DOÇ. DR. YİĞİT: SANAYİLERDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SUYUN KULLANILMASI GEREKİYOR - Son Dakika
Güncel

DOÇ. DR. YİĞİT: SANAYİLERDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SUYUN KULLANILMASI GEREKİYOR

SAKARYA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinin büyük bir bölümünde 'çok şiddetli kuraklık' gözlenen Marmara Bölgesi'nde suyun yeterli ve verimli kullanılmasının...

07.03.2023 10:02  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAKARYA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinin büyük bir bölümünde 'çok şiddetli kuraklık' gözlenen Marmara Bölgesi'nde suyun yeterli ve verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti. Toplumsal ve bireysel olarak optimum su kullanımının, su yönetiminin birinci adımı olduğunu belirten Yiğit, "Kuraklıkla ilgili önümüzdeki dönemlerde iklim krizine bağlı olarak daha da fazla artacağını düşünürsek insanların su kullanımı, su tüketimiyle ilgili çok daha bilinçli olması gerekiyor. Çok fazla su kullanan sanayilerde özellikle geri dönüşümlü suyun kullanılması gerekiyor. İnsanların bu bilinçle davranması gerekiyor. Başka türlü su kaynaklarını yönetemeyiz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerini açıkladı. Haritaya göre Marmara Bölgesi'nin büyük bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığı gözlemlendi. Bu verilerin yanı sıra bölgede bulunan önemli su kaynaklarından olan ve geçen yıl tam doluluk oranına ulaşan Yuvacık Barajı'nın su seviyesinin henüz beklenen seviyede olmaması ve Sapanca Gölü'nde kış mevsimine rağmen çekilmelerin yaşanması dikkat çekiyor.Kurak bir dönem yaşandığını ve bölgede su kaynaklarının korunması konusunda tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, 'Kuraklık maalesef son dönemlerde yaşadığımız önemli problemlerden bir tanesi. Bu rutin olarak yaşanıyormuş gibi görünen ama bir rutini olmayan ciddi bir problem. Çok kurak bir kış dönemi yaşadık. Geçtiğimiz ekim ayından itibaren kurak bir dönem yaşıyoruz. En büyük problemlerden birisi de kar kuraklığı. Kar yok, kar yağışı alamadık ne yazık ki. Doğu illerinde kar yağışı var ama batı illerinde mevsim normallerinin altında bir yağış aldık. Dolayısıyla su kaynaklarında ciddi problemler yaşamaya başladık' diye konuştu.

'SU YÖNETİMİNİN İYİ PLANLANMASI GEREKEN BİR DÖNEM'

Su tasarrufu konusunda herkesin tedbirler alması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, 'Şu anda hidrolojik kuraklığı ciddi olarak yaşıyoruz. Birçok su kaynağı, yapay olan su kaynakları, yani baraj göllerinde kurumalar mevcut. Diğer göllerde de çekilmeler var. İznik Gölü 40 metre çekildi, Sapanca Gölü'nde önemli bir çekilme var. Dolayısıyla yaşadığımız dönem aslında hemen acilen, çok ciddi önlemlerin alınması gereken bir dönem. Bu önlemleri hemen şimdi alıp devam ettirmemiz gerekiyor. Bahar döneminde yağış almazsak çok kurak bir yaz yaşayacağımız ve su yönetiminin iyi planlanması gereken bir dönem yaşayacağımız kesin' ifadelerini kullandı.

'KURAK BİR DÖNEME DOĞRU GİTTİĞİMİZİ YADSIYAMAYIZ'

Kuraklığa karşı iyi bir su yönetimi ile mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Yiğit, şöyle konuştu: ?Önceki dönemlere baktığımız zaman zaten bir iklim değişikliğiyle ilgili, yani küresel iklim krizi de işin içine girdiği zaman bir kurak döneme doğru gittiğimizi yadsıyamayız. Bu artık öngörünün ötesinde bir şey. Önceki yıllarda öngörü olarak belirtiyorduk ama bu artık yaşadığımız bir gerçek. Sadece biz değil, bütün dünya, bulunduğumuz iklim kuşağındaki ve özellikle Akdeniz iklim kuşağındaki bütün ülkelerin yaşadığı bir gerçek. İtalya'da yaz döneminde alınan önlemler hala kış döneminde de devam ediyor. Çimlerin sulanması, arabaların yıkanması yasaklanmış durumda. Tarımsal kuraklıktan etkilenmemek için ürün deseninin değiştirilmesi, kuraklığa daha dayanıklı ürünlerin seçilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bize çok yakın iklime sahip bir ülke olduğunu düşünürsek, bizim de almamız gereken önlemler yaklaşık olarak ortaya çıkmış oluyor. Su yönetimini yapmamız çok önemli, iyi bir su yönetimi ve onun yanında suyu verimli kullanmak için alınacak tedbirler olması lazım. Su tasarrufu mutlaka yapmamız gerekiyor.?

'İNSANLARIN BİLİNÇLE DAVRANMASI GEREKİYOR'

Sanayi kuruluşlarının su tasarrufu konusunda alabileceği yöntemlere de değinen Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ?Kuraklıktan kurtulmak ve kaçmak çok zordur. Çok sinsidir, yavaş gelir, yerleşir ve ne zaman gideceğini bilemezsiniz. Şu anda da bilmiyoruz mesela. Ümidimiz bahar yağışlarında. Olmazsa ne yapacağız diye düşünüyoruz. Dolayısıyla kuraklıkla ilgili önümüzdeki dönemlerde iklim krizine bağlı olarak daha da fazla artacağını düşünürsek insanların su kullanımı, su tüketimiyle ilgili çok daha bilinçli olması gerekiyor. Çok fazla su kullanan sanayilerde özellikle geri dönüşümlü suyun kullanılması gerekiyor. İnsanların bu bilinçle davranması gerekiyor. Başka türlü su kaynaklarını yönetemeyiz. Tarımsal anlamda kullandığımız suyu azaltabilmemiz için kuraklığa dayanıklı ürünlerin seçilmesi ve tarımın buna doğru evrilmesi gerekiyor. Teşviklerin bu yönde verilmesi gerekiyor.? (DHA)

DOÇ. DR. YİĞİT: SANAYİLERDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SUYUN KULLANILMASI GEREKİYOR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DOÇ. DR. YİĞİT: SANAYİLERDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SUYUN KULLANILMASI GEREKİYOR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement