Doğu'da camilerden çocuk sesleri yankılanıyor - Son Dakika
Güncel

Doğu'da camilerden çocuk sesleri yankılanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl açılan yaz Kur'an kursları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde camilerden çocuk sesleri yankılanıyor.

21.06.2019 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl açılan yaz Kur'an kursları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde camilerden çocuk sesleri yankılanıyor.

Bu yıl, "Camiler Çocuk Dolsun Ahlakı Kur'an Olsun" sloganıyla 17 Haziran'da başlatılan kurslar, 9 Ağustos'a kadar sürecek.

Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak ve Bingöl'de düzenlenen kurslar büyük ilgi görürken, binlerce çocuk yaz tatilinde Kur'an-ı Kerim öğrenecek.

Diyarbakır ve Şırnak'ta eğitim verilen yerler arasında terör saldırılarında zarar gören ve onarılarak ibadete açılan cami ve Kur'an kursları da yer alıyor.

Diyarbakır'da 3 günde öğrenci sayısı 70 bine ulaştı

Diyarbakır'da cami ve Kur'an kurslarının da aralarında yer aldığı 2 bin 398 mekanda 3 bin 267 öğretici tarafından çocuklara eğitim verilmeye başlandı.

Bu eğitimin verildiği yerler arasında Sur ilçesinde terör saldırılarından zarar gören 12 camiden onarılarak ibadete açılan 6'sı da yer alıyor. Kurs kayıtlarının devam ettiği Diyarbakır'da hedef binlerce çocuğa ulaşmak.

"Kur'an okumak çok güzel bir şey"

Sur ilçesindeki Ahsen Kur'an Kursu'nda eğitim alan öğrencilerden Tuba Araz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

"Kur'an okumak bence çok güzel. Herkesin kursa gelmesini tavsiye ediyorum." diyen Araz, tatillerinin dolu dolu geçeceğini Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra manevi değerleri de öğreneceklerini belirtti.

Ayşenur Çakmak da Kur'an kursunun açılmasını dört gözle beklediğini, tüm çocuklara bu eğitimi almalarını tavsiye ettiğini aktardı.

Mardin

Mardin'de geçen yıl açılan bin 300 kursta yaklaşık 29 bin öğrenci eğitim alırken bu yıl düzenlenen bin 500 kursta 40 bin öğrencinin eğitim alması bekleniyor.

İl Müftüsü İsmail Çiçek, kurslara bu yıl yoğun ilgi beklediklerini bildirerek, "Okullar yeni bitti. Ama camiler cıvıl cıvıl." dedi.

Çiçek, İl Milli Eğitim ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinin destekleriyle, kurslarda bir yandan çocuklara Kur'an-ı Kerim ve dini bilgileri öğrettiklerini bir yandan da çocukları sosyal etkinliklerle buluşturacaklarını ifade etti.

"Güzel kitabımızı çocuklarımızla buluşturuyoruz." diyen şunları kaydetti:

"Allah'ın elçisini öğretiyoruz onlara. Aynı zamanda dinlerini, namaz kılmayı, ibadeti öğrenecekler. Çocuklarımız takımlar halinde, okçulukta yarışacaklar, aynı zamanda Valimizin desteğiyle yüzme havuzlarına gidecekler. Caminin gölgesinde yetişecek çocuklara ihtiyacımız var. Onları destekleyecek velilere ihtiyacımız var."

Kursa katılan öğrencilerden Süleyman Bumanhan, 2 yıldır Kur'an kurslarına katıldığını söyledi.

Bu yıl Kur'an okumaya başladığını ve çok mutlu olduğunu ifade eden Bumanhan, "Ku'ran kursunu çok seviyorum. Allah hocalarımdan razı olsun. Yaz tatilim çok güzel geçiyor." diye konuştu.

Baran Evirgen de kursta hem dini bilgiler öğrendiklerini hem de güzel vakit geçirdiklerini anlatarak, yaz tatilini bu şekilde değerlendirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Feyzi Berk Duyan ise 3 yıldır kursa katıldığını belirterek, yaşıtlarına bu kurslara katılmalarını tavsiye etti.

Siirt

Geçen yıl 14 bin öğrencinin Kur'an kursuna katıldığı Siirt'te, bu yıl sayının 25 bine yükselmesi hedefleniyor.

İl Müftüsü Ahmet Altıok, il genelinde yaz Kur'an kurslarında 800 öğreticinin görev alacağını belirtti.

Çocukların Allah'ın en güzel emaneti olduğuna işaret eden Altıok, "İki ayda çocuklarımıza inşallah yüce Rabb'imizi, Peygamber Efendimizi, Kur'an-ı Kerim'i, İslam büyüklerimizi, şanlı ecdadımızı ve ülkemizin değerlerini, anne babaya hürmeti, küçüklere sevgiyi, yani İslam ahlakını en güzel şekilde öğreteceğiz." ifadelerini kullandı.

Altıok, ellerinden geldiğince çocukları hayata hazırlayacaklarını aktararak, tüm çocuklara başarı diledi.

Halid Bin Velid Camisi İmamı Musa Doğrusever, çocuklara dini eğitim vermenin yanı sıra onları aktivitelerle de buluşturduklarını anlattı.

Doğrusever, büyük ilgi ve heyecanla kursların devam ettiğini dile getirdi.

Şırnak

Geçen yıl 537 cami, 295 Kur'an kursunda, 947 imam ve öğretici gözetiminde yaklaşık 22 bin öğrencinin eğitim aldığı kentte, bu yıl hedef 30 bin öğrenciye ulaşmak.

PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu tahrip edilen ve onarılarak yeniden ibadete açılan Yeni Mahalle'deki Geylani Camisi'nde düzenlenen kursa katılan öğrenciler büyük bir heyecanla eğitimi sürdürüyor.

İl Müftüsü Ramazan Tolan, büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını dile getirerek il genelinde 537 cami, 295 Kur'an kursunda 950 din görevlisi ile bu hizmeti yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Terör saldırılarında zarar gören 70 cami ve Kur'an kursunun Türk Diyanet Vakfı tarafından onarıldığını, 30 caminin de yıkıldığını anlatan Tolan, " Kurban Bayramı'nda 3 camimiz daha hizmete girecek. Bir de vatandaşlarımızca yapılan 38 camimizin inşaatı sürüyor." ifadelerini kullandı.

Tolan, kurslarla topluma yararlı bireyler yetiştirmek istediklerini vurgulayarak, öğrencilere din eğitimin yanı sıra manevi değerleri, en önemlisi iyi insan olmayı öğrettiklerini kaydetti.

"Çeşitli sosyal ve sportif etkinlikler ve gezi programları ile onlara dersleri sevdirmeye çalışıyoruz." diyen Tolan, amaçlarının çocukları topluma yararlı birer insan olarak yetiştirmek olduğunu bildirdi.

Kursa katılan öğrencilerden Kübra Akdeniz, Kasrik beldesinden Kur'an kursu için geldiğini, Kur'an öğrenmenin mutluluk verici olduğunu belirtti.

Jiyan Cesur da, Kur'an-ı Kerim öğrenmenin çok güzel olduğunu dile getirerek, "Hocalarımız sadece bize Kur'an öğretmiyorlar aynı zamanda iyi bir insan olmamız için tavsiyede bulunuyorlar. Ben inşallah hafız olacağım. Hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun." şeklinde konuştu.

Bingöl

Bingöl Merkez Hacılar Camisi'nde başlatılan kursu ziyaret eden İl Müftüsü Muharrem Genç çocuklara bilgiler verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının en önemli projelerinden birisi olan yaz Kur'an kursunu başlatmanın sevincini yaşadıklarını anlatan Genç, il genelinde 650 cami, 30 mescit, 62 Kur'an kursu ve 110 diğer mekanda açılan kurslarda, bin 20 eğitmen gözetiminde 25 bini aşkın öğrenciye eğitim verildiğini söyledi.

Bu yıl camilerden çocuk sesleri geldiğini ve geçen sene açılan kurslarda 20 bine yakın öğrenciye eğitim verdiklerini aktaran Genç, "Yaz Kur'an kurslarını çok önemsiyoruz. Çocuklarımız büyüklerimizin varisidir. Ailelere çocuklarını güvenilir mekanlar olan cami ve Kur'an kurslarına göndermelerini tavsiye ediyorum." dedi.

Genç, il genelinde 650 cami, 30 mescit, 62 kuran kursu ve 110 diğer mekanlarda açılan kurslarda, bin 20 eğitmen gözetiminde 25 bini aşkın öğrenciye Kur'an eğitimi verildiğini sözlerine ekledi.

Doğu\'da camilerden çocuk sesleri yankılanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu'da camilerden çocuk sesleri yankılanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi
    08:14 Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı
    08:11 Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kendilerine muhalif olarak gördükleri kişilere tehditler savurmak, baskı yapmak ve seçim irtibat bürosu açılışlarında terörü ve teröristi öven örgütsel sloganlar atmakla suçlanıyor. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ise ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement