Down Sendromlu Türk Genci Birleşmiş Milletler'de Konuştu - Son Dakika
Güncel

Down Sendromlu Türk Genci Birleşmiş Milletler'de Konuştu

Down Sendromlu Türk Genci Birleşmiş Milletler\'de Konuştu

Down Sendromu Derneği'nin "Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum: İş Koçu Destekli İstihdam Programı"nı Down sendromlu Türk genci Cem Osborn anlattı.

24.03.2018 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

21 Mart'ta New York Birleşmiş Milletler'de düzenlenen Dünya Down Sendromu Konferansı'nda çalışan Down sendromlu bireyleri temsilen konuşan Robert Cem Osborn konuşmasında "İş hayatında olduğum için çok mutluyum. Ben de herkes gibi bağımsız bir hayat sürmek ve kendi paramı harcamak istiyordum. Şimdi kendim çalışıp, kazanıyorum ve kendimle gurur duyuyorum. Hareketli, renkli bir işim var. Hilton İstanbul Bomonti'de Misafir karşılama görevlisi olarak çalıştığım işimde pek çok Türk ve yabancı misafir ile tanışıyorum. Bazen beni iş yerimde çalışırken görenler, özellikle İngilizce konuştuğumu duyunca şaşırabiliyorlar. Ama ben ve benim gibi pek çok arkadaşım başarıyla çalışıyoruz. Yeter ki fırsat verilsin. Destekleri için hem Down Türkiye'ye hem de şirketim Hilton Bomonti'ye teşekkür ederim" dedi.

14 ŞEHİRDE 51 DOWN SENDROMLU İSTİHDAM EDİLDİ

"Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum" Down sendromlu ve zihinsel engelli bireylerin istihdamı konusunda dünyadaki öncü programlardan biri.

BM New York'ta 21 Mart günü çok sayıda ülkeden gelen engelli derneklerinin ve engelli istihdamı yapmayı planlayan şirketlerin temsilcileriyle biraraya gelen Down Sendromu Derneği yetkilileri program ve deneyimlerini aktardı. Programı Türkiye'de geliştiren ve uygulayan Down Sendromu Derneği adına dernek başkanı Gün Bilgin Down sendromlu gençlerin iş hayatına katılımına olanak sağlayan programın nasıl geliştirildiğini ve işleyişini anlattı.

Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin sunumunda, Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum Programı kapsamında 2012-2017 yıları arasında 14 şehirde, 51 Down sendromlu bireyin, 16 farklı firmada istihdam edildiğini ve istihdamın sürekliliği oranının yüzde 88 olduğundan söz etti. 2018 yılında da hızlı bir şekilde yerleştirmelere devam edildiğini belirtti. Bilgin ayrıca bu programın öneminin iş hayatına gerçek birer çalışan olarak katılımı sağlanan zihinsel engelli insanların bağımsızlık becerileri kazanmalarının ve toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması olduğunu söyledi. Program hakkında açıklamalar yapan Bilgin şunları ilave etti: " Marmara, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerinde uygulanan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği yapılarak bir eğitim programı haline getirildi. Şu anda çabamız hem DS hem de diğer zihinsel engelli popülasyonunun başarılı bir şekilde istihdamına yönelik çalışacak destekli istihdam iş koçları yetiştirerek programın yaygınlaştırılması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi" dedi.

Gün Bilgin'in ardından programın önde gelen ortaklarından, halen 3 Down sendromlu çalıştıran Hilton İstanbul Bomonti Hotel temsilcisi Tülay Bourne ve Esra Altınörs Down sendromlu bireylerin istihdamında kurum olarak yaşadıklarını, edinimlerini paylaştı.

2014 yılından beri Down Sendromu Derneği'ni farklı projelerle destekleyen Hilton İstanbul Bomonti Otel'in İş Geliştirme Direktörü Esra Altınörs; "Dernek ile birikte gerçekleştirdiğimiz projelerden en önemlisi 'Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum'. Şu anda 3 Down sendromlu birey otelimizde görev alıyor ve bu sayıyı yıl sonuna kadar 5'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Otel olarak en önemli amacımız Down Sendromlu bireylerin toplum içerisindeki farkındalıklarının artırılması ve bu bireylerin iş yaşamında bağımsız hale gelmesi." dedi. Projenin otel bünyesinde yürütülmesinde aktif rol oynayan Hilton İstanbul Bomonti Genel Müdür Asistanı Tülay Bourne ise, "Misafirler ile bire bir iletişim halinde olacakları bölümlerde görevlendirdiğimiz tüm Down sendromlu çalışanlarımızın, hem misafirlerimizle, hem de ekip arkadaşları ile aktif iletişim kurduklarını gördük. Aynı şekilde diğer çalışanlarımızın da, kendilerinden farklı bireylerle birlikte çalışabilme ve aynı ekibin bir parçası olma yetilerini ortaya çıkarmaları bizi çok mutlu etti. Pek çok misafirimizden Down sendromlu çalışanlarımıza duydukları memnuniyeti anlatan teşekkür mektupları almak ise en büyük gurur kaynağımız. 'Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum' projesi haricinde, geçtiğimiz yıllarda yürüttüğümüz 'Mutfak Atölyeleri' ve şu anda halen heyecanla ilerlettiğimiz 'Dans +1 Salsa grubumuz', Down sendromlu bireylerin farklı sektörlerde iş hayatına kazandırılmaları ile ilgili hayata geçirdiğimiz diğer önemli çalışmalarımız. Hilton İstanbul Bomonti olarak bu iş birliğini uzun yıllar devam ettirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Down Sendromlu Türk Genci Birleşmiş Milletler'de Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement