Dr. Karaca: Kansızlık, Birçok Hastalığın Habercisi - Son Dakika
Sağlık

Dr. Karaca: Kansızlık, Birçok Hastalığın Habercisi

ACIBADEM Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zahide Karaca, kansızlık hastalığının toplumda en sık görülen kan hastalıklarının başında geldiğini ve birçok hastalığın da habercisi olduğunu söyledi.

05.06.2018 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ACIBADEM Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zahide Karaca, kansızlık hastalığının toplumda en sık görülen kan hastalıklarının başında geldiğini ve birçok hastalığın da habercisi olduğunu söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, aneminin basit bir beslenme yetersizliğinden kaynaklanabileceği gibi kanser gibi ölümcül bir hastalığın da ilk işareti olabileceğine dikkat çekerek, "Kendini sürekli yorgun hissettiğini söyleyen bir kişi için çevresinin de ilk aklına gelen durum şüphesiz anemi, yaygın kullanılan ismiyle kansızlık oluyor. Aslında bu durum, kan miktarındaki azalmadan değil, kanımıza kırmızı rengini de veren alyuvarlarımızın içindeki oksijen taşıyan hemoglobin proteininin miktarının azalmasından kaynaklanıyor. Hemoglobin yapımında gerekli 3 besinsel faktör bulunuyor. Bunlar, demir, B 12 vitamini ve folik asit. Bu üçünden birinin olmaması durumunda hemoglobin yapılamıyor. Ancak bu değerler tamamen normalken de kansızlık oluşabiliyor. Kan yapım organı olan kemik iliğinin yeterli çalışmaması ya da hatalı üretim yapması, kanın damar içinde parçalanması ya da bir yerden kan kaybı sonucu anemi ortaya çıkabiliyor. En sık görülen demir eksikliği anemisi özellikle doğurganlık çağındaki kadınları etkiliyor" dedi.

Kanser ve anemi arasında bir ilişki olup olmadığını belirten Dr. Zahide Karaca, "Hastanın fizik muayenesinde hekim tarafından lenfadenopati, karaciğer ve dalak büyümesi gibi bazı bulgular tespit edilmesi halinde ve hastada ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi eşlik eden başka şikayetler varsa kanserden şüphelenip araştırılması gerekir. Ayrıca, erişkin erkek hasta ya da menopoza girmiş kadınlar gibi kansızlık olması beklenmeyen hasta grubunda da kansızlık saptanması bu konuda şüphe uyandırabiliyor" ifadelerine yer verdi.

- Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Dr. Karaca: Kansızlık, Birçok Hastalığın Habercisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tunceli'de sağlık memuru balkondan düşerek hayatını kaybetti
    07:21 Tunceli'de sağlık memuru balkondan düşerek hayatını kaybetti

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bulundukları evin 3'üncü kat balkonundan düşen sağlık memuru Savaş Kazikoğlu (30) hayatını kaybetti. Olayda yaralanan kadın doktor T.B.'nin ise durumunun iyi olduğu belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    23:04 Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir sitede meydana gelen olayda, 2 yaşındaki çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Anne, durumu fark ederek hemen yardım çağırdı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Cenaze, Adli Tıp kurumuna gönderilerek kesin ölüm sebebi belirlenecek. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi
    22:30 Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi

    Antalya'da elinde yaşanan kesinin ardından özel bir hastaneye başvuran küçük kız çocuğunun, müdahale edilmeden geri çevrildiği iddia edildi. Hastane ise kırmızı alanda başka hastalara müdahale edildiğini belirtti. Olay sosyal medyada tepki çekti.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    21:52 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2 yaşındaki bir çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Olayın meydana geldiği dairede yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı
    21:25 Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı

    Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, bir apartmanın dış cephe asansöründen düşen işçi ağır yaralandı. Mimar Sinan Mahallesi'ndeki apartmanın dış cephe tadilatında çalışan S.K, boya yaparken dengesini kaybederek 10 metre yükseklikten düştü. Olayın bildirilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı işçi, ambulansla KSÜ Eğitim Sağlık ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti
    20:57 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan 2 yaşındaki Umut Ali Kadir, mama yediği sırada fenalaşarak nefes almakta güçlük çekti. Ailesi hemen sağlık ekiplerine haber verdi ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamadı.


Advertisement