Dubrovnik Forum 2016 - Son Dakika
Güncel

Dubrovnik Forum 2016

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Miro Kovac, "Avrupa barış, demokrasi ve insan haklarının temellerinin atıldığı kıtadır.

26.08.2016 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Miro Kovac, "Avrupa barış, demokrasi ve insan haklarının temellerinin atıldığı kıtadır. Bu bağlamda, Birliğe dahil olmak isteyen ülkelerin bu prensiplere de saygı duyması gerekir." dedi.

Hırvatistan'ın ev sahipliği yaptığı Dubrovnik Forum, "Avrupa'yı Güçlendirmek: Kuzey ve Güney'i Birbirine Bağlamak" temasıyla, 25-26 Ağustos'ta Dubrovnik'te düzenlendi.

Forumun ikinci gününde "Jeopolitik Meydan Okumalar" temalı oturumun açılışında konuşan Kovac, oturumun amacının Avrupa'daki jeopolitik meydan okumaları farklı bakış açılarıyla değerlendirmek olduğunu belirterek, "Güvenlik anlamında zayıf bir dönemde yaşıyoruz. Dünya, beklenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Krizlerin nereden geldiği bilinmiyor." dedi.

Dünya ülkelerinin terör, enerji eksikliği, iklim değişiklikleri ve göç gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Kovac, bu sorunlarla küresel anlamda mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kovac, Hırvatistan'ın, Avrupa Birliğinin (AB) genişleme politikasını desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, "Avrupa barış, demokrasi ve insan haklarının temellerinin atıldığı kıtadır. Bu bağlamda, Birliğe dahil olmak isteyen ülkelerin bu prensiplere de saygı duyması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Oturumda konuşan Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak da ülkesinin AB üyelik sürecinde büyük bir kararlılıkla ilerlemeye devam ettiğini belirterek, "AB'ye dahil olmayan bizim gibi ülkeler de dünyanın yaşadığı sorunların aynısını yaşıyor. Avrupa'nın istikrarı ve güvenliğinin sağlanmasını ciddiye alıyoruz." diye konuştu.

Ülkelerin tek başına değil birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Crnadak, Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ın bölgenin kalkınması ve güvenliği için kilit rol üstlendiğini sözlerine ekledi.

Oturuma Türkiye adına katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ise konuşmasında Türkiye'de darbe teşebbüsü sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi vererek, Türkiye'nin ister DAEŞ, ister PKK, ister FETÖ olsun, terörün her türlüsüyle kararlılıkla mücadele ettiğini ifade etti.

"Enerji alanında bölgesel işbirliğinin faydaları" konuşuldu

Forum kapsamında düzenlenen "Enerji Alanında Bölgesel İşbirliğinin Faydaları" konulu panelde konuşan Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic de özellikle hidro enerji konusunda bölgenin yeterince kullanılmayan potansiyelini değerlendirecek projelerin gerekliliğine işaret etti.

Dubrovnik Forum'un geçmiş yıllardakilere kıyasla bu yıl daha zengin olduğunu söyleyen Sarovic, bu yıl forumda daha fazla inisiyatifin ele alındığını, sadece bakanların değil sektör temsilcilerinin de fikirlerini beyan edip, üzerinde tartıştığını aktardı.

Forum kapsamında yaptıkları temaslarda, özellikle İyon-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı'nın Bosna Hersek'in Neum körfezinden de geçmesi konusundaki taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Sarovic, bu şekilde Bosna Hersek'i de bu projenin önemli bir partneri yapmak istediklerini ifade etti.

Düzenlenen oturumların ardından Dubrovnik Forum 2016, Hırvatistan, Karadağ ve Arnavutluk arasında İyon-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı'na İlişkin Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasıyla sona erdi.

"Hırvatistan Forum" olarak ilk kez 2006'da düzenlenen forum, bu yıl Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in himayesinde organize edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dubrovnik Forum 2016 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement