Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdam - Son Dakika
Güncel

Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdam

Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdamISPARTA'nın merkeze bağlı 2 bin 500 nüfuslu Deregümü köyünde 1000 dönüm serada yaklaşık 15 bin ton domates üretiliyor.

11.08.2020 11:29  Güncelleme: 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdam

ISPARTA'nın merkeze bağlı 2 bin 500 nüfuslu Deregümü köyünde 1000 dönüm serada yaklaşık 15 bin ton domates üretiliyor. Domatesler Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, hasat döneminde neredeyse köy nüfusu kadar kişiye de istihdam sağlanıyor.

Son yıllarda domates ve karanfil üretimi ile dikkatleri üzerine çeken Isparta'nın merkeze bağlı 3 kilometre uzaklıktaki Deregümü köyünde domates hasadı başladı. Yılda yaklaşık 15 bin ton domates üretiminin yapıldığı köyde, araziler seralarla doldu. Her yıl nisan ayında dikimi yapılan ve temmuz ayından başlayarak ekim ayına kadar hasadı devam eden domates, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

'BU KÖYDE BİRLİKTELİĞİ SAĞLADIK'

Köylerinin domates ve karanfil ile meşhur olduğunu, yaklaşık 1000 dönüm serada 15 bin ton domates üretildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Domates sezonumuz başladı. Üretilen domateslerimizi Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bütün ülkelere ihraç ediyoruz. Bu üretim zincirin bir halkasıdır. Üreticiler, ihracatçı firmalar ile herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Seralarda yeşil ve kırmızı renkte domates üretimi yapıldığını söyleyen Başkan Selçuk, yeşil domatesin Suudi Arabistan, Dubai, Katar gibi ülkelere gittiğini söyledi. Yeşil domatesin ihracat sırasında kırmızıya dönüştüğünü belirten Başkan Selçuk, "Bu köyde üretimimiz çok güzel. Üreten kardeşlerimize ve çalışan kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu arazilerde gül bahçeleri ve karpuz tarlaları vardı. Minimum araziden maksimum ürün alıyoruz. Bu köyde birlikteliği sağladık. Türkiye'deki bütün köylerimizde bu işletmelerin olmasını temenni ediyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İşsizliğe katkı sağlıyoruz. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu ülkelerde de biz hem ürünümüzü hem ülkemizi tanıtmış oluyoruz" diye konuştu.

'SOFRALARI BOŞ BIRAKMAYACAĞIZ'

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında da üretimden taviz vermediklerini söyleyen Selçuk, "Pandemi döneminde sürekli araziydeydik. Arazide olmaya devam ediyoruz. Hiç kimse endişe etmesin. Üretime tam gaz devam ediyoruz. Sofralarımızı boş bırakmayacağız. Üretiyoruz, ülkemize afiyet olsun" dedi.

'PANDEMİ DÖNEMİNDE YILMADIK, YILMIYORUZ'

Domates üreticisi Mesut Kahveci, ihracata yönelik domates hasadı yaptıklarını belirterek, "Ağırlıklı Orta Doğu ve Avrupa'ya domates gönderiyoruz. Dikiminden bu yana hasada geldik. Pandemi döneminde yılmadık, yılmıyoruz. Şu an üretimimize devam ediyoruz. İnşallah pandemi dönemini atlatırız" dedi.

'BİR KÖY NÜFUSU KADAR KİŞİ İSTİHDAM EDİYORUZ'

Kahveci, fide dikiminden itibaren 70-80 gün arasında hasada başladıklarını belirterek, "Dikimimiz nisan ayında başlar. Temmuz ayından ekim ayına kadar hasadımız devam eder. Ben kendi seramda 15 kişiye istihdam sağlıyorum. Deregümü köyünün 2 bin 500 nüfusu var. Bir o kadar da dışarıdan gelenlere istihdam sağlıyoruz" diye konuştu.

Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdam
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Domates hasadında, köy nüfusu kadar kişiye istihdam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Meksika'da düzenlenen 2024 Orman Festivali'nde sanatçılar yarasa kostümleriyle performans sergiledi
    11:49 Meksika'da düzenlenen 2024 Orman Festivali'nde sanatçılar yarasa kostümleriyle performans sergiledi

    Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Chapultepec Ormanı'nda düzenlenen 2024 Orman Festivali sırasında sanatçılar yarasa kostümleri içinde performans sergiledi.

  • Muğla'da yerel seçimler için güvenlik önlemleri alındı
    11:48 Muğla'da yerel seçimler için güvenlik önlemleri alındı

    Muğla Valiliği koordinesinde polis, jandarma, sağlık, sahil güvenlik, itfaiye, belediyelerin ilgili bölümleri 31 Mart seçim günü görev başında olacak. Muğla'da 814 bin 986 seçmen 23 bin 638 sandıkta oy kullanacak. Seçimlerde 4 bin 779 kolluk kuvveti ve 235 sağlık personeli görev yapacak.

  • Portekizli Eurovision Şampiyonu Salvador Sobral İstanbul'da Konser Verdi
    11:47 Portekizli Eurovision Şampiyonu Salvador Sobral İstanbul'da Konser Verdi

    2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Portekizli sanatçı Salvador Sobral, İstanbul'da ilk konserini verdi. Sobral, konser öncesi yaptığı açıklamalarda müziğe olan ilgisini ve Filistin'e yönelik çağrısını dile getirdi. Ayrıca Türk hayranlarının ilgisinden de memnuniyetini belirtti.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde hafif ticari araç şarampole devrildi: 7 yaralı
    11:47 Adıyaman'ın Besni ilçesinde hafif ticari araç şarampole devrildi: 7 yaralı

    Adıyaman'ın Besni ilçesinde, Haşim Çeliker idaresindeki hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyere çarptıktan sonra şarampole devrildi. Kazada yaralanan 7 kişi, 112 Acil Sağlık ekiplerince Besni Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Bilecik'te Kamyonun Kapağı Motosiklet Sürücüsüne Çarptı, Yaralı Var
    11:45 Bilecik'te Kamyonun Kapağı Motosiklet Sürücüsüne Çarptı, Yaralı Var

    Bilecik'te seyir halindeki bir kamyonun açılan kapağı, karşı yönden gelen bir motosiklet sürücüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle yaralanan motosiklet sürücüsü, hastaneye kaldırıldı. Polis, kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Fenerbahçe ve Anadolu Efes Euroleague'de galip
    11:45 Fenerbahçe ve Anadolu Efes Euroleague'de galip

    THY Euroleague'in 32. haftasında Fenerbahçe Beko evinde ALBA Berlin'i, A. Efes de deplasmanda Baskonia'yı mağlup etti. A. Efes üst üst 3, toplamda da 15. galibiyetini elde ederek, Play-In bölgesine girdi. Fenerbahçe ise 20. galibiyetini kazandı.

  • Suluova'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi
    11:44 Suluova'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

    Suluova İHH ve İlim Yayma Cemiyeti Şubesi üyeleri, Suluova Hacı Mustafa Camisi önünde toplanarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. İHH Temsilcisi Ali Karakuzu, saldırılarda 32 bin 142 kişinin şehit olduğunu belirterek eylemlere devam edeceklerini söyledi.

  • Gaziantep Şehir Hastanesi'nde 7,5 ayda 1 milyon 100 bin hastaya sağlık hizmeti verildi
    11:43 Gaziantep Şehir Hastanesi'nde 7,5 ayda 1 milyon 100 bin hastaya sağlık hizmeti verildi

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gaziantep Şehir Hastanesi'nin açılışından itibaren yaklaşık 7,5 aylık sürede 1 milyon 100 bin hastaya sağlık hizmeti verildiğini açıkladı. Hastanede 25 bin hastanın yatarak tedavi gördüğü, 300 binin üzerinde hastanın acil hizmetlerinden faydalandığı belirtildi. Ayrıca 35 bin cerrahi müdahale gerçekleştirildiği ifade edildi.

  • İSO Yeşil Gündem Sohbetleri'nde Türkiye'nin Hidrojen Ekonomisindeki Rolü Ele Alındı
    11:43 İSO Yeşil Gündem Sohbetleri'nde Türkiye'nin Hidrojen Ekonomisindeki Rolü Ele Alındı

    İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde düzenlenen İSO Yeşil Gündem Sohbetleri'nin 13'üncüsünde, hidrojen ekonomisinde Türkiye'nin rolü tartışıldı. Programda, TENMAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Çevik ve Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer gibi konuşmacılar yer aldı. Hidrojenin, temiz enerji dönüşümü ve enerji arz güvenliği açısından kritik bir rol oynayacağı vurgulandı. Ayrıca, hidrojenin uluslararası ticaret kapıları açabileceği ve büyük bir pazar potansiyeline sahip olduğu belirtildi.


Advertisement