Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

10.05.2018 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Başbakanlık adına avukat Halit Çokan duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı AK Parti Kocaeli İl Kadın Kolları üyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da izledi.

Darbe girişiminde, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda onbaşı rütbesiyle şoför olarak askerlik yapan Osman Aydoğan, Ankara Kahramankazan Cumhuriyet Başsavcılığı salonundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenildi.

Aydoğan, 15 Temmuz 2016'da Merkez Komutanlığı'nda şoför olarak görev yaptığını, akşam saatlerinde koğuşta bulundukları sırada, bazı rütbelilerin gelerek aşağıda toplanmalarını istediklerini belirterek, "Olağanüstü bir durum vardı ama neler olduğunu bilmiyorduk. Bir süre hazır kıta olarak bekletildik. Daha sonra Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, makam aracı ile geldi. Bizi üs içerisinde bazı yerlere götürerek, orada durmamızı istedi. Emre itaatsizlik yapanları tutuklatıyordu. O sırada kapılardan silah sesleri geliyordu. İmren, televizyon izlenmesini yasakladı. Daha sonra TRT dışında kanal izlenmeyeceği yönünde emir verdi. İmren, 'Donanma Komutanı benim' dediği için emirlerini uyguladık." diye konuştu.

İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan'ın "Bundan sonra Hayrettin İmren paşanın emrindesiniz. O ne derse yerine getirilecek." şeklinde konuştuğunu ifade eden Aydoğan, gelen emir üzerine şoför olduğu için bütün araçları hazır ettiklerini dile getirdi.

İmren'in, "Ülkeyi kurtarmak için şehit olabilirsiniz." şeklinde konuşmalar yaptığını ve askerleri önceden belirlediği nöbet yerlerine götürdüğünü anlatan Aydoğan, şöyle devam etti:

"İmren, herkese emirler yağdırıyor, emrini yerine getirmeyen subay ve astsubayları tutuklatıp, Merkez Komutanlığı'na gönderiyordu. Bizi Denizaltı Filosu Komutanlığı'nın önüne götüren İmren, 'Burada darbeciler toplantı yapıyor. Filodan kimse dışarı çıkmayacak, gerekirse vurun.' şeklinde emir verdi. Bir süre orada bekledikten sonra uzman çavuşlardan biri Denizaltı Filosu Komutanlığı'na gitti. Bir süre sonra gelerek, 'Arkadaşlar, Filo'da darbeci yok. Asıl darbeci Hayrettin İmren'dir. Burada boşuna beklemeyin.' dedi. Daha sonra uzman çavuş ve erlerle birlikte oradan uzaklaştık."

Tanık Aydoğan, Albay Muharrem Aslan'ın sabaha karşı gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

Tanık Murat Karagöl

Darbe girişiminde, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda uzman çavuş olarak görev yapan ve daha sonra emekli olan Murat Karagöl de tanık olarak dinlenildi.

Darbe girişimi akşamı donanmada hareketlilik olduğunu, alarmın turuncudan kırmızıya çıkarıldığını anlatan Karagöl, "İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan geldi ve 'Arkadaşlar terör alarmı var. Tatbikat yapılıyor, endişe edilecek bir şey yok.' dedi. O gece görevli olduğum güvenlik biriminde kameralardan Poyraz Limanı ve kapılardaki hareketliği izliyordum. Halk, kapıların önünde toplanmıştı. Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'i de üssün çeşitli yerlerinde gördüm. İmren, 'Reis' kod adıyla telsizden, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım'ın donanmaya alınmaması yönünde talimat verdi." ifadelerini kullandı.

İmren'in, Üst Savunma Harekat Merkezi'ni telefonla arayarak, toplanan halkın dağıtılması için ateş emri verilmesini istediğini söyleyen Karagöl, "Donanma Üst Savunma Harekat Merkezi Amiri Serdar Uysal ateş emri vermeyeceğini söyledi. Ancak buna rağmen kapıda askerler ateş etti. Kim emri verdi bilmiyorum." dedi.

Karagöl, davanın tutuksuz sanığı Serdar Uysal'ın darbe yanlısı bir tutumuna, faaliyet ve söylemine şahit olmadığını ifade etti.

Tanık Karagöl, darbeci amiraller eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ve eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ın sabah saatlerinde sahil güvenlik botu ile kaçtığını dile getirdi.

Duruşma, diğer tanıkların dinlenilmesiyle devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement