Dudak ve Diş Arasından Tiroit Bezi Ameliyatı -2 - Son Dakika
Sağlık

Dudak ve Diş Arasından Tiroit Bezi Ameliyatı -2

TÜRKİYE'de alt dudak ile diş arasındaki bölgeden özel yöntemle ulaşılarak tiroit bezi ameliyatı yapılan ilk kamu hastanesi olan Antalya Kepez Devlet Hastanesi'nin 4'üncü hastası, öğretmen Zeynep Bulut (25) oldu.

12.04.2018 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'de alt dudak ile diş arasındaki bölgeden özel yöntemle ulaşılarak tiroit bezi ameliyatı yapılan ilk kamu hastanesi olan Antalya Kepez Devlet Hastanesi'nin 4'üncü hastası, öğretmen Zeynep Bulut (25) oldu. Tiroit kanseri tanısıyla ameliyata alınan Bulut, 24 saat geçmeden taburcu edildi.

Kepez Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen transoral endoskopik tiroidektomi yöntemiyle alt dudak ve diş arasından özel yöntemle ulaşılan tiroit bezi, kapalı yöntemle ameliyat ediliyor. Avrupa'da sayılı birkaç merkezde, Türkiye'de ise İstanbul ve İzmir'de üniversite hastanelerinde gerçekleştirilen yöntemin uygulandığı ilk kamu hastanesi olan Kepez Devlet Hastanesi'nde 4'üncü hasta ameliyat edildi.

EN BÜYÜK KORKUSU SES TELLERİNİN ZARAR GÖRMESİYDİ

Mardin'de oturan sosyal bilgiler öğretmeni Zeynep Bulut'a, 1 ay önce yapılan iğne biyopsi sonunda tiroit kanseri tanısı koyuldu. Açık yöntemle ameliyat olmak istemeyen Bulut, bir yakınının önerisiyle Antalya'daki hekimlere ulaştı. Kepez Devlet Hastanesi'ne başvuran Zeynep Bulut, yapılan tetkikler sonucunda kapalı yöntemle ameliyat edilebileceğini öğrenince çok sevindi. En büyük korkusu ameliyatta ses tellerinin zarar görmesi olan Bulut, transoral endoskopik tiroidektomi yöntemiyle yapılan ameliyatın üzerinden 24 saat geçmeden yer içer duruma geldi. "Ses tellerime zarar gelecek diye çok korkuyordum, çünkü sonuçta mesleğimi sesimle icra ediyorum" diyen Zeynep Bulut, kendini çok iyi hissettiğini söyledi. Bulut, "Dün ameliyat oldum ve bugün çok iyiyim. İnşallah bir an önce öğrencilerime dönerim. Çok mutluyum. Bir sıkıntım yok. Ağrım ise çok çok az" dedi.

AÇIK AMELİYATA GÖRE DAHA GÜVENİLİR

Ameliyatı gerçekleştiren Atatürk Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Bülent Dinç, transoral endoskopik tiroidektomi yönteminde, ağız içinden yapılan küçük kesiyle özel cihazlar kullanılarak guatr bezine ulaşıldığını belirtti. Doç. Dr. Dinç, "Alt dudak ile diş arasındaki bölge açılıp çene üstünden ilerleyerek boyun bölgesine ulaşılıyor. O bölge özel yöntemlerle genişletildikten sonra kapalı yöntemde kullanılan aletlere benzer aletlerle ameliyat gerçekleştiriliyor" dedi. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen bu ameliyatta, klasik yöntemde olduğu gibi boyunda iz olmadığını belirten Doç. Dr. Dinç, "Ayrıca hastaya diren koymuyoruz ve daha az ağrısı oluyor. En çok korktuğumuz olası risk ses tellerinin zarar görmesidir, ancak bu yöntemde kullanılan cihazlar, dokuları yaklaşık 10 kat büyüten cihazlar olduğu için siniri görebiliyor ve koruyabiliyoruz. Dolayısıyla açık yönteme göre daha güvenilir bir ameliyat şekli" diye konuştu.

UZAK DOĞU'DA YAYGIN BİR TEKNİK

Yaklaşık 1,5 ayda 4 hastayı bu yöntemle ameliyat ettiklerini sözlerine ekleyen Doç.Dr. Dinç, "Bu ay içinde bu sayıyı 10'a çıkarmayı planlıyoruz. Bu yöntemdeki kriterler ise kanser olan hastalarda 2 cm çapa kadar, kanser olmayanlarda ise 4 cm çaplı nodüllere kadar bu yöntem uygulanabiliyor. Yaş sınırı ise yok" dedi. Transoral endoskopik tiroidektominin Türkiye ve Avrupa için çok yeni bir teknik olduğunu belirten Doç. Dr. Dinç, şunları kaydetti:

" Uzak Doğu'da çok kullanılan bir teknik. Uzak Doğuluların cilt ve boyun üzerindeki hassasiyeti bilindiği için orada geliştirilmiş bir teknik. Biz de bu konudaki eğitimi Uzak Doğu'da aldık. Avrupa'da henüz yaygınlaşmamış bir yöntem. Türkiye'de ise İstanbul ve İzmir'de bazı merkezlerde yapılıyor ama kamu hastanesi olarak biz ilkiz Türkiye'de."

Kepez Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Opr. Dr. Mehmet İlker Turan ise 4'üncü hastaları olan Zeynep Bulut'un sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve ameliyatın üzerinden 24 saat bile geçmediği halde taburcu edildiğini söyledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Dudak ve Diş Arasından Tiroit Bezi Ameliyatı -2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü
    17:05 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğan 1 günlük bebek, solunum sıkıntısı yaşadığı için hava ambulansıyla Konya Şehir Hastanesine sevk edildi.


Advertisement