Doğu Türkistanlılar Çin'i Protesto Etti - Son Dakika
Güncel

Doğu Türkistanlılar Çin'i Protesto Etti

Doğu Türkistanlılar Çin\'i Protesto Etti

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistan Türkleri, Ankara’da toplanarak Çin’i protesto etti.

05.02.2018 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yaşayan Doğu Türkistan Türkleri, Ankara'da toplanarak Çin'i protesto etti.

5 Şubat 1997'de Doğu Türkistan'ın Gulca şehrinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 200 Uygur Türkünün anısına yaklaşık 2 bin Doğu Türkistanlı vatandaş, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Başkent Ankara'da Çin'i protesto etti. Türkiye'nin dört tarafından gelip Ankara Kocatepe Camii'nde kıldıkları öğle namazından sonra Çin Büyükelçiliğine yürümek isteyen grup polis engeline takıldı. Grup başkanı ile görüşen polis memuru, "OHAL nedeniyle bu tür eylemler yasak. Fakat hassas bir konu olduğu için size burada bir alan ayrıldı (Kuğulu Park) ve bu bölümden başka yere geçişinize izin verilmeyecektir" demesine rağmen grubun başkanı sakinleşmedi ve grubu kontrol edemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine olası bir taşkınlık çıkmasın diye çeşitli görüşmeler yapıldı.

Süleyman Soylu telefon ile aradı

Türkistan'ın Gulca şehrinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 200 Uygur Türkü için yaklaşık 2 bin Doğu Türkistanlı vatandaş Başkent Ankara'da Çin Büyükelçiliğine yürümek istedi. Polis engeline takılan öfkeli grup, "Bizi gerekirse öldürün veya hapse atın ama biz o Büyükelçiliğe yürüyeceğiz" diyerek bir türlü sakinleşmemesi üzerine, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve gruba öncülük yapan Seyit Tümtürk'ü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu telefon ile aradı ve sakin olmalarını istedi. Bunun üzerine Tümtürk, "Biz Doğu Türkistanlılar devletimizin lafını bir emir telakki ederiz" dedi ve ayrılan alanda basın açıklamalarını gerçekleştirip buradan ayrılacaklarını söyledi.

Kendilerine Kuğulu Park içinde ayrılan bölümde basın açıklamasını gerçekleştiren Tümtürk, "Çin komünist yönetimi 'Kardeş Aile' projesi adı altında her Doğu Türkistanlının evine bir Çinli erkek yerleştirerek bizim namus ve iffetlerimizi tarumar ediyor. 1949 yılından beri işgal edilen Doğu Türkistan'da uluslararası hukuk ihlalleri adeta zirve yapıyor. Doğu Türkistan'a Çinli göçmen gönderilerek Doğu Türkistanlı Müslümanlar adeta Çinlileştirilerek asimile ediliyor. Muhammed Salih Doğu Türkistanlıların dini uleması. İslam'ın şerefi, izzeti ve Kur'an-ı Kerimi Uygur Türkçesine çeviren büyük bir İslam alimi Salih geçen ay hapse atıldı ve geçen hafta vefat ettiğini öğrendik. Cenazesi dahi henüz teslim edilmedi. Çin, Afrin'de PKK/PYD saflarında kahraman Türk ordumuz ile savaşmakta" dedi.

"Doğu Türkistanlılar adeta Ortaçağ karanlığını yaşamakta"

Tümtürk, Doğu Türkistanlıların, Çin komünist devletinin karanlık zindanlarında adeta Ortaçağ karanlığını yaşamakta olduğunu belirterek, "Ne Müslüman alemi, ne de insanlık alemi hiç kimse Doğu Türkistanlılara sahip çıkmamakta. Bugün Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, İslam İşbirliği ve uluslararası teşkilatlar Çin'in menfaati ve Çin'in imtiyazını gerekçe göstererek 35 milyon Müslüman Doğu Türkistanlının katliamına Çin ile ortak olmuştur" şeklinde konuştu.

"Mehmetçiğimizin ayağına taş değmesin"

Zeytin Dalı Harekatı için Afrin'de bulunan kahraman Mehmetçiğimize de değinen Seyit Tümtürk sözlerine şöyle devam etti:

"Kahraman Türk ordusunun şehadete ermiş olan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Cenabı Allah Mehmetçiklerimizi ve Peygamber ocağımızı melekler ordusu ile korusun. Mehmetçiğimizin ayağına taş değmesin. Onlar bu milletin ve tüm mazlumların göz bebeği. Bugün buradaki tüm Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz kahraman Mehmetçik ile birlikte Suriye'de PKK/PYD ve arkasındaki tüm emperyalistler ile savaşmaya hazırdır."

Grup dualar ettikten sonra alandan olaysız bir şekilde ayrıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Doğu Türkistanlılar Çin'i Protesto Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.


Advertisement