Dr. Sevim Erkmen: Kan, Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır - Son Dakika
Dünya

Dr. Sevim Erkmen: Kan, Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır

Dr. Sevim Erkmen: Kan, Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır

YAKIN Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Sevim Erkmen, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu hatırlattı.

15.06.2018 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAKIN Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Sevim Erkmen, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu hatırlattı. Erkmen, kana ulaşmanın eşit olmadığını, hastaların güvenli kana ulaşabilmeleri için her ülkenin düzenli kan bağışlayan gönüllülere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

HER İNSANIN KAN TRANSFÜZYONUNA İHTİYACI OLABİLİR

Kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu dile getiren Başhekim Uzm. Dr. Sevim Erkmen, dünyanın her yerinde her yaştan insanın yaşamak için kan transfüzyonuna ihtiyaç duyabileceğini belirtti. İhtiyacın evrensel olduğunu söyleyen Erkmen, yeterli kana ulaşmanın ise eşit olmadığını belirtti. Kan teminindeki yetersizliğin özellikle gelişmekte olan ve dünya nüfusunun yoğun olduğu ülkelerde önemli olduğunu söyleyen Erkmen, güvenli kanın bir ülkenin en doğal kaynağı olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşların güvenli kana ulaşabilmeleri için her ülkenin düzenli kan bağışlayan, gönüllü, karşılık beklemeyen bağışçılara ihtiyacı vardır.  14 Haziran gönüllü, karşılıksız kan bağışçılarını kutlamak onlara teşekkür etmek için özel bir gün olarak belirlenmiştir.  Dünyada birçok insan hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur.  Dünyada her yıl 80 milyon üniteden fazla kan bağışlanmasına rağmen bunların sadece yüzde 38'i, dünya nüfusunun yüzde 82'sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplanmaktadır."

KANIN TEK KAYNAĞI İNSANDIR

Kan bağışının hem insanlık görevi, hem de toplumdaki dayanışmanın bir örneği olduğunu söyleyen Başhekim Uzm. Dr. Sevim Erkmen, güvenli kanın, gönüllü kan vericileri ile sağlandığını belirtti. Teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen yapay kanın imal edilememekte ve tek kaynağın insan olarak önemini korumakta olduğunu söyleyen Erkmen, şu ifadeleri kullandı:

" Topluma, ilköğretimden başlayarak tüm eğitim kurumlarında gönüllü kan bağışçısı olma bilinci sağlanmalıdır. Gönüllü donör organizasyonunun yapılması ile ilk aşamada kan ihtiyacının en az yüzde 70'i sağlanır, geriye kalanı ise her zaman yanımızda olan askeri birliklerden temin edilirse sorun büyük ölçüde çözülmüş olur.  Kan bağışı kampanyalarına katılalım, destek olalım ve gönüllü bağışçı olmak için kayıtlarımızı yaptıralım.  Unutmayalım, kanın tek kaynağı insandır ve bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir."

- Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Dr. Sevim Erkmen: Kan, Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi
    21:00 Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi

    Fransa Başbakanı Gabriel Attal, başörtüsünü çıkarmadığı için okul müdürü tarafından darp edildiğini öne süren öğrenciye iftira davası açılacağını söyledi. Öğrenciden başörtüsünü çıkarmasını istediğini fakat darp etmediğini savunan müdür ise sosyal medyadaki ölüm tehditlerinin ardından istifa etti. Fransa’da İslamcıların okullara yönelik tehditleri, iki öğretmenin öldürülmesinin ardından ciddiye alınıyor.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.


Advertisement