Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

29.09.2017 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde özel olarak yapılan 250 kişi kapasiteli salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve bazı yakınları katıldı.

Duruşmaya müdahil olarak, Başbakanlık adına avukat Abdullah Yörük ve Selman Balta, TBMM adına Ömer Burak Barış, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan adına Samet Genç katıldı.

Ayrıca duruşmayı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, AK Parti Dilovası Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜGVA Kocaeli Şubesi yöneticileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar da takip etti.

Duruşmada, darbe giris¸imi sırasında darbeci firari sanık eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ın emir astsubayı tutuklu sanık Serkan Dumanlıdağ, darbe giris¸imi su¨resinde Bay'ın kendisine verdigˆi kurallara aykırı tu¨m emir ve talimatları sorgulamadan uyguladıgˆı ve darbecilerle hareket ettigˆi, Deniz Kuvvetleri Komutanı'nı go¨zaltına almakla go¨revlendirilmis¸ SG-19 Sahil Güvenlik botu ile Go¨lcu¨k'e gelen ekibin bulundugˆu Bay'ın konutuna kimsenin yaklas¸tırılmaması konusunda verilen görevi yerine getirdiği suçlamaları hakkında savunma yaptı.

Dumanlıdağ, 15 Temmuz darbe girişiminde kanunsuz bir eylemde bulunmadığını, tutuklu olmasının tek nedeninin emir astsubayı olduğu Tuğamiral Ayhan Bay'ın firari olmasından kaynaklandığını öne sürdü.

Komutanın emirlerini yerine getirmenin ve özel işlerini yapmanın emir astsubayının görevlerinden olduğunu ifade eden Dumanlıdağ, "Komutanlarımızdan gelen emirleri sorgulamayız, verilen emirleri yerine getiririz. Bay'ı göreve başlamadan önce tanımazdım. Kendisi sessiz, sakin, ketum ve içine kapanık bir insandı." diye konuştu.

"Gemilerin terör saldırısı olduğu için seyre çıktığını sandım"

Dumanlıdağ, 15 Temmuz akşamı, Bay'ın eşinin kendisini arayarak, komutanın üsse gelmesini söylediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Birliğime gittiğimde olağanüstü bir hareketlilik vardı. Ayhan Bay gemilerin seyre çıkması emrini vermiş. Kendisine, 'Komutanım, bir şey mi var?' dedim. 'Yok bir şey.' dedi. Daha sonra televizyondan Boğaz Köprüsü'nün askerlece kapatıldığını izledim. Ben de, terör saldırısı var herhalde diye düşündüm. Bundan dolayı gemilerin boğazda güvenliğini sağlamak için seyre çıktığını düşünerek, normal karşıladım çünkü, terör, sabotaj ve olağanüstü durumlarda gemilerin seyre çıkması daha önce de yaşanmıştı."

Bay'ın silahını alıp, lojmandaki konutuna gelmesini söylediğini anlatan Dumanlıdağ, Tümamiral Yıldırım'ın, Bay'a neler olduğunu, gemilerin seyre neden çıktığını soduğunu dile getirerek, Bay'ın, "Komutanım Ankara'dan mesaj geldi, o yüzden gemileri kaldırdım." dediğini öne sürdü.

"Ayhan Bey korkmasın, kale bizim"

Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in kendisine, "Ayhan Bey korkmasın, kale bizim" dediğini aktaran Dumanlıdağ, "İmren'in bu ifadesinden üssün emniyete alındığını sandığını söyledi.

Dumanlıdağ, savunmasına şöyle devam etti:

"Televizyondan darbe olduğunu gördüm ama İmren'in darbeci olduğunu bilmiyordum.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu'nun, televizyondan darbeye destek vermediği mesajı yayınlandı. Sabah 06.00'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sekreteri Kurmay Albay Mahmut Arduç ve koruma astsubaylarıyla geldi. Ayhan Bay'ın lojmandaki evine geçtiler. Deniz Kuvvetleri Komutanı darbeye destek vermediklerini açıkladı, sonra en yakın adamı özel sektereri gelince Tuğamiral Bay'dan şüphelenmedim. Sabah 08.15 sıralarında Bay ile Tuğamiral Nazmi Ekici konuttan ayrıldı. Bay, bana 'Ben çıkıyorum.' diyerek gitti. Komutanın eşi bana Bay'ın nerede olduğunu sordu. Bilmediğimi söyledim. Çocuklarının psikolijisinin bozuk olduğunu, Bay'a ulaşamadığını söyledi. Bu arada İskender Amiral bana 'İkinci bir emere kadar birliğe gelme.' dedi. Bay ile ilgili medyada bir şey çıkmayınca Ankara'da olduğunu sanıyordum."

"O zaten gelmez, onun işi bitti"

Sanık Dumanlıdağ, firari sanık Bay'ın, darbe gecesi 01.30'da "İmren dışında kimse eve ve çevresine gelmesin." şeklinde emir verdiğini, "İskender amiral de mi?" diye sorduğunda ise Bay'ın "O zaten gelmez, onun işi bitti." dediğini ileri sürdü.

Dumanlıdağ, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Koruma astsubayı Kadir Bölünmez'in 2 tablet kırdığını söyledi.

Çapraz sorguya alınan sanık Serkan Dumanlıdağ, savcının, "Köprülerin kapatıldığını, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bostanoğlu'nun 'Donanma bu işin içinde değil' dediğini duyduğunu söyledin. Bu kadar olumsuzluklar gördüğün halde, hiç merak edip üstlerinize sormadınız mı?" şeklindeki sorusuna, "Donanma'da silah sesleri duydum. Gemilerin seyre çıktığı dışında bir şey sormadım. Bay, darbeci olsa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı özel sekreteri evine gelmezdi diye düşündüm." şeklinde cevap verdi.

"Bostanoğlu, gemileri darbecilerin kaçırdığını söylemedi"

Başbakanlık avukatı Selman Balta, "Ayhan Bay'ın darbeci olduğunu pazar günü anladığını söyledin. Bu kadar geç öğrenmen normal mi, bunu nasıl açıklayacaksınız?" sorusunu ise Dumanlıdağ, "Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu, seyre kalkan gemilerin derbeci olduğunu açıklasaydı, bunlar olmayacaktı. Bay, evinde darbe yapmış. Ben bunu nerden bilebilirim. Şu an Bay'ın darbeci olduğunu söylüyorum ama o gece neyin ne olduğu belli değildi." şeklinde yanıtladı.

Davanın müştekisi AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Samet Genç ise "İskender amiralin, Ayhan Bay'a 'Gemiler neden kalktı, benim neden haberim yok?' dediğini duyduğunuz halde bunun anormal bir durum olduğunu anlamadınız mı?" diye sorması üzerine Dumanlıdağ, "Gemilerin seyre kaldırılması çok anormal bir durum değildi. Geçmişte de bu tür şeyler olmuştu. Filler tepişti, çimler ezildi." diye konuştu.

Tuğamiral Bay'dan sadece "Konutun kapısında bekle ve telefonumu şarja tak." şeklinde iki emir aldığını, Bay'ın korumalığını yaptığı ve evine kimseyi yaklaştırmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunan Dumanlıdağ, şu iddialarda bulundu:

"Konuta çok kişi geldi, gitti. Kimseyi engellemedim. Kimse bana bir şey demedi. Komutanım, 'Evin önünde bekle' dedi diye FETÖ'cü, darbeci oldum. Ayhan Bay'ın FETÖ'cü olduğunu yıllarca anlamamışlar, ben bir gecede nasıl bilebilirdim? İskender Yıldırım, bildiği halde bana Bay'ın darbeci olduğunu söylemedi. Söyleseydi, Bay'ın emrini dinlemez, silahı dayar, emniyete götürürdüm. FETÖ ile ilgili bir bağım yok. Dersane ve okullarına gitmedim. Bank Asya'da hesabım yok. ByLock kullanmadım. Anayasal düzeni yıkmaya, meşru zeminde kurulmuş hükümeti yıkmaya çalışmadım."

Tümamiral Yıldırım'ın kendisine "birliğe gelme" dediğini ve 4 gün boyunca evde beklediğini iddia eden sanık Dumanlıdağ, "Daha sonra birliğimden beni aradılar, üsse gelmemi söylediler. Birliğe geldim. Benim için firar yazmışlar. Daha sonra gözaltına alındım. Kaçmamı istemişler. Ben suçlu olsam o gün alırlardı. İskender amiral '4 gün birliğe gelme' diyerek aslında kaçmamı istemiş. Kaçmam için bana süre vermiş ama ben kaçmadım. Suçsuzum. Beratımı talep ediyorum." savunmasını yaptı.

İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede, Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
    02:13 İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti

    İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bir evi bombalaması sonucu 4'ü çocuk 7 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce 'güvenli bölge' olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

  • Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı
    02:06 Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı

    Bağcılar'da seyir halindeki motosikleti durduran bir şahıs, motosikletteki 2 kişiye ateş açarak kaçtı. Saldırı sonucunda 2 kişi yaralanırken, çevrede bulunan 4 araç da mermi isabet etti. Şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak gözaltına alındı.

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı
    01:59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. İl Emniyet Müdürü olayları yerinde inceledi. Soruşturma devam ediyor.

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'da balkondan düşen çocuk hastanelik oldu
    01:47 Samsun'da balkondan düşen çocuk hastanelik oldu

    Samsun'da birinci kattaki evin balkonundan düşen yabancı uyruklu 2 yaşındaki çocuk hastanelik oldu. Olay, Samsun'un Atakum ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde meydana geldi. Irak uyruklu Nevin N.M.T.evlerinin birinci katındaki balkondan düştü. Ambulansla özel bir hastaneye kaldırılan çocuk tedavi altına alındı. Çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.


Advertisement