DSP'den Hava İş Kanunu Teklifi - Son Dakika
Güncel

DSP'den Hava İş Kanunu Teklifi

Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Hava İş Kanunu Teklifini Meclis Başkanlığı'na Sundu.

16.02.2011 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Hava İş Kanunu teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Hava İş Kanunu teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklif hava taşıma işlerinde, ikili sözleşmeler kapsamında çalışan uçucu personelin özlük haklarını düzenliyor.

Kanun Teklifinin gerekçesinde havayolu işletmelerinin sahip olduğu uçak sayılarının artmasına paralel olarak gerek yurt içine gerek yurt dışına düzenlenen sefer sayılarının arttığı kaydedildi. Havayolu işletmeleri tarafından gerçekleştirilen seferlerin 2009 yılı itibariyle iç hatlarda 45 noktaya, dış hatlarda ise 130 noktaya ulaştığı belirtilen gerekçede aynı yıl içerisinde 1 milyon 66 bin 53 adet uçuşla taşınan yolcu sayısının 85 milyonu bulduğunu ifade edildi. Gerekçede havayolu sektöründeki bazı firmaların, kanunun yarattığı boşluğu hazırladıkları sözleşmelere, çalışma hayatını ilgilendirebilecek her konuyu detaylı bir şekilde yazarak gidermeye çalıştığı, bazı firmaların ise sadece temel birkaç maddeyi kapsama alarak basit sözleşmeler hazırladığı ifade edildi. Hava taşıma işlerinin, İş Kanunu kapsamı dışında bırakıldığı kaydedilen gerekçede hava taşıma işlerinde çalışanların, İş Kanunu'ndaki haklardan yararlanamadığına dikkat çekildi. Gerekçede "Hava taşıma işlerinde çalışan uçucu personelin çalışma şartlarını düzenleyen özel bir kanuni düzenlemenin bulunmaması uçuş güvenliğini de tehlikeye düşürmektedir. Yasayla belirlenmiş bir iş güvencesi bulunmayan personel, işini kaybetmemek adına kendisini uçmak zorunda hissetmekte ve baskı altında kalmaktadır. Hava taşıma işlerinde çalışanların, çalışma koşullarının, basın ve denizcilik sektöründe olduğu gibi özel bir yasa ile düzenlenmesi gerekmektedir" denildi.

Kanun teklifine göre ise süresi belirli olmayan iş sözleşmelerinde, taraflar en çok iki aylık deneme süresi kararlaştırabilecek. Süresi belirli olmayan iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekecek. İş sözleşmesini fesih hakkı, işveren tarafından kötüye kullanıldığı takdirde, uçucu personele bildirim sürelerine ait ücretlerin üç katı tutarı, tazminat olarak ödenecek. İşten ayrılan uçucu personele, işverence, işinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir çalışma belgesi verilecek. Günlük uçuş görevlerinde ve gece kalkışlı görevlerde iaşe giderleri için gündelikler işveren tarafından karşılanacak. Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde, uçucu personel çalışmaksızın tam olarak ücrete hak kazanacak. Genel anlamda ücret, uçucu personele işi karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve nakden ödenen meblağı ve uçuş tazminatını kapsayacak. Uçuş tazminatı uçuş göreve yapması karşılığında ve hava aracının uçuşa hazırlanmasında görevli uçucu personele yapılan ödemeyi ifade edecek. İşveren, uçucu personelin işi ile ilgili ücret, diğer ödemeler ve tatiller gibi konulara ilişkin her türlü bilgiyi ayrıntılarıyla belgelendirmek zorunda olacak. İşveren uçucu personeli ana meydan dışında bir yerde görevlendirdiği takdirde, bu tür görevlendirmelerin süresi, uçucu personelin rızası olmadan ayda 15 günü ve yılda toplam 4 ayı geçemeyecek.(ANKA)

EG/ÖMR - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel DSP'den Hava İş Kanunu Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.

  • Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi
    21:56 Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi

    Türkiye, 2024 yılında RACVIAC - Güvenlik İşbirliği Merkezi Çok Uluslu Danışma Grubu (MAG) Dönem Başkanlığını üstlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak olan 51. MAG toplantısı, bölgesel Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) uygulanmasında eğitim desteği sağlamayı ve bölgesel diyalogu güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
    21:54 Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

    Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Ömer Eşki birlik ve beraberlik mesajları verdi.

  • İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı
    21:48 İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda 10 kilo 764 gram esrar, 39 gram sentetik uyuşturucu, 2 bin 870 uyuşturucu hap, 100 fişek, bir tüfek ve 250 bin lira ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır
    21:44 Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır

    Bahçeşehir Koleji, Almanya'nın Niners Chemnitz ekibiyle yapacağı FIBA Erkekler Avrupa Kupası finalinin ilk maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Başantrenör Dejan Radonjic, güçlü bir rakiple karşılaşacaklarını vurgulayarak, takımın oyun planına sadık kalarak mücadele edeceğini belirtti. Takım kaptanı Muhammed Baygül ise rakibin tempolu ve agresif bir takım olduğunu söyleyerek, avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istediklerini ifade etti.


Advertisement