Dün yayımladığımız "Türkiye Mezunları Gürcistan'da buluştu" başlıklı haberimizde geçen "Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Orbay Güven" ifadesi,... - Son Dakika
Güncel

Dün yayımladığımız "Türkiye Mezunları Gürcistan'da buluştu" başlıklı haberimizde geçen "Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Orbay Güven" ifadesi,...

Dün yayımladığımız "Türkiye Mezunları Gürcistan\'da buluştu" başlıklı haberimizde geçen "Türkiye\'nin Tiflis Büyükelçisi Orbay Güven" ifadesi,...

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Türkiye ile Gürcistan'ın birbirini tarihsel ve kültürel olarak çok iyi tanıyan iki ülke olduğunu belirterek, "Yakınlığımız bugün stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda.

16.12.2022 13:05  Güncelleme: 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Türkiye ile Gürcistan'ın birbirini tarihsel ve kültürel olarak çok iyi tanıyan iki ülke olduğunu belirterek, "Yakınlığımız bugün stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda." ifadesini kullandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından (YTB) yapılan yazılı açıklamaya göre, YTB desteğiyle Gürcistan Türkiye Mezunları Derneğince Tiflis'te "Türkiye Mezunları Buluşması" programı gerçekleştirildi.

Programa, Büyükelçi Orbay, YTB Başkanı Abdullah Eren ve yıllarca Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim almış mezunlar katıldı.

Orbay, Türkiye ile Gürcistan'ın birbirini tarihsel ve kültürel olarak çok iyi tanıyan iki ülke olduğunu belirterek, "Biz belki komşularımızı seçemiyoruz ama komşularımızı seçebiliyor olsaydık yine Gürcistan'ı seçerdik. Yakınlığımız bugün stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda." ifadelerine yer verdi.

Türkiye için Gürcistan'ın istikrarı ve refahının Türkiye'nin dış politikasının temel unsurlarından biri olduğuna işaret eden Orbay, bu kapsamda Türkiye mezunlarına büyük bir sorumluluk ve görev düştüğünü dile getirdi.

"Gürcistan ile işbirliği yapacağız"

YTB Başkanı Eren de birbirini çok iyi tanıyan iki ülke olan Türkiye ve Gürcistan'ın ileriki dönemde ilişkilerini daha iyi konuma getireceğini, iki komşu ülkenin stratejik ortaklık yapmasının önemli olduğunu söyledi.

Gürcistan ile ilişkilerin geliştirilmesinde Türkiye'nin son yıllarda muazzam bir kapasite ortaya koyduğunu belirten Eren, şöyle devam etti:

"Bizler yaklaşık 8-9 yıldır Gürcistan'dan uluslararası öğrenciye burs veriyoruz. Bu sayıyı her sene artırmaya gayret ediyoruz. Türkiye burslarını çok daha iyi bir şekilde Gürcistan'da tanıtmamız gerekiyor. Gürcistan'dan çok daha fazla öğrenciye burs vermek için Gürcistan devleti ile işbirliği yapacağız."

Dünyanın farklı coğrafyalarında 34 mezun derneğinin bulunduğunu aktaran Eren, Türkiye'de şu anda 78 Gürcistanlı öğrencinin burslu olarak eğitim aldığını kaydetti.

Eren, mezun derneklerinin sayısının günden güne arttığını vurgulayarak, "Türkiye'de halihazırda 78 Gürcistanlı öğrenci burslu olarak eğitimine devam ediyor. Kendi imkanlarıyla okuyan öğrenci sayısı da 600'e yakın. Sizler artık Türkiye'nin gönüllü elçilerisiniz. Türkiye burslarını sizlerden tanıtmanızı istiyoruz. 2023'ten itibaren Gürcistan'dan gelen öğrenci sayısını artırmak istiyoruz. Gürcistan'ın her tarafından öğrencileri Türkiye'de görmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

İleriki süreçte Türkiye ve Gürcistan arasında yeni bir dönemin başlayacağını belirten Eren, "Türkiye mezunlarımızı sadece iletişimi devam ettirecek mezunlar olarak değil yeri geldiğinde Türkiye'nin gözünden bakabilecek, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilere katkı sağlayabilecek konumda görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dün yayımladığımız 'Türkiye Mezunları Gürcistan'da buluştu' başlıklı haberimizde geçen 'Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Orbay Güven' ifadesi,... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement