzurum'da ekmek üretimi yapan işletmelere denetimlerde yasal işlem başlatıldı
    00:15 Erzurum'da ekmek üretimi yapan işletmelere denetimlerde yasal işlem başlatıldı

    Erzurum'un 4 ilçesinde ekmek üretimi yapan işletmelere yönelik yapılan denetimlerde, 6 fırına yasal işlem başlatıldı. Denetimlerde işletmelerin fiyat tarifeleri, muhafaza koşulları, teknik ve hijyenik şartlar ile ürün ağırlıkları incelendi. Aziziye ilçesindeki 1 işletme asgari teknik ve hijyenik şartlara uymadığı için, Yakutiye ilçesindeki 1 işletme ise zorunlu personel bulundurmadığı için yasal işlem uygulandı.

  • Siirt'te 6 aracın karıştığı kazada maddi hasar oluştu
    00:08 Siirt'te 6 aracın karıştığı kazada maddi hasar oluştu

    Siirt'te Kurtalan Caddesi'nde meydana gelen kazada, 63 AK 335 plakalı hafif ticari araç, 56 DA 742, 56 AG 429 plakalı ve plakaları öğrenilmeyen 3 araçla çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan hafif ticari araçlardan biri park halindeki diğer araçlara çarptı. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, 6 araçta maddi hasar meydana geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sea Turtle isimli kargo gemisinde dümen arızası giderildi
    00:08 İstanbul Boğazı'nda Sea Turtle isimli kargo gemisinde dümen arızası giderildi

    İstanbul Boğazı'nda geçici olarak çift yönlü gemi trafiğine kapatılan Sea Turtle isimli kargo gemisinin dümen arızası giderildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gemi trafiğinin normale döndüğü belirtildi.


Advertisement