Doğader Başkanı, Nilüfer Barajı'nın Suyunun Tükenmesini Değerlendirdi: "Halk Su Tasarrufuna Çağrılıyor. - Son Dakika
Güncel

Doğader Başkanı, Nilüfer Barajı'nın Suyunun Tükenmesini Değerlendirdi: "Halk Su Tasarrufuna Çağrılıyor.

DOĞADER Başkanı Sedat Güler, Bursa’da kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranının sıfıra yaklaşması üzerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yaptığı tasarruf çağrısına tepki gösterdi. DOĞADER Başkanı Sedat Güler, “Halk su tasarrufuna çağrılıyor fakat burada bir yanılgı var çünkü suyun yüzde 70-80 civarı sanayi ve tarımsal amaçlı kullanılıyor. Halk yüzde 20-30 civarında su tüketiyor. Bu konuda Bursa halkı yanıltılıyor" dedi.

26.11.2022 16:01  Güncelleme: 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DOĞADER Başkanı Sedat Güler, Bursa'da kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı'ndaki doluluk oranının sıfıra yaklaşması üzerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yaptığı tasarruf çağrısına tepki gösterdi. DOĞADER Başkanı Sedat Güler, "Halk su tasarrufuna çağrılıyor fakat burada bir yanılgı var çünkü suyun yüzde 70-80 civarı sanayi ve tarımsal amaçlı kullanılıyor. Halk yüzde 20-30 civarında su tüketiyor. Bu konuda Bursa halkı yanıltılıyor" dedi.

Bursa'da Doğancı Barajı'nı besleyen ve kentin içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Nilüfer Barajı'nın doluluk oranının yüzde 0'a yaklaşması üzerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıklama yaparak, kentin hiç yağmur yağmaması halinde 70 günlük suyunun kaldığını, vatandaşların su konusunda tasarruflu olması gerektiğini söylemişti.

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek; barajın durumunu ve belediye başkanının çağrısını değerlendirdi. Atabek, "Su kullanımı konusunda tasarruf yapılması gerektiğini tavsiye eden Belediye Başkanı'na, Belediye Kanunu'ndaki görevlerini yerine getirmesini hatırlatmak gerekir. Zira barınma, su, temiz hava ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından Belediye Kanunu'nun ve sonrasında da asıl kurucu yasal düzenleme olan Anayasa'daki görevlerin yerine getirilmediğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"ACİLEN SU EYLEM PLANI HAZIRLANMALI"

DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler şunları söyledi:

"Bursa'yı yönetenlerin acil su eylem planı hazırlamaya başlaması gerekiyor. Kasım'ın sonu aralık başlarına gelmemize rağmen kuraklık hala devam ediyor ve bununla ilgili de hiçbir çalışma görmüyoruz. Orhaneli-Çınarcık Barajı'nın 2050'ye kadar Bursa'nın su sorununu çözeceği söyleniyordu ama aldığımız duyumlara göre Teknosab'a oradan su gönderilecekmiş. Yani Bursa'yı yine bir susuzluk bekliyor. Bursa bir İç Anadolu kenti değil. Dibinde Uludağ gibi su kaynağı olan, hava kaynağı olan bir kent. Evliya Çelebi, 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' diyor ama çok acıdır ki Bursa yaklaşık 10-15 senedir her sonbaharda tepesinde Demokles'in kılıcı gibi kuraklık riski yaşıyor. Buna dair Bursa'yı yönetenlerin artık bir an önce önlem alması gerekiyor."

"SANAYİNİN KULLANDIĞI SUYU DENETLESİNLER"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın halka yönelik su tasarrufu çağrısını değerlendiren Güler, suyun sanayi ve halk kullanım miktarını gözeterek bu çağrıların boş olduğunu ifade etti. Güler konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bununla ilgili hala üstünkörü ve teselli edici haberler yapılıyor Bursa'yı yönetenler tarafından. Halk su tasarrufuna çağrılıyor fakat burada bir yanılgı var çünkü suyun yüzde 70-80 civarı sanayi ve tarımsal amaçlı kullanılıyor. Halk yüzde 20-30 civarında su tüketiyor. Bu konuda Bursa halkı yanıltılıyor. Yıllardır Bursa'da '50-60 günlük su kaldı' haberlerinin yapılıyor. Diyelim ki kurak bir kış geçireceğiz. Ne yapacak Bursa, susuz mu kalacak?

Suyun artık ticari bir meta haline geldiğini, sanayi ve tarımda suyun hoyratça kullanıldığını ifade eden Güler, tarımda damlama sistemine, sanayi de ise kullanılan suyun arıtılarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Uludağ'ın ne hava ne de su açısından Bursa'ya bakamadığını söyleyen Güler, 17'si yasal 6 tanesi kaçak olmak üzere 23 tane sanayi bölgesi olduğunu söyleyerek, "Bir kent için bu kadar sanayi bölgesi fazla değil mi?" şeklinde konuştu.

"NİLÜFER BARAJI İÇİNDEN SU ALINAMAZ DURUMDA"

Doğancı Barajı'nı desteklemek için oluşturulan Nilüfer Barajı'nda had safhada bir susuzluk yaşandığını söyleyen Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, kapasitenin yüzde 1 civarında ve içinden su alınamaz durumda olduğunu ifade etti. Bütün alanın kötü kullanılması, havzanın yapılaşması, çeşitli sebeplerle ormanlık alanların ortadan kaldırılmasının bu olumsuz sonuçlara yol açtığını dile getiren Atabek, şu ifadelere yer verdi:

"Su kullanımı konusunda tasarruf yapılması gerektiğini tavsiye eden Belediye Başkanı'na, Belediye Kanunu'ndaki görevlerini yerine getirmesini hatırlatmak gerekir. Zira barınma, su, temiz hava ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından Belediye Kanunu'nun ve sonrasında da asıl kurucu yasal düzenleme olan Anayasa'daki görevlerin yerine getirilmediğini görüyoruz. Şehrin rant kavgasıyla uğraşılırken, asıl yaşama kaynağı olan suyun kaybına ilişkin ovada kuyu açmakla övünmenin karşılığı olmadığı düşüncesindeyiz. 20 yıldır küresel bir iklim krizinin geleceği konusunu davalarımızda belirttik, bilirkişi uzmanları bunları açıkladılar. Bunların birer safsata olduğunu söyleyenlerin bu alanı gördükten sonra ne söyleyeceklerini merak ediyoruz. Üzerine düşen düzenleme, planlama görevlerini yapmayan görevlilerin, şimdi halka 'arabanızı yıkamayın, az su için, az duş alın' gibi tavsiyelerde bulunması, olayın inkarı anlamına geliyor.

Kanun size Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda rahatlıkla oturun diye bu yetkileri vermedi. Aksine, geceyi gündüze katarak alanda çalışma yapmanızı, teknik düzenlemeleri yapmanızı, her belediye meclisinde ranta yönelik yüzden fazla plan değişikliği yapmadan daha ciddi, daha olumlu, daha gerekli, bu halkın yaşayışını ve refahını yükseltecek şekilde çalışma zorunluluğu getirmiştir. Görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Hukuksal olarak da bu konuda çalışma yapılması konusunda komisyonunuzda bir alan oluşturmaya çalışacağız."

"CİVAR KÖYDE TARIM ÜRÜNLERİNDEN VERİM ALINAMIYOR"

Nilüfer Barajı'nın bitişiğinde bulunan Kozbudaklar Köyü'nün eski muhtarı Ramazan Orhan, köyün yukarısında bulunan gözlerden su geldiğini, her tarafın sulandığını ve önceki yıllarda köyden 800 ton çilek çıktığını söyledi. Suyun şu an kıt olduğunu söyleyen Orhan, "Baraj haliyle dolmuyor. Burada da su az. Eski karlar yağmıyor. Bizim buralar için karşıda su göleti yapıldı. Başlamasının üzerinden 15 sene geçti, daha temelde duruyor, yapılmadı" dedi.

Bundan 15-20 yıl önce köyden 6 kamyon çilek çıktığını yineleyen Recep Yalım, köylülerin susuzluk nedeniyle çilek ekemediğini söyledi. Köydeki kestane ve cevizlerin de komple kuruduğunu söyleyen Yalım, Orhaneli'ndeki termik santral nedeniyle zarar gördüklerini ifade etti. Köy muhtarının susuzluk sorununa dair dilekçe verdiğini aktaran Yalım, kendilerine geri dönüş yapılmadığını açıkladı.

Kozbudaklar köyü sakini Tuncay Deniz ise susuzluk nedeniyle ürünlerinde verim alamadıklarını söyledi.

Doğader Başkanı, Nilüfer Barajı\'nın Suyunun Tükenmesini Değerlendirdi: "Halk Su Tasarrufuna Çağrılıyor.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Doğader Başkanı, Nilüfer Barajı'nın Suyunun Tükenmesini Değerlendirdi: 'Halk Su Tasarrufuna Çağrılıyor. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement