Doğru Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler - Son Dakika
Güncel

Doğru Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzun sağlıklı vücut gelişimi, bel, boyun, sırtın düzgün duruşu için doğru oto koltuğu seçimi büyük önem taşıyor.

01.06.2017 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle yaz aylarının da gelmesi ile birlikte terletmeyen, kolay yıkanabilir özelliklerinin de olması ebeveynlerin hayatını kolaylaştırıyor. Oto koltuğu seçerken ilk ve en çok dikkat edilmesi gereken husus ise güvenlik kurallarına uygunluğu, uluslararası bağımsız kuruluşlardan alınan testler ve çocuğun postur gelişimini bozmaması.

Türkiye'de 2010 yılında çocuk oto koltuğu kullanımının zorunlu hale gelmesi ile birlikte, araba sahibi ebeveynlerin alışveriş listesinde oto koltuğu da yerini almaya başladı. Çocukların sağlıklı vücut gelişimi için gerekli donanıma sahip, uluslararası standartlarda ve güvenli oto koltuğu seçimi ise aileler için büyük bir sorunsal haline geliyor. BeSafe markasının Türkiye Sorumlusu Dr. Kasım Yiğit, oto koltuğunun güvenliği ve koltuğu için dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

GÜVENLİĞİ ULUSLARARASI TESTLER İLE KANITLANMIŞ OLMALI

Bir oto koltuğunda aranması gereken olmazsa olmaz özellikler hakkında bilgi veren BeSafe markasının Türkiye Sorumlusu Dr. Kasım Yiğit, "Oto koltuğu seçerken ilk bakılması gereken husus ne kadar güvenli olduğu ve bu güvenliğini uluslararası bağımsız testler ile kanıtlamış olması. Koltuk, dünyaca kabul görmüş ADAC, Stiftung Warentest, Swedish Plus Test, TCS (The Touring Club Switzerland) testlerinden geçmiş mi, ECE R44 04 veya iSize standardını sağlıyor mu sormak gerekir. Bunu özellikle yetkililerden isteyebilirsiniz. Diğer bir güvenlik konusu ise yan korumaların varlığı. Türkiye'deki kazaların yüzde 20'sinin yan taraftan geldiği hesaba katıldığında yan korumaların; yandan bakıldığında, çocuğunuzun yüzünün dörtte üçünü kapatması gerekiyor. Kullanılan hammaddeler ise herhangi bir kaza anında basınca karşı esneyebilen, sert bir plastik olan "polipropilen" olmalı" açıklamasında bulundu.

ÇOCUĞUN KONFORLU SEYAHATİ İÇİN HER ÖZELLİK SORGULANMALI

Oto koltuğunun güvenli olduğuna emin olunduktan sonra bakılacak diğer özelliklerden bahseden Dr. Kasım Yiğit, "Oto koltuğunun güvenli olduğundan emin olduktan sonra ilk olarak, emniyet kemeri kullanmadan koltuğun sabitlenmesini sağlayan ISOfix sistemine sahip olması büyük avantaj. Düzgün duruş pozisyonu için çocuğunuzun koltuğa oturduğunda içine çökmeyeceği, düz bir sırt sisteminin olması ve strafor (EPS Köpük) kullanılması da diğer bir nokta. Üretim sırasında alev almayan kumaşlar kullanılmış mı, iç kaplama ve kumaş terletmeyecek bir malzemeden mi yapılmış, ekstra hava sirkülasyon sistemi var mı çocuğun terlememesi adına önemli bir husus. Ayrıca seyahat esnasında çocuklar uyuyakalabilir. Bunun için uyku mekanizmasına sahip olması, çocuğunuzun özellikle uyurken boynunun rahat bir pozisyonda tutmasını sağlayacaktır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Doğru Oto Koltuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement