Doktorlar ve Öğrenciler "Akıllı İlaç Kullanımı" İçin Sahnede - Son Dakika
Sağlık

Doktorlar ve Öğrenciler "Akıllı İlaç Kullanımı" İçin Sahnede

Doktorlar ve öğrenciler "akıllı ilaç kullanımı" için sahnede Hatalı ilaç kullanımının zararı tiyatro ile anlatılıyor Doktor, eczacı, hemşire ve öğrencilerin hazırladıkları tiyatro ile reçetesiz ilaç kullanımının zararları anlatılıyorSAMSUN - Samsun'da doktor, eczacı, hemşire ve...

24.10.2018 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doktorlar ve öğrenciler "akıllı ilaç kullanımı" için sahnede

Hatalı ilaç kullanımının zararı tiyatro ile anlatılıyor

Doktor, eczacı, hemşire ve öğrencilerin hazırladıkları tiyatro ile reçetesiz ilaç kullanımının zararları anlatılıyor

SAMSUN - Samsun'da doktor, eczacı, hemşire ve öğrenciler tarafından oluşturulan tiyatro grubu ile ilkokul ve ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımı öğretilmeye çalışılıyor.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında "Akılcı İlaç Kullanımı Programı" kapsamında tiyatro grubu kuruldu. 1 doktor, 1 eczacı, 1 hemşire, 1 öğretmen ve 7 öğrenciden oluşturulan tiyatro ile ilkokul ve ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımı görsel olarak öğretiliyor. Senaryosunu 11. sınıf öğrencisi İzel Kaya'nın yazdığı "Akılcı İlaç Kullanımı" tiyatro oyunu ilkokul ve ortaokul seviyelerine uygun olarak 2 farklı konuyla öğrencilere anlatılıyor. Tiyatro oyunu ile sunumlarda ve konferanslarda dikkatlerini toplayamayan öğrencilere daha etkin bir şekilde ulaşılmak amaçlanıyor.

"Tiyatroyu tüm Türkiye'de sergileyerek farkındalık oluşturmak istiyoruz"

Tiyatroyu her okulda oynamak istediklerinin altını çizen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, "Akıllı ilaç kullanımını toplumda yaygın hale getirme hedefimiz var. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan eğitimlerimizi tüm okullara vermeye çalışıyoruz. Bu eğitimleri verdiğimizde slaytlar ve sunumlar şeklinde verdiğimiz eğitimlerin çok akılda kalıcı olmadığını fark ettik. Sosyal hayata adapte etmekte de zorluklar yaşanıyordu. Çocukların akıllarında daha kalıcı olsun diye bu eğitimleri tiyatral olarak vermek istedik. Dolayısıyla eğitimi sanatsal bir etkinliğe dönüştürmüş olduk. Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin sergilemiş olduğu, sağlık müdürlüğümüzden doktor, eczacı ve hemşirelerimizin desteği ile akıllı ilaç kullanımı konusunu sanatsal bir hale getirdik. Bu gösteriyi Sakarya İlkokulu öğrencilerine sergiledik. Çocuklar gösterimizi çok beğendiler. Tiyatro sonunda çok iyi geri dönüşler aldık. Bundan sonraki süreçte Samsun'daki bütün okullarda bu gösterileri yapacağız. Gösterilerimiz 2 çeşitten oluşuyor. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine farklı mesajlar veriliyor. Tiyatronun sonunda da hemşiremizin yazdığı şarkı sahnelendi. Bu şarkı ile de ilaçların doğru zamanda, doğru dozda ve uygun şekilde kullanmanın önemi vurgulandı. Kısacası, hekiminizin yazdığı ilaçtan başka ilaç kullanmayın, ilaçlarınızı eczaneden temin edin temalı bu tiyatromuz umarım tüm Türkiye'de gösterime girerek, öğrencilerin farkındalığını arttırır" dedi.

"Öğrenciler ilaç konusunda bilinçlendi"

Öğrencilerin akıllı ilaç kullanımı konusunda oldukça bilinçlendiğini vurgulayan Samsun İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Değirmenci, "Bu proje bizim akademik başarımızın yanında sosyal etkinlik ve farkındalık oluşturmak adına yaptığımız güzel projelerden bir tanesidir. Öğrencilerimizin bilinçsiz ilaç kullanmalarını önlemek adına çok güzel bir çalışma yaptık. Öğrencilerden de güzel geri dönüşler aldık. Ülkemizde bilinçsiz ilaç tüketimi, buzdolaplarının ilaç dolu olması, önceden alınan ilaçların çöpe atılması konusunda bu tiyatromuzu izleyen öğrencilerimiz daha bilinçli oldular. Bu proje kapsamında öğrenciler ilerleyen yaşlarında daha bilinçli olacaklar hem de çevrelerine bu konunun önemini aktaracaklardır" diye konuştu.

Tiyatronun senaristi Lise 11. sınıf öğrencisi İzel Kaya ise, "Senaryoyu öğretmenimin tavsiyesi ile yazdım. Yazmayı zaten seviyordum. İleride de senarist olmak istiyorum. Böyle bir teklif gelince yazmaya başladım. Amacımız çocuklara antibiyotik ve ilaçların düzgün kullanımını öğretmek. Tiyatroda doktor eşliğinde ilaç kullanımının önemini aktardık. Ayrıca şarkı ile de çocukların dikkatini daha çok çekmeyi hedefledik" şeklinde konuştu.

Şarkı sözlerini Hemşire Gülendam Aydın'ın yazdığı, senaryosunu Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü kapsamında İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden İzel Kaya'nın kaleme aldığı, Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü İl Temsilcileri Dr. Ayça Esen ve Eczacı Berna İşleyen'in ile İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi Türkçe öğretmeni İlknur Çevik tarafından kurulan tiyatro grubu öğrencileri ile birlikte rol aldığı "Akılcı İlaç Kullanımı" tiyatro oyunu ilkokul ve ortaokullarda öğrencilerle buluşmaya devam edecek.

Doktorlar ve Öğrenciler "Akıllı İlaç Kullanımı" İçin Sahnede
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Doktorlar ve Öğrenciler 'Akıllı İlaç Kullanımı' İçin Sahnede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:47 Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi

    Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2018-2023 Uyuşturucu Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda yapılan faaliyetler değerlendirildi. Toplantıda, kurumların 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdikleri faaliyetler sunuldu ve kurul üyelerinin görüşleri alındı.

  • Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi
    10:29 Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi

    Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi iş birliğiyle düzenlenen kan bağışı kampanyası, kan bağışı oranlarının azalmasına dikkat çekmek ve toplumu kan bağışına yönlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Efeler Müftülüğü bünyesinde görev yapan din görevlileri kampanyaya destek vererek kan bağışında bulundu. Kampanya, Kızılay ile ortak bir şekilde devam ediyor ve tüm vatandaşlar bağış yapmaya davet ediliyor. Müftü Yorulmaz, Kızılay ekibine, din görevlilerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

  • Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti
    10:26 Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti

    Kahramanmaraş'ta meydana gelen trafik kazasında doktorun otomobiline çarpan motosiklettekilere, doktor olay yerinde müdahale etti. İYİ Parti Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı ve doktor Selahaddin Can'ın otomobiline çarpan motosikletin sürücüsü ve yolcusu yaralandı. Dr. Can, yaralılara ilk müdahaleyi yaparak sağlık görevlilerine bilgi verdi.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor
    09:56 Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. Şenkul, Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden aileleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hastalar ise memnuniyetlerini dile getirerek teşekkürlerini iletti.

  • İstanbul ve 5 ilde 4 gün sürecek olan 'toz taşınımı' uyarısı: Maske takın, mümkün oldukça dışarı çıkmayın
    09:54 İstanbul ve 5 ilde 4 gün sürecek olan 'toz taşınımı' uyarısı: Maske takın, mümkün oldukça dışarı çıkmayın

    İstanbul'da ve 5 ilde hava kirliliği alarmı verildi. Azotdioksit miktarının kritik seviyelere ulaştığı belirtilirken, 4 gün sürecek olan kirlilik sağlık açısından tehlikeli düzeye ulaşabileceği için maske takılması önerildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.


Advertisement