Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu" (2) - Son Dakika
Kültür Sanat

Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu" (2)

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yazar, düşünür ve çevirmen Cemil Meriç'i anmak amacıyla düzenlenen, "Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu"nda "Tanıklıklar" konulu oturumu izledi.

09.12.2016 20:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yazar, düşünür ve çevirmen Cemil Meriç'i anmak amacıyla düzenlenen, "Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu"nda "Tanıklıklar" konulu oturumu izledi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde, "Bu Ülkeyi Yeniden Düşünmek" başlığıyla düzenlenen sempozyumun ilk oturumunu yöneten gazeteci, şair, yazar Beşir Ayvazoğlu, Cemil Meriç gibi büyük bir fikir, sanat ve edebiyat adamını anmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Ayvazoğlu, Cemil Meriç'in kendisi için büyük bir anlam ve değer ifade ettiğini dile getirerek, "El yordamıyla yolumuzu bulmaya çalıştığımız zamanlarda, birdenbire Cemil Meriç adeta bir Hızır gibi elini bize uzatan, bizi boşluktan uzaya çeken, ufkumuzun genişlemesini sağlayan bir büyük insandı." dedi.

Yazarın kızı Prof. Dr. Ümit Meriç de babasının 12 Aralık 1916'da Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldiğini belirterek, "Cemil Meriç'in kitapları bu ülkeyi yeniden düşünmek için değil sadece, Ümrandan Uygarlığa, bir medeniyeti, kültürü de kollarına alarak, irfana yeniden taşımak için adeta bize hedef gösteren birer motto mahiyetindedir." diye konuştu.

"Dedesinin babası, bin bir tane Kuran-ı Kerim yazan, Hafız İdris Efendi" diyen Meriç, şunları anlattı:

"Kitapla tanışması 4 yaşında olmuştur. Ne zaman okuma yazma öğrendiğini hatırlamamaktadır. Evde gaz lambası ışığında, ailesine kitap okuyan bir babası vardır. İlk aldığı kitap, 6 yaşındayken 18 yaşındaki ablası Zehra ile gittiği kitapçıda ısrarla, ağlayarak satın aldırdığı, Mehmet Emin'in Türk Sazı kitabıdır. Bu kitabı ağlayarak aldırmıştır. Mehmet Emin'in kükreyen üslubu, Cemil Meriç'in de üslubunu etkileyen renklerden biri olarak bu yüzden karşımıza çıkmaktadır."

Prof. Dr. Meriç, babasının üslubunun imzalı olduğunu kaydederek, "Henüz çocuklarınıza, yuvalardan itibaren öğretmek için telaşa kapıldığınız İngilizce ve keza Fransızca bir dünya dili değildir. Yani edebiyatı yoktur, yazılı değildir. Rusça da keza öyle. Türkçe ise bin yıldan beri daha da eski tarihlerden beri, Anadolu Türkçesinden bahsediyorum, yaşayan, eserler veren bir dildir ve Cemil Meriç de bu Türkçe'nin 20. yüzyılda yaşayan zirvelerinden birisidir." ifadelerini kullandı.

"Ciddi miktarda fikir ve düşünce yokluğuyla karşı karşıyayız"

Yazar Cevat Özkaya, "Cemil Meriç'i Nasıl Hatırlamalı?" konulu konuşma yaparak, kendisinin 5 yıl boyunca Cemil Meriç'in öğrencisi olduğunu söyledi.

Cemil Meriç'in çok önemli bir yanının olduğunu dile getiren Özkaya, "Çünkü 1960'lı yılların sonundan itibaren, 1970'li yılların da başında, Cemil Meriç, farklı bir ses olarak ortaya çıktı. O dönemler, kitap okumak isteyenlerin, kitap bulabildikleri bir dönem değil." dedi.

Özkaya, 1970'lerde hasret duyulan birçok şeyin günümüzde var olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Var ama biz arzu ettiğimiz yerde ve durumda değiliz. Ciddi miktarda fikir ve düşünce yokluğuyla karşı karşıyayız. Yeni bir düşünce öğretme çağı, yeniden bir okuma hikayesiyle karşı karşıyayız. Böyle bir okumayı maalesef yeterince yapamıyoruz. Ben 1970'li yıllarda, bazı entelektüellerimizden ve abi dediğim insanlardan, 'Bir gün yüz bin tirajlı gazetemiz olursa, her şeyin bittiği zamandır' sözlerini duymuşumdur. Ne yüz bin tirajı? Milyona ulaşan tirajlar var ama bu tirajlarla beraber neyi yayacaksınız?"

"İki defa okumaya değmeyen kitap, bir kere okumaya da değmez"

"Jurnallerde Fikri Hür Bir Öznenin İnşası" başlıklı konuşma yapan yazar Yıldız Ramazanoğlu da lise çağlarından itibaren hikayeler yazmaya başladığını aktararak, "Bu hikayelerde Andre Gide'nin 'Dar Kapı'sındaki Alissa beni etkiliyor. Fakat mesela (o dönem) sırtımı yaslayacak sağlam bir şey arıyorum. Kendimizden bir şey olması lazım. Liseye gidiyorsun ve mesela Fatma Aliye'nin 'Muhadarat' kitabındaki Fazıla'yı tanımıyoruz. Mustafa Kutlu'nun Süheyla'sını bilmiyoruz. Kendi hikayemizden haberimiz yok. Tabii ki biz Batılı birtakım kahramanların hikayelerine benzetmeye çalışarak yazıyoruz. İnsan bunları zaman içinde fark ediyor. Benim ilk defa kendi hakikatimizle buluşma kitabım, 'Ümrandan Uygarlığa'. Bu da bana abimin hediyesiydi." diye konuştu.

Ramazanoğlu, lise çağlarındayken okuduğu bu kitabı defalarca tekrar okuduğuna vurgu yaparak, "Zaten iki defa okumaya değmeyen kitap, bir kere okumaya da değmez. Ben böyle düşünüyorum ve Peyami Safa'nın bir sözü vardır. Gençlere söylemek istemiştir, '10 tane kitap okuyacağına, bir tane kitabı 10 defa oku. Yani 10 defa okumaya değecek kitap oku. Cemil Meriç'e tekrar tekrar dönüp okuyorum." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hüsamettin Arslan ise "Epistemik Cemaat ve Erken Bir Postmodern Olarak Cemil Meriç" konulu sunum yaptı. Usta yazarın "Bu Ülke" kitabını çok önemsediğinin altını çizen Arslan, bu nedenle Cemil Meriç'in filozof olduğunu söyledi.

Sempozyum, 11 Aralık'a kadar devam edecek.

Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu" (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement