Doğu Karadeniz'de Deniz Ortamında Radyoaktiviteye Rastlanılmadı - Son Dakika
Güncel

Doğu Karadeniz'de Deniz Ortamında Radyoaktiviteye Rastlanılmadı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş, "Ölçümünü yaptığımız değerler, radyoaktivite açsından herhangi bir sağlık riski taşımıyor.

09.12.2016 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş, "Ölçümünü yaptığımız değerler, radyoaktivite açsından herhangi bir sağlık riski taşımıyor. Doğu Karadeniz'deki deniz canlılarında radyoaktivite yok veya minimum seviyede diyebiliriz." dedi.

Baltaş, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile Rektörlük'te düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenen " Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Radyoaktif Kirliliği" konulu proje çalışması başlattıklarını söyledi.

İki yıl süren çalışma sonucu projeyi tamamladıklarını ifade eden Baltaş, "Yıllardır Doğu Karadeniz'de gündemde olan radyasyon miktarının ne ölçüde olduğunu tespit ettik. Kapsamlı bir şekilde bir veri tabanı oluşturmaya çalıştık. Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde kıyı boyunca radyoaktivite kirliği tespiti için çalışma yaptık." diye konuştu.

Baltaş, 12 noktada sürdürülen çalışma ile 4 mevsimde sediment, midye ve deniz suyu örnekleri aldıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmada midye örnekleme sonucunda radyoaktivite seviyelerini belirledik ve ileriki yıllarda yapılacak çalışma için veri tabanı oluşturduk. Midye bütün denizlerde kirliliği bünyesinde barındıran, denizin çöpçüsü olarak bilinen canlıdır. Bu canlıda radyoaktivite değerini belirleyerek deniz ortamının radyoaktif ve ağır metal açısından kirlilik derecesini gösterge olarak kabul ediyoruz. Midyede kirlilik yoksa diğer deniz ürünlerinde de olmadığını çok rahat bir şekilde söyleyebiliyoruz. Midyeyi referans canlı olarak aldık."

Çalışmada, Doğu Karadeniz'i seçme amaçlarının, Çernobil nükleer kazası sonrası bölgenin etkilendiği söylentileri olduğunu dile getiren Baltaş, "Bu alanda yapılmış kapsamlı bir bilimsel çalışma yoktu. Biz bu çalışma ile deniz ortamında bir veri tabanı oluşturmuş olduk." ifadesini kullandı.

"Midye örneklerinde radyoaktivite örnekleri açısından kirlilik yok"

Baltaş, Doğu Karadeniz'de deniz ortamında radyoaktiviteye rastlanılmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bunu bilimsel olarak söylüyoruz. Elimizdeki ölçümlere bakarak Doğu Karadeniz'de midye örneklerinde radyoaktivite örnekleri açısından kirlilik yok. Halk arasında radyasyonun nedeni Çernobil olarak gösteriliyor. Bu yanlış. Radyasyon yaşadığımız çevrenin bir parçası. Soluduğumuz havadan, yiyeceklerden ve yaşadığımız evlerin yapı malzemesinden bile radyasyona maruz kalıyoruz. Radyasyonla ilgili daha önce bilimsel veri olmadığı için kirliliğin nedeni Çernobil kaynaklı olarak görüldü."

Akarsuların denize döküldüğü alanlar, liman içi ve dışları olmak üzere 12 noktada yapılan bu çalışmada, evsel ve insan kaynaklı atıkların kirliliğe neden olup olmadığını da araştırdıklarına işaret eden Baltaş, şunları kaydetti:

"Sadece Trabzon'un Çarşıbaşı mevkisinde sanayiden uzak nüfus yoğunluğunun ve insan odaklı atıklardan uzak temiz bir alan seçtik. Bu nokta, radyasyon oranı en düşük çıkan yer oldu. Çernobil etkili olsaydı o noktada da etkin olacaktı. Belirlenen radyoaktiviteye bağlı kanserojen risk değerlerinin uluslararası limit değerlerinden çok düşük ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığı belirlendi. İnsanlar artık kulaktan duyma değil, bilimsel anlamda çalışmalara önem vermeli ve bilim adamlarının söylediklerine güvenmeli."

"Çernobil'den yayılan sezyum maddesi"

Baltaş, Çernobil'den sonra atmosfere yayılan radyoaktif çekirdek olan sezyum maddesini de araştırdıklarını belirterek, sezyum değeri ölçümlerinin çok düşük çıktığını söyledi.

Çernobil'den sonra atmosfere karışan sezyum maddesinin, hava akımı nedeniyle Avrupa'ya yayıldığını ifade eden Baltaş, "Doğu Karadeniz'e o dalga gelmedi. Buna, Çernobil'deki müzede hazırlanan animasyonda yer verilmiş. Bu bizim ölçümlerle de örtüşüyor. Ölçümünü yaptığımız değerler radyoaktivite açısından herhangi bir sağlık riski taşımıyor. Doğu Karadeniz'deki deniz canlılarında radyoaktivite yok veya minimum seviyede diyebiliriz." dedi.

Rektör Prof. Dr. Karaman ise üniversitelerinin Doğu Karadeniz'de deniz ortamında radyoaktiviteyle ilgili önemli bir veri tabanı oluşturacak çalışma gerçekleştirdiğini belirterek, deniz ortamında yapılan radyoaktivite tespiti çalışmasının, Doğu Karadeniz'in tabiatı için de yapılabilmesi amacıyla detaylı ve kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Karadeniz\'de Deniz Ortamında Radyoaktiviteye Rastlanılmadı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Karadeniz'de Deniz Ortamında Radyoaktiviteye Rastlanılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Ağrı'da Baharın Gelişiyle Besiciler Hayvanlarını Meraya Çıkardı
    14:34 Ağrı'da Baharın Gelişiyle Besiciler Hayvanlarını Meraya Çıkardı

    Ağrı'da baharın gelmesiyle birlikte besiciler, koyun, kuzu ve büyükbaş hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Kış boyunca ahırlarda beslenen hayvanlar, şimdi tekrar köylerine götürülüyor. Besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da
    14:33 TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da

    TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi gören yaşıtlarını ziyaret etti. Şenlikte çocuklar, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve hastane yetkilileriyle birlikte pasta kesti, hediyeler takdim etti. Şenliğe 29 ülkeden 500 çocuk katılıyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.


Advertisement