Dü'de Tehcirin 100. Yılında Osmanlı Sempozyumu (2) - Son Dakika
Güncel

Dü'de Tehcirin 100. Yılında Osmanlı Sempozyumu (2)

Dü\'de Tehcirin 100. Yılında Osmanlı Sempozyumu (2)

Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen “Tehcirin 100’üncü Yılında Osmanlı’nın Son Dönemdeki İsyanlar” sempozyumunda konuşan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Ermeni soykırımı iddialarının bir Ermeni-Türk meselesi olmadığını belirterek, bunun Ermeni-Müslüman meselesi olduğunu çünkü 800 bine yakın Müslüman’ın öldürüldüğünün teyit edildiğini vurguladı.

18.12.2014 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) düzenlenen "Tehcirin 100'üncü Yılında Osmanlı'nın Son Dönemdeki İsyanlar" sempozyumunda konuşan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Ermeni soykırımı iddialarının bir Ermeni-Türk meselesi olmadığını belirterek, bunun Ermeni-Müslüman meselesi olduğunu çünkü 800 bine yakın Müslüman'ın öldürüldüğünün teyit edildiğini vurguladı.

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Diyarbakır Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve DÜ tarafından, "Tehcirin 100'üncü Yılında Osmanlı'nın Son Dönemdeki İsyanlar" sempozyumunda "Soykırım İddiaları ve 1915 Tarihli Tehcir Kararnamesi" başlıklı sunum yaptı. Türklerin, Ermenilerle anlaşamadığını birçok meselenin olduğunu ancak birkaç noktayı ezberlemekte fayda olduğunu belirten Akgündüz, "Bunlardan birincisi biz terminolojide anlaşamıyoruz. Bizim tehcir kavramımızla kesinlikle Avrupa'nın kullandığı tabirlerin alakası yok. İkinci bir mesele ise Ermeni soykırımı ve iddiaları ile ilgili belgelerde anlaşamıyoruz. Batı ve Ermeniler ile Ermeni diasporası bizim belgelerimizi kendi lehlerine kullanıyorlar. Mesela 1917 yılında Osmanlı Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Erzurum'da camilerin nasıl yakıldığını gösteren yaklaşık 180 sayfalık belgesel sayılan fotoğrafların yüzde 35'i Ermeniler Türkler tarafından öldürüldüğü diye kullanılmaktadır şuan. Yani halbuki bizim insanımızın öldürüş fotoğraflarıdır. İsimler zikredilmiştir. Ama alt yazı terk edilmiştir. Burada anlaşamıyoruz. Ben burada bir meseleyi söylemek istiyorum. Önemli bir konu ermeni arşivini açmıyorlar. Biz sonuna kadar açtık" dedi.

"BU ERMENİ-MÜSLÜMAN MESELESİDİR"

Ermeniler deyince akla Türk Tarih Kurumu'nun, Genelkurmay Araştırma Dairesi'nin ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin geldiğini vurgulayan Akgündüz, şunları kaydetti:

"En önemlisi de Ermeni soykırımı meselesi bir Türk-Ermeni meselesidir diye akıllara geliyor. Bu kesinlikle yanlış. Ben El Cezire'de ve Arap aleminde katıldığım sempozyumlarda bunu söyleyince 'yahu biz bunu neden daha önce düşünmemiştik' diyor bilim insanları. Çünkü Ermeni soykırımı iddiaları bir Türk-Ermeni meselesi değildir. Tam tersine bir Ermeni-Müslüman meselesidir. Çünkü 800 bine yakın Müslüman öldürüldüğü teyit ediliyor. Bunun özellikle yüzde 40'ı Güneydoğu ve Doğu'daki Kürt kardeşlerimizdir. Önemli bir kısmı Arap'tır. Önemli bir kısmı Erzincan ve Erzurum gibi bölgelerdeki Türklerdir. ve ne acıdır ki şu anda elimde belge var. 7 tane Mardin'deki Süryani köyü de Osmanlı Devleti'ne itaat ettikleri için soykırıma tabi tutulmuşlar. Başpiskoposun devlete müracaatı var; 'Ermeniler bizi bitirecekler' diye. Dolayısıyla mesele bir Müslüman-Ermeni meselesidir."

Ermeni meselesine yaklaşım tarzında hatalar yapıldığına da dikkat çeken Akgündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi bu meseleyi sadece Ermeni-Türk meselesi kabul edişimiz. Öyle değil. Bu mesele Ermeni-Müslüman meselesidir. Çıkan isyanlar nedeniyle Müslümanları katliama tabi tutmuşlardır. Bu sayının 800 bine ulaştığı değişik bilim adamları ve arşiv belgeler ile ortaya konmuştur. Hemen bunun yanında bir hatamızda bu zamana kadar Tarih Kurumunu Genelkurmayı, Osmanlı arşivini devreye soktuk. Bunlar kesinlikle yanlış." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dü'de Tehcirin 100. Yılında Osmanlı Sempozyumu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement