Doğu Marmara'da emlak piyasası faiz oranlarının düşmesiyle hareketlendi - Son Dakika
Güncel

Doğu Marmara'da emlak piyasası faiz oranlarının düşmesiyle hareketlendi

Doğu Marmara\'da emlak piyasası faiz oranlarının düşmesiyle hareketlendi

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74'e düşürmesi, Kocaeli ve Sakarya'da emlak piyasasını hareketlendirdi.

06.06.2020 11:11  Güncelleme: 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74'e düşürmesi, Kocaeli ve Sakarya'da emlak piyasasını hareketlendirdi.

Vatandaşlar uygun faizli kredilerden faydalanabilmek için ev arayışına başladı. Bu anlamda emlakçıların telefonları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinden sonra yoğun şekilde çalıyor.

Doğu Marmara'daki bu iki kentin, İstanbul'un yanı başında, Kuzey Marmara Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolu gibi ülkenin önemli güzergahları üzerinde olması da yatırımcıları çekiyor.

"Özellikle müstakil konutlar çok tercih ediliyor"

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, AA muhabirine, koronavirüs süreciyle insanların alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, "Özellikle müstakil konutlar çok tercih ediliyor ve edilmeye devam edecek. Köylerdeki arsa ve arazilerle ilgili yoğun talep var. Alışveriş merkezlerine insanlar girmek istemiyor şimdilerde caddelerdeki dükkanların kıymetleri arttı. Bu süreç biraz böyle gider." diye konuştu.

"Telefonlar inanılmaz şekilde çalmaya başladı"

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74'e düşürmesinin kendilerini mutlu ettiğini aktaran Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu faiz oranlarını 15 yıl önce görmüştük. 15 yıl sonra tekrar bu fiyatları görmemiz bizleri mutlu etti. Özellikle hükümet bu konuda karar aldı. Bu, inşaat ve emlak sektörüne ciddi bir can suyu olacak. Geçen hafta İç Ticaret Genel Müdürlüğünü ziyaret ettik. Şu anda fiyat yükselişleri var. Faiz oranları düşünce 375 bin lira olan konutu 450 bine pazarlamak isteyenler oldu. Bunları tespit ettik. Bunları tespit edenler bize bildirsinler, biz de Bakanlığa ve İç Ticaret Genel Müdürlüğüne bildirelim. Cezai işlem ve ciddi yaptırımlar bu konuda olacak."

Hacıoğlu, yüksek fiyat artışlarının konut kredi faiz avantajını dezavantaja çevirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Konut kredi faizlerinin iyileştirilmesinden sonra telefonlar inanılmaz şekilde çalmaya başladı. Fiyatları satıcılar değiştirmezlerse, fiyat artışı yapmazlarsa piyasada hareket olacak. Özellikle sıfır konutlara talep var. İkinci elde de cazip fiyatlar var. Özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan konutlar tercih ediliyor. Kocaeli'deki bu talepler devam eder. Kocaeli, Kuzey Marmara Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolu dolayısıyla İstanbul'un tercih noktası oldu. Kuzey Marmara Otoyolu'nun 89 kilometresi Kocaeli'den geçiyor ve 9 çıkış verileceğini biliyoruz. Arsa, tarla ve konut vasıflı arazilerle ilgili talepler var. 2020 yılı böyle başladı, belki birkaç ay daha böyle gider ama sektörümüzün ve ülkemizin önünün açık olduğunu düşünüyorum."

"Yetki belgesi olmayan emlakçı arkadaşlarla çalışmasınlar"

Sakarya'da gayrimenkul danışmanlığı firması sahibi Serkan Ertaş da salgın öncesinde emlak piyasasında hareketlenme olduğunu ancak koronavirüs nedeniyle hareketlenmenin azaldığını söyledi.

Ertaş, faiz oranlarının düşmesiyle taleplerin arttığını kaydetti.

Müşteriler için seçtikleri evlerin 0,64 faiz oranlarına uygun olduğunu dile getiren Ertaş, kentte yapı stokunun bitme noktasına geldiğini ifade etti.

Kamu bankalarının yaptığı hamlenin sektöre ve inşaat yapımına hareket getirdiğine işaret eden Ertaş, "1 Haziran'dan itibaren buradaki çalışma arkadaşlarımızın telefon görüşmelerinde inanılmaz bir artış var." dedi.

Vatandaşlara bazı uyarılarda bulunan Ertaş, "Herhangi bir emlak ofisi ve yetki belgesi olmayan emlakçı arkadaşlarla çalışmasınlar. Sözleşme burada çok önemli. Sözleşmeyle çalışsınlar." uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Marmara'da emlak piyasası faiz oranlarının düşmesiyle hareketlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement