Dr. Sadık Ahmet, Ölümünün 20. Yılında Batı Trakya'da Anıldı - Son Dakika
Güncel

Dr. Sadık Ahmet, Ölümünün 20. Yılında Batı Trakya'da Anıldı

Batı Trakya'da Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi'nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 20. yılında anıldı.

24.07.2015 21:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Trakya'da Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi'nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 20. yılında anıldı.

Sadık Ahmet'in Gümülcine'de Kahveci Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, AK Parti'yi temsilen milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, İsmet Soy, İsmail Aydın, Mustafa İbrahim Turhan, Cemil Şamay, CHP'yi temsilen Kırklareli milletvekili Turabi Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı temsilen Edirne Müftüsü Emrullah Özüm, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Avrupa Hür İttifak Partisi (EFA) eski AP milletvekili İnaki İrazelfeyvia, Bulgaristan Türk Azınlığı temsilcileri, Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ile Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı katıldı.

Merhum Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent Ahmet'in yanı sıra Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete, DEB Partisi Başkanı Mustafa Çavuşoğlu ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk'ün de izlediği törende başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere siyasi parti temsilcilerinin gönderdiği mesajlar okundu. Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan törende Sadık Ahmet'in yaşamı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve dualar edildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, törende yaptığı konuşmada, Dr. Sadık Ahmet'in Türk Azınlığın meşru haklarını elde edebilmesi için örnek bir mücadele sergilediğini belirterek, "Çok genç yaşta aramızdan ayrıldı. Ama insanlar geride bıraktıklarıyla hatırlanırlar ve 20 yıl sonra kabri başında bu kadar güzide bir topluluk, bu kadar çok onun davasına inanan insan bir araya gelebiliyorsa bu 'herkese Allah nasip etsin' diyeceğimiz bir durumdur" dedi.

Sadık Ahmet ile uzun yıllara dayanan dostluğu bulunduğunu belirterek, kendisiyle yaşadığı hatıraları anlatan Bozkır, Sadık Ahmet'in güler yüzlü, kararlı ve heyecanlı tavırlarıyla insanları etkileyen büyük bir lider olduğunu belirtti. Bozkır, Sadık Ahmet'in birlik, beraberlik ve dostluk meşalesini genç nesillere ulaştırmanın azınlığın en önemli görevi olduğunu vurguları ve şöyle devam etti:

"Onun bizlere bıraktığı çok önemli bir dava var. Merhum Sadık Ahmet, yaşamını toplumunun birlik ve refahının perçinleşmesine ve refahına adamıştır. Merhumun bu hak ve hukuk yolundaki eşsiz mücadelesinin kararlıkla sürdürülmesini büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Onun açtığı bayrak bir anlamda yerde kalmamıştır ve bugün onun yaşadığı günlerdeki Batı Trakya'yı bugünle mukayese ettiğimizde gerçekten çok daha iyi bir konumda olduğunu görmekten büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Doktor Sadık Ahmet'in geride bıraktıkları ve bütün yaptıkları için teşekkürlerimi sunuyorum, Allah'tan gani gani rahmet diliyorum."

Bakan Bozkır, Türkiye ve Yunanistan arasında iyi ilişkiler olduğunda her iki ülkedeki azınlıkların daha çok huzura, daha çok imkana ve daha çok hakka kavuşacaklarını söyledi. Türkiye ve Yunanistan arasında yıllarca bir gerginlik ortamı olduğunu ancak son yıllarda ilişkilerin dostane bir havaya büründüğünü belirten Bozkır, "Yunanistan'ı gerçekten dostumuz ve iyi bir komşumuz olarak görmekten mutluluk ve kıvanç duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Türk Azınlığın temel azınlık haklarından kaynaklanan sorunlarının Türkiye ve Yunanistan arasında diyalog ve işbirliği çerçevesinde çözüme kavuşturulacağına olan inancını dile getiren Bozkır, şunları kaydetti:

"Biz Batı Trakya Türklerinin Türkiye ile Yunanistan arasında bir dostluk bağı olduğuna inandığımız kadar Türkiye'deki Rum kökenli Türk vatandaşlarımızın da aynı şekilde bu bağın güçlendirilmesi için önemli bir unsur olduğunu her zaman düşündük ve bundan sonra da düşünmeye devam edeceğiz. Biz Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk ve işbirliğinin, karşılıklı anlayışın en yüksek seviyelerine bilhassa iki ülke azınlıklarının yararına olacak şekilde geliştirilmesi taraftarıyız. Bu kapsamda hükümetimizce Türk Azınlığın ve Türkiye'deki azınlıkların sorunlarının çözümüne yönelik atılan adımların ilişkilerin gelecekte daha da iyi gelişmesine destek teşkil edeceğine inanıyoruz."

Dr. Sadık Ahmet'in mücadele arkadaşı Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ise Sadık Ahmet'in ölümünün Lozan Antlaşması'nın imzalandığı gün olan 24 Temmuz'a rastlamasının düşündürücü bir olay olduğunu ve derin bir anlamı bulunduğunu belirtti.

Sadık Ahmet'in 20 yıl önce ebediyete intikal etmesine rağmen dünyada hala adının anıldığını ve Türk Azınlık tarafından unutulmadığını ifade eden Şerif, "Sadık Ahmet aramızdan ayrıldı ancak tüm dünya Batı Trakya'yı onun ismiyle birlikte öğrendi, onunla anladı" ifadesini kullandı.

AB Bakanı Bozkır ve beraberindeki heyet mezarlıktaki törenin ardından akşam saatlerinde de Gümülcine'deki tarihi Eski Cami'de Sadık Ahmet için okunan mevlide katıldı. Mevlidin ardında da DEB Partisi ve Sadık Ahmet'in ailesi tarafından Türkiye'den gelen konuklara ve azınlık ileri gelenlerine yemek verildi.

Bakan Bozkır ve beraberindeki heyet yarın da İskeçe bölgesini ziyaret edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dr. Sadık Ahmet, Ölümünün 20. Yılında Batı Trakya'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement