Doğu Karadeniz'de kivi hasat tarihi belirlendi - Son Dakika
Güncel

Doğu Karadeniz'de kivi hasat tarihi belirlendi

Doğu Karadeniz\'de kivi hasat tarihi belirlendi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda, kivi hasat tarihinin 10 Kasım olarak belirlendiğini söyledi.

01.11.2013 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda, kivi hasat tarihinin 10 Kasım olarak belirlendiğini söyledi.

Paliç, Rize Kivi Üreticiler Birliği Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl kivi toplama tarihinin belirlenmesi ve alıcı ile satıcıları buluşturmak amacıyla toplantı organize ettiklerini belirtti.

Ziraat mühendislerinin, Samsun'dan Sarp'a kadar olan bölgeden alınan kivi örneklerinde şeker ölçümü gerçekleştirdiklerini ifade eden Paliç, "Kivinin şeker oranı dalındayken yüzde 6.5'i geçmeli, yoksa kivi kalitesiz olur. Üreticilerimizin kivi toplama mevsimini bilmesi gerekiyor. Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamaktır. Kivi, bölgemizde ilaç kullanılmadan doğal olarak yetiştiriliyor" dedi.

Paliç, Trabzon'un doğusundan başlayıp Sarp'a kadar olan bölgede kaliteli kivi üretiminin yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 15 bin ton kaliteli kivi üretimi gerçekleştirdik. Bunda hava şartları son derece etkili oldu. Bu yıl ise üretim azalırken kalite arttı. Bölge kalite ve üretim açısından son derece iyi bir yere sahip. Bölgemizde yeterli depolama alanı olmadığından üreticilerimiz endişeli. 50, 60 bin ton kapasitelere çıkarabileceğimiz üretimi depolama ve satış sorunları nedeniyle artıramıyoruz. Kivi değerini bulursa bu üretim gerçekleşir. Eğer depolama alanları oluşturursak üreticimiz kivileri ucuz fiyattan elden çıkarma telaşına kapılmaz."

Şeker ölçümlerinin tamamlanmasının ardından kivinin tam olgunluğa ulaşmadığının tespit edildiğine dikkati çeken Paliç, şunları kaydetti:

"Bazı bölgelerde şeker ölçümlerine göre olgunlaştığı görülse de kivi tam olarak şeker oranını tamamlamamış. Şeker oranı 5, 6 arasında değişiyor. Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda en erken kivi hasat tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin. Üreticiler alıcılarla buluşmadan, anlaşmadan kiviyi dalından toplamasın, acele etmesin. Kivi dalında fazladan 10, 15 gün bırakılabilir. Üreticilerimiz buna göre hareket etsin. Hava şartları kiviyi dalında bırakmaya son derece uygun."

Toplantıya, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile kivi yetiştiricileri ve alıcılar da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Karadeniz'de kivi hasat tarihi belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement