Dumlupınar Denizaltısında Şehit Olanlar Törenle Anıldı - Son Dakika
Güncel

Dumlupınar Denizaltısında Şehit Olanlar Törenle Anıldı

Türk Denizaltıcılığının 119 Yıllık Tarihinde Meydana Gelen Dumlupınar, Refat ve Atılay Facialarında Ölen 247 Şehit, Gelibolu Feneraltı Mevkiindeki Şehit Denizaltıcılar Anıtı'nda Düzenlenen Törenle Anıldı.

04.04.2007 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk denizaltıcılığının 119 yıllık tarihinde meydana gelen Dumlupınar, Refat ve Atılay facialarında ölen 247 şehit, Gelibolu Feneraltı mevkiindeki Şehit Denizaltıcılar Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Denizaltı Sevenler Sosyal Yardımlaşma Derneği (DESSOYAD) Genel Başkanı Sacit Yarar, 54 yıl önce 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Nara burnu önlerinde İsveç bandıralı Naboland şilepi ile çarpışan Dumlupınar denizaltısıyla daha önceki tarihlerde batan Refah gemisi ve Atılay denizaltımızda şehit olan mürettebatı anmak için toplandıklarını belirterek, "Şehit denizaltıcılarımızın bizler ve bizlerden sonraki nesiller tarafından hatırlanması için, Gelibolu Hamzakoy'da yaptırılan anıta maddi ve manevi katkılarda bulunan kişi ve kurumlara desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunarım. Kültür Parkı karşısına Denizaltı Anılar Evi yapılması çalışmaları sonuçlandırılmış olup, proje anıtlar kuruluna verilmiştir. Yapım için onay beklenmektedir'' dedi.

Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl ise, denizaltılarda şehit olan 247 vatan evladının ölmez hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini belirterek, "Bugün burada 1953 yılında yaşanan ve hala yüreklerimizi derinden sızlatan 81 denizcimizin şehit düştüğü Dumlupınar faciasını tekrar hatırlıyoruz. Bugün burada hep beraber tarihe şerefle isimleri yazılan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Denizi ve denizciliğiyle nam yapmış Gelibolumuz'un en güzel yerlerinden biri olan bu mevkiide tüm ihtişamı ve bize hatırlattığı sonsuz duygular ile yükselen bu anıt, umuyorum ki şehitlerimizin ölmez hatırlarını sonsuza taşıyacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay, 2. Kolordu Kurmay Başkanı Kurmay Albay Adnan Güler, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, DESSOYAD Genel Başkanı Sacit Yarar, Dumlupınar denizaltısı batarken içinde bulunan emekli Seyir Astsubayı Hüseyın İnkaya tarafından denize çelenk bırakıldı.

İnkaya yaptığı açıklamada, ''1953 senesinde Dumlupınar denizaltı gemisi Nara burnu önlerinde Naboland şilebi ile çarpışınca 81 arkadaşımız şehit oldu. 5 kişi köprü üstünden kurtuldu. Tabii kurtulmaya sevinmek gerekir. Ancak 81 arkadaşım, ağabeyim ve kardeşlerim denizin dibinde yattığı için, hiçbir zaman sevinemedim. Aklımdan da çıkmadı. Hala gece yattığım zaman onları rahmetle anıyorum'' dedi.

DUMLUPINAR DENİZALTI NASIL BATTI?

Dumlupınar denizaltısı, 3 Nisan 1953 yılında NATO tatbikatından dönerken, Çanakkale Boğazı'nda Nara ile Bigalı arasında kalan bölgede, gece saat 02.00 sıralarında, İsveç bandıralı Nabolant isimli şileple çarpıştı. Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü.

Dumlupınar denizaltısının çarpıştığı haberinin alınmasının ardından bölgeye intikal eden yetkililer, sabaha karşı 06.40 sıralarında denizaltının su sathına doğru olan kısmında bir telefon şamandırası gördü. Denizaltının kumandanı Albay Zeki Adanır, bu telefon aracılığı ile mürettebatıyla bağlantı kurmayı başardı. Denizaltının kıç torpido dairesinde bulunan Selami Çavuş, bulunduğu yerde kendisiyle birlikte 22 kişinin hayatta olduğunu belirterek, oksijenin gittikçe azaldığını söyledi. Çavuş, oksijenin azaldığı dakikalarda içeride bulunan diğer Mehmetçikler'in dua ve ezan okuduklarını ifade etti. Saat 13.30'u gösterdiği sırada, denizaltıda bulunanlarla son kez telefon irtibatı kuran yetkililer, Selami Çavuş'un "Vatan sağ olsun" sözlerinden sonra denizaltıyla bir daha irtibat sağlayamadı.

(AÖ-MŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dumlupınar Denizaltısında Şehit Olanlar Törenle Anıldı - Son Dakika


Advertisement