Doğu Karadeniz'e Turist İlgisi - Son Dakika
Yerel

Doğu Karadeniz'e Turist İlgisi

Doğu Karadeniz, doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle Kurban Bayramı tatilinde de turistlerin uğrak yeri oluyor.

22.09.2015 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz, doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle Kurban Bayramı tatilinde de turistlerin uğrak yeri oluyor.

İş ve şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere çeşitli alternatifler sunan Doğu Karadeniz, dokuz günlük Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen turistleri ağırlıyor.

Trabzon'a gelen turistler en çok Çaykara ilçesindeki Uzungöl, Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı ile Akçaabat ilçesindeki Sera Gölü'nü ziyaret ediyor. Bayram tatili dolayısıyla otel rezervasyonları büyük oranda dolu olan kent, ılıman iklimi, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaylaları ve yöresel yemek kültürüyle de ziyaretçilerine Karadeniz'in eşsiz güzelliğinde tatil fırsatı sunuyor.

Bölgede ayrıca Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası başta olmak üzere Kaçkarlar'ın eteklerindeki yaylalar ve göletler ile Doğu Karadeniz'in üzerinde yaşanabilir tek adası durumunda bulunan Giresun Adası da yöreye gelen turistlerin ilgi odağı oluyor.

Tesislerin yaklaşık yüzde 90 doluluk oranına ulaştığı Doğu Karadeniz'de yaylalar özellikle Körfez ülkelerden gelen turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Manastırları, kiliseleri ve kaleleri gibi de tarihi mekanları bünyesinde barındıran Doğu Karadeniz, son yıllarda özellikle alternatif turizme yönelenlerin beğenisini topluyor.

"Kurban Bayramı tatili dolayısıyla turist sayısında ciddi artış yaşandı"

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in en önemli tarihi mekanlarından olan Trabzon'u ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Trabzon'un özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turist akınına uğradığını belirten Öz, "Trabzon'da bu anlamda 2015'in Ağustos ayına kadar olan verilerde de ziyaretçi sayımızın yüzde 8 ile 10 dolayında arttığını gözlemliyoruz. Hem yurt içi hem de dışından, Körfez ülkelerinden gelenler olmak üzere ciddi ilerleme var" dedi.

Öz, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla da turist sayısında ciddi bir artış yaşadıklarını ifade ederek, "Bölgemizde turizm potansiyelini artırmak için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Bizim için bölgeye gelen turistlerimizin memnun ayrılması son derece önemli. Bu kapsamda da yöremizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerimize çeşitli alternatifler sunuyoruz. Bölgemiz, alternatif turizme ilgi duyan, doğaya ve doğa sporlarına gönül verenler için ayrı bir güzellik oluşturuyor" diye konuştu.

Trabzon'a gelen turistlerin en çok Uzungöl, Sümela Manastırı ve Sera Gölü'nü ziyaret ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunun dışında kente gelen ziyaretçilerimiz, şehrin tarihini, doğal güzelliklerini ve yaylalarını da ziyaret ederek, kentin sunduğu alternatiflerden yararlanıyor. Bu kapsamda biz de turizmi geniş alana ve zamana yaymak için gayret gösteriyoruz. Trabzon'u 8 ayda 510 bini yabancı olmak üzere 1 milyon 830 bin dolayında turist ziyaret etti. Yıl sonuna kadar 3 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Kurban Bayramı tatili boyunca da aşırı yoğunluk bekliyoruz. Bayram tatili dolayısıyla otellerimizdeki doluluk şu an zirve yapmış durumda."

"Ayder Yaylası'ndaki otellere yoğun bir talep var"

Çamlıhemşin Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun da Ayder Yaylası'nda Kurban Bayramı'nda da aşırı yoğunluk yaşandığını söyledi.

Ayder Yaylası'ndaki otellere yoğun bir talep olduğunu dile getiren Altun, "Ayder Yaylası her dönem yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Bu kapsamda da yöreye özellikle Arap turistler aşırı ilgi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Altun, Ayder Yaylası'nın dünyaca bilinen bir yer olduğuna da dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sezon yoğun geçti. Şu an halen daha yoğunluk devam ediyor. Kurban Bayramı'nda farklı bir yoğunluk olacak. Otellerde doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı. Bölgeye Arap turistler daha çok ilgi gösteriyor. Bunun dışında da yerli turistler de bölgeyi tercih ediyor. Ayder Yaylası yılın 12 ayı hizmet vermektedir. Ayder Yaylası önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi. Bu da bizim için büyük şans. Bunun dışında yöreye gelen turistlerimiz Kaçkarlar'ın eteklerindeki yaylalar ve göletlere ilgi gösteriyor. Temennimiz her şeyin daha güzel olması ve inşallah olacak."

- "Tatil süresince tekne turlarımız kesintisiz devam edecek"

Giresun Valisi Hasan Karahan ise Kurban Bayramı tatilinde bölgede en fazla ilginin, yaz döneminde olduğu gibi yine Giresun Adası'na olduğunu belirtti.

Giresun Adası'nın Doğu Karadeniz'in üzerinde yaşanabilir tek adası durumunda olduğunu vurgulayan Karahan, "Giresun Adası yaz döneminde turizme açılmıştı. Yaz döneminde turizme açılan ada, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak mekanları arasında yer alıyor" dedi.

Karahan, kentin Kurban Bayramı'nda da bölgenin en hareketli turizm bölgesi olacağını işaret ederek, "Giresun Adası'na bayram tatili süresince tekne turlarımız kesintisiz devam edecek. Giresun Adası'nı tatil süresince günde 300 kişi ziyaret etme imkanı bulacak. Dokuz günlük bayram tatilde adamıza 2 bin 500'e yakın yerli ve yabancı turist gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Valilik olarak Ortadoğu pazarına yönelik yaptıkları açılımların da meyvesini almaya başladıklarını anlatan Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bayram tatili süresince ada kadar yaylalara da turist akını bekliyoruz. Ortadoğu pazarıyla yapılan sözleşmeler ve iç pazarın yeni destinasyon arayışları, ilimiz için oldukça hareketli ve verimli geçti. Özellikle Giresun Adası'na düzenlenen tekne turları Arap turistlerin büyük ilgisi çekti. Adamız kadar yaylalarımız da yoğun turist ağırlamakta. Bayram tatilinde de Ortadoğulu misafirlerimizi yaylalarımızda ağırlayacağız. Aldığımız bilgilere göre yaylalarımızdaki konaklama merkezlerinde yüzde 100, kentlerdeki otellerde ise yüzde 80 ile 85 oranında doluluk yaşıyoruz."

Denizdeki havalimanı turist sayısını artırdı

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nın hizmet vermesiyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Son dönemde Ordu'ya gelen başta Arap turistlerin sayısında ciddi artışın yaşandığına işaret eden Balkanlıoğlu, "Gelen turistler başta yaylalarımız olmak üzere sakin şehir Perşembe ilçemizi ziyaret ediyor" diye konuştu.

Balkanlıoğlu, bayram dolayısıyla Ordu'ya gelen turistlerin kentteki otellere rezerve yaptırdığını, doluluk oranın ise yüzde yüzlere yaklaştığını sözlerine ekledi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise Ordu'ya gelen turistlerin ilk uğradıkları yerin deniz seviyesinden 550 rakımlı Boztepe olduğunu belirterek "Her yıl kentimize gelen binlerce turist buraya çıkarak şehri kuş bakışı izleme imkanı buluyor" ifadesini kullandı.

Boztepe'ye çıkılması için yapılan teleferiğin turistler tarafından çok kullanıldığını vurgulayan Yılmaz, "Hatta sadece teleferiğe binmek için Ordu'ya gelenleri görüyoruz. Teleferik başlı başına turist çekiyor" dedi.

Yılmaz, Karadeniz'de en çok mavi bayrağa sahip ilin Ordu olduğunu belirterek, "Temennimiz ve hedefimiz önümüzdeki yıllarda Ordu'nun deniz turizmi içinde adından sıkça söz ettirmesidir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğu Karadeniz'e Turist İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement