DÜĞÜN SEZONU ÖNCESİ 'SMA TARAMASI' UYARISI - Son Dakika
Güncel

DÜĞÜN SEZONU ÖNCESİ 'SMA TARAMASI' UYARISI

SAĞLIK Bakanlığı'nın ücretsiz evlilik öncesi testleri arasına eklediği SMA taramalarına ilgi yoğun. 3 ay içinde sadece İstanbul'da, başvuru sayısı 20 binlere ulaştı.

17.03.2022 10:40  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAĞLIK Bakanlığı'nın ücretsiz evlilik öncesi testleri arasına eklediği SMA taramalarına ilgi yoğun. 3 ay içinde sadece İstanbul'da, başvuru sayısı 20 binlere ulaştı. Düğün sezonunun yaklaştığı bugünlerde çiftlere önemli uyarılarda bulunan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, Sonuçların çıkması 1-1,5 ayı bulabiliyor. Çiftlerin nikahtan birkaç ay önce başvuru yapmasında fayda var. 'İstemiyorum' diyene pek rastlamıyoruz. Şimdiye dek sadece İstanbul'dan 20 bine yakın kişi SMA taraması yaptırmış. Erkekten kan örneği alıyoruz, taşıyıcı çıkarsa kadına da bakılıyor. Çünkü SMA'da çiftlerden her ikisi de taşıyıcı olursa bebeğin hastalıkla doğma riski büyük dedi.

Sağlık Bakanlığı, evlilik öncesi ücretsiz tarama testleri arasına Talasemi'den sonra SMA'yı da ekledi. Aralık ayında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın duyurduğu yeni uygulama sayesinde artık isteyen çiftlere aile sağlığı merkezlerinde alınan kan örnekleri ile ücretsiz olarak SMA taraması da yapılıyor. Kalıtsal bir hastalık olan SMA (Spinal Muscular Atrophy) nedeniyle ilerleyici nörolojik kas hasarı ile doğan bebekler ve aileleri, milyonlarca doları bulan tedavi masrafları nedeniyle çok büyük mağduriyetler yaşıyor. Çoğu bebek tam olarak tedavisi bulunamayan bu hastalık yüzünden yıllarca yatağa ve solunum cihazına bağımlı bir hayat sürmek zorunda kalıyor. ya da ailelerin başlattığı bağış kampanyaları ile milyonlarca doları bulan tedavi masrafları karşılanmaya çalışılıyor.

TARAMA PROGRAMI SAYESİNDE SMA'LI BEBEK DRAMLARI SON BULACAK

Artık ücretsiz olarak yaptırılacak taramalar sayesinde, çiftlerin her ikisinde de taşıyıcılık belirlendiği taktirde, tüp bebek tedavilerine yönlendirilerek sağlıklı bebek sahibi olması sağlanabiliyor. Bu uygulama ile SMA'lı bebek dramlarının da son bulması hedefleniyor. Çiftlerin, SMA taraması için de tıpkı diğer evlilik öncesi testlerde olduğu gibi Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurması gerekiyor. Diğer testler için alınan kan örnekleri dışında ayrı bir tüpe de SMA için numune alınıyor. Numuneler, Ankara'ya Halk Sağlığı Kurumu laboratuvarlarına gönderiliyor ve sonuçlar da yine aile sağlığı merkezinden öğrenilebiliyor. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, tarama programına çiftlerin ilgisinin yoğun olduğunu söyleyerek, düğün sezonunun başladığı bu günlerde önemli uyarılarda bulundu.

ÇİFTLERDEN İKİSİ DE TAŞIYICI ÇIKARSA RİSK YÜZDE 25

Dr. Özer, evlilik öncesi bazı testlerin halihazırda ASM'lerde yapıldığına işaret ederek, Şimdi SMA tarama programına da geçilmiş durumda. Bunu çok önemsiyoruz çünkü SMA, Türkiye'de çok fazla görülen bir hastalık. Taşıyıcılık oranı bazı çalışmalara göre 40 ila 60'ta bir. Dünya çapında yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre hastalığın görülme oranı da 11 binde bir civarı. Bu da yüksek bir oran. Evlenecek kişiler bize geliyorlar, biz ilk olarak erkekten SMA taraması için kan örneği alıyoruz. Kadının da bütün bilgilerini alıyoruz ve erkek pozitif çıkarsa bu kez kadınla iletişim kurup ondan da kan örneği alarak tarama testine dahil ediyoruz. Her ikisinde de genetik bir bozukluk çıkarsa yani taşıyıcı ise, çocukların 4'te 1 oranında yani yüzde 25 SMA ile doğma riski var. O nedenle de bu çiftleri genetik danışmanlığa yönlendiriyoruz ve orada da tüp bebek gibi çeşitli seçeneklerle sağlıklı bebek doğumu sağlanabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi, hastalık ortaya çıktıktan sonra hem maliyetlidir hem insan ruhunu çok yorar, ailelere çok yük getirir; bu nedenle koruyucu hekimlik ile bunun önüne geçilmesi hedefleniyor dedi.

DÜĞÜNDEN EN AZ İKİ AY ÖNCE YAPTIRIN

Programın henüz yeni başlatılması ve ilginin yoğun olmasıyla da alakalı olarak sonuçların çıkmasının uzayabildiğine işaret eden Dr. Özer, düğün hazırlığı yapan çiftlere şu önerilerde bulundu Yeni program biliyorsunuz, test sonucu biraz uzayabiliyor. 1 ay, bazen 1,5 ayı bulabiliyor. O yüzden evlenecek çiftlerin düğünden en az 1,5-2 ay önce bize başvurmalarını istiyoruz. Geldiklerinde ayrı bir tüpe SMA için kan alınıyor. Diğer bulaşıcı hastalıklar ve hemoglobinopati taraması için de ayrı bir tüp kan alınıyor. Akciğer grafisi (röntgen) istiyoruz. Sonra onların sonucuna göre evlilik raporunu veriyoruz.

İSTANBUL'DA TARAMAYA GİREN KİŞİ SAYISI 20 BİNİ BULDU

Tarama programına çiftlerin ilgisinin çok yoğun olduğunu kaydeden Dr. Özer, ilk başta gerekli olmadığı halde çiftlerden kadın olanın da taramaya girmek istediğini söyleyerek, Ben yaptırmıyorum, istemiyorum diyeni pek görmedim. Sahadaki arkadaşlarım da öyle. İnsanlar uygulamadan memnun. Hatta İstanbul'da bizim yaptığımız projeksiyona göre şimdiye dek 20 bin civarında SMA taraması yapılmış durumda. Bu sayı evlenme sezonuyla birlikte çok daha artacak diye düşünüyorum. Talep öylesine yoğun ki, çiftler geldikleri zaman biz erkeğe yapıyoruz diyorsunuz, kadınlar da talep ediyor. Çiftlerimiz bu konuda rahat olsunlar. Önce erkeklere yapıyoruz çünkü erkek taşıyıcı çıkmazsa kadına yapmaya gerek olmuyor. Eğer erkek pozitif çıkarsa, ondan sonra kadından test alıyoruz. Erkekte pozitiflik yoksa kadına test yapmanın anlamı yok, çünkü bu çekinik genle geçiyor. Yani çiftlerden sadece birinde çekinik gen olması çocukta herhangi bir risk doğurmuyor hastalık için. Her iki eşte de o çekinik genin bulunması lazım. Tek birinde bulunmasının tehlikesi yok diyerek sözlerini noktaladı.

DÜĞÜN SEZONU ÖNCESİ \'SMA TARAMASI\' UYARISI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DÜĞÜN SEZONU ÖNCESİ 'SMA TARAMASI' UYARISI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.


Advertisement