DSİ Rize'de son 19 yılda 88 tesis hizmete açtı - Son Dakika
Güncel

DSİ Rize'de son 19 yılda 88 tesis hizmete açtı

DSİ Rize\'de son 19 yılda 88 tesis hizmete açtı

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Rize'de son 19 yılda 88 tesisin hizmete açıldığı bildirdi.

15.04.2022 13:24  Güncelleme: 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Rize'de son 19 yılda 88 tesisin hizmete açıldığı bildirdi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'de önemli su yapıları inşa ederek hizmete alındığını, taşkın risklerini minimize etmek ve içme suyu sorununu ortadan kaldırmak için, yatırımların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Son yıllarda önemli tesislerin Rize'ye kazandırıldığını vurgulayan Yıldız, "Çayın başkenti Rize'de 19 yılda 88 adet tesis hizmete alınmıştır. Bu tesislerin; 3 adedi içme suyu tesisi, 69 adedi taşkın koruma tesisi, 16 adedi HES tesisidir. Bu tesislerle birlikte yıllık 9,73 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilerek 190.000 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. 131 yerleşim yeri ve 17.070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 1,30 milyar kilovattır." ifadelerini kullandı.

Rize'nin en önemli yatırımları arasında yer alan Rize İçme suyu projesinde sona yaklaşıldığına değinen Yıldız, şunları kaydetti:

"Rize Civar Yerler İçmesuyu Projesi ile Kalkandere, Derepazarı, İyidere ilçeleri ve Kendirli Beldesi ile 32 köy yerleşim yerlerinin 2045 yılı ihtiyacı olan 3,12 hektometreküp içme ve kullanma suyunu, Varda kaynaklarından temin edilmesi planlanmıştır. Söz konusu proje; Rize Civar Yerleşimler 1. Kısım İsale Hattı, Rize Civar Yerleşimler 2. Kısım İçmesuyu İsale Hattı ve Rize Civar Yerleşimler 3. Kısım İçmesuyu İsale Hattı' etaplarından oluşmaktadır. Birinci kısmı tamamladık. İkinci kısmı tamamlamak üzereyiz. Üçüncü kısmı ise önümüzdeki yıl ihale etmeyi planlıyoruz."

Karadeniz'in zorlu coğrafyasında memba kalitesinde içme suyu getirmek için çalıştıklarının altını çizen Yıldız, "Projemizin muhtevasında 123 kilometre çelik isale hattı, 32 adet yeni depo ve 4 adet mevcut depo bağlantıları ile tüm sistemin kontrol ve işletme işlerinin yapılabileceği otomasyon (SCADA) sisteminin kurulması yer almaktadır. Halihazırda, 1.Kısım ve 2. Kısım muhtevasında inşa edilen 21 adet yeni depo ile 5 adet mevcut depoya, Varda kaynaklarından alınan suyun temini sağlanmıştır. Depolarımız çok şükür su ile doldu. Söz konusu depoların şebeke bağlantıları ilgili belediyelerce ve İl Özel İdaresince yapılacaktır. Şebeke bağlantılarının yapılması ile birlikte su kullanımına engel herhangi bir husus kalmayacaktır."

-Rize'de taşkın riski azaltılıyor

Yıldız, taşkınların önlenmesi için büyük çaba harcadıklarına değinerek, "Rize'de taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 69 adet taşkın koruma tesisi ile Rize şehir merkezi ile birlikte, 124 adet yerleşim yeri ve 17070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şuanda Rize ilimizde inşaatı devam eden 27 taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır. Devam eden bu 27 taşkın kontrol projesi içerisinde yer alan Rize Şehir İçi Dereleri 1. Kısım inşaatımızda yüzde 61 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu işimizi tamamladığımızda Rize şehir merkezinde taşkın risklerini azaltmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik üretimine de değinen Yıldız, Rize'de işletme safhasında 16 adet HES tesisi bulunduğunu, HES'lerin kurulu gücünün 336,09 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 1,30 milyar kilovatt saat. inşaat aşamasında bulunan bir HES tesisinin kurulu gücünün 1,30 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 5,07 milyon kilovat saat olacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DSİ Rize'de son 19 yılda 88 tesis hizmete açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • TFF Tahkim Kurulu, Hakemlerin İtirazlarını Reddetti
    17:38 TFF Tahkim Kurulu, Hakemlerin İtirazlarını Reddetti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, hakemler Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa'nın klasman terfi listesine yapmış oldukları itirazların reddedildiğini açıkladı. Ayrıca, Hakem Sinan Bilen'in itirazı kısmen kabul edildi. Galatasaray'ın ve Başkanı Dursun Aydın Özbek'in PFDK'nın kararına itirazı reddedildi. Beşiktaş'ın AFDK'nın kararına itirazı da reddedildi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    17:38 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, seçim çalışmaları kapsamında Havran ilçesinde Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti İlçe Başkanı Sercan Şık ve MHP İlçe Başkanı Saadettin Kul ile nakliyeciler kooperatifini ve esnaf halini ziyaret etti. Yılmaz, Havran için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylerken, Emin Ersoy da ilçe esnafına kolaylık diledi.

  • Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere
    17:38 Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere

    Seferihisar'da İzmirlilerin yeşille buluşup dinlenebileceği, temiz havada yürüyüş ve spor yapabileceği Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı çalışmalarında yüzde 50 seviyesine gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Seferihisar'ın değerine değer katacak bir çalışma olduğunu söyledi.

  • Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı
    17:38 Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı

    Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, 5 yıl boyunca sosyal ve kültürel anlamda hayata geçirdiği projeleri anlattı. İkinci kez seçilmesi durumunda Dikilitaş'ta Spor ve Yaşam Kompleksi'ni hayata geçireceğini söyledi.

  • CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'
    17:38 CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'

    CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Çorum'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'a sahip çıkma çağrısına karşılık 'korku dağları sarmış' dedi. Nazlıaka, CHP'li belediyelerin sosyal projeleri ve hesap verebilirlik anlayışını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'nın hemşericilikle tabloyu değiştiremeyeceğini belirtti. İstanbul seçimleri için ise '17 bakan da gelse halkın iktidarını değiştiremez' dedi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak
    17:38 Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yeni döneminde kapalı pazar yerini kapatarak semt pazarlarını yeniden kente kazandıracağını açıkladı. Mevcut kapalı pazar yeri ise sivil toplum yerleşkesi olarak düzenlenecek.

  • Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait
    17:37 Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki bakımsızlıktan şikayet ederek, binanın dış bakım ve onarımının belediyeye ait olduğunu belirtti.


Advertisement