Ünye'de Down Sendromlu Çocuklara Atla Terapi - Son Dakika
Yerel

Ünye'de Down Sendromlu Çocuklara Atla Terapi

Ünye Umut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde uygulanan "atla terapi" yöntemiyle, down sendromlu çocukların sakinleşmeleri ve daha başarılı olmalarını amaçlıyor.

14.06.2015 11:28  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HACER ÖZTÜRK - Ünye ilçesinde faaliyet gösteren Umut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde uygulanan "atla terapi" yöntemiyle, down sendromlu çocukların sakinleşmeleri ve derslerinde daha başarılı olmalarını amaçlıyor.

Rehabilitasyon merkezinde görevli, zihinsel engelliler sınıf öğretmeni Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde zihinsel engelli 155 ve down sendromlu 15 olmak üzere 170 çocuğa eğitim verdiklerini söyledi.

Yaz ve kış döneminde ara vermeden eğitime devam ettiklerini belirten Demir, normal eğitimlerinin yanı sıra down sendromlu çocuklara atla terapi imkanı sunmaya başladıklarını anlattı.

Ünye Belediyesi Binicilik Tesisleri'nde down sendromlu çocukları gerekli önlemler alındıktan sonra uzmanlar eşliğinde ata bindirdiklerini dile getiren Demir, bu terapilerle çocukların ruhsal ve fiziki gelişimlerine katkı sağlandığını vurguladı.

Demir, okulda çocuklara okuma-yazma, zihinsel gelişim ve el becerileri eğitimi de verdiklerini, atla terapi yapılan çocukların bu derslerde daha başarılı olmasını beklediklerini söyledi.

Down sendromlu çocukların diğer engelli gruplarına göre daha farklı bireyler olduğunu ifade eden Demir, duygularını çok açık ifade edebilen, aşırı inatlaşan, kendi yaş gruplarıyla vakit geçiremedikleri zaman negatifleşen bu çocukların, negatif enerjiyi atabilmek için agresifleşebildiklerine işaret etti.

Demir, bu çocukların ata binerek negatif enerjiyi üzerlerinden atabildiğini, böylece çevreleriyle kolay iletişim kurabildiğini, daha uysal ve paylaşımcı olabildiğini kaydederek, "Bu eğitim sosyal hayatlarına, duygusal, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlıyor. Çocuklarımızı topluma kazandırabilmek adına böyle bir etkinlik düzenledik ve bu eğitimleri devam ettireceğiz" dedi.

At terapisinin öğrencilerin kaslarını gevşettiğini ve rahatlama hissi yarattığını anlatan Demir, "Örneğin down sendromlu bir çocuğumuz yemek yemiyordu. Atla terapiden sonra çocuk yemek yemeye başladı. Arkadaşlarına karşı değişik davranışlar içerisinde olanlar, konuşmayanlar da var, terapilerin ardından konuşmaya yöneldiler. Konuşamayan çocuklar çevre seslerini taklit eder, bu yüzden atla terapinin konuşmalarına da çok büyük etkisi var" diye konuştu.

"Terapi, çocukların psikolojik olarak rahatlamasını sağlıyor"

Demir, atla terapi sonrası evlerine dönen çocukların aileleriyle kaliteli zaman geçirdiğini, daha rahat uyuduğunu ve yemeklerini sorunsuz yediğini belirterek, uygulanan terapi yöntemlerinin çocukların psikolojik olarak rahatlamasını sağladığını söyledi.

Çocuklarının daha uyumlu bireyler haline geldiğini gören ailelerin de mutlu olduğunu ifade eden Demir, "Tüm Türkiye'de bu tür eğitimlere önem verilmesini istiyoruz. Bu noktada da bütün devlet erkanının, bürokrasinin en üst makamından en alt tabakasına tüm kesimlerin sesimizi duymasını istiyoruz. Biz engelleri aştık, bürokratik engelleri de aşmak istiyoruz ve bu tür eğitimlerde destek bekliyoruz" dedi.

"Aldığımız terapinin faydasını görüyoruz"

Umut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde eğitin gören 5 yaşındaki Muhammet Yiğit'in annesi Ayşe Kurt, oğlunun eğitimine 11 aylıkken başladıklarını ve devam ettiklerini belirterek, "Yaklaşık 1 yıldır at terapisi için buraya geliyoruz. Buraya geldikten sonra Yiğit'in daha sosyal, uykusunun daha düzenli olduğunu gördüm. Aldığımız terapinin faydasını görüyoruz. Bu tür sosyal faaliyetlerin down sendromlu çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkilerini bir anne olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Merkezde eğitim alan 15 yaşındaki Oğuzhan Avcı ise ata binmeyi çok sevdiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünye'de Down Sendromlu Çocuklara Atla Terapi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • SAS: soyadı demir değil SOM OLACAKTI MUSTAFA SOM 0 0 Yanıtla
  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement