Dündar, "Bursa'mızın Hazineleri Tek Bir Kitapta Buluştu" - Son Dakika
Güncel

Dündar, "Bursa'mızın Hazineleri Tek Bir Kitapta Buluştu"

Dündar, "Bursa\'mızın Hazineleri Tek Bir Kitapta Buluştu"

'Bursa'nın ve Balkanların Gönül Sultanları' isimli 180 sayfalık eser, Seyyid Usül Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Gönül Sultanları' isimli konferansla tanıtıldı.

05.11.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tanıtım toplantısının açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, " Osmangazi Belediyesi, bilimsel, kültürel ve sanatsal alanda pek çok basılı esere sahip. 'Bursa'nın ve Balkanların Gönül Sultanları' isimli kitabımız, hem Balkanlar hem de Bursa için basılmış özel bir kitap. Edebiyat dünyamıza hayırlı olsun" dedi.

Seyyid Usûl Kültür Merkezi'nde 2 yıldır düzenlenen ve büyük ilgi gören 'Gönül Sultanları' konferansları, 'Bursa'nın ve Balkanların Gönül Sultanları' ismiyle kitap haline getirildi. İçerisinde 40'ı Bursa'nın, 40'ı da Balkanların gönül sultanlarından oluşan 80 ismin yer aldığı, Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından kaleme alınan eserde, hattat Mahmut Şahin, müzehhibe Sakine Tuncer Doruk, mütercim Mehmet Zaman ve grafiker Mehmet Temelli'nin imzaları bulunuyor. 'Bursa ve Balkanların Gönül Sultanları' kitabının tanıtıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "İki yıldır büyük bir beğeni toplayan Gönül Sultanları söyleşilerimiz, bu yılda devam ediyor. Daha önce iki kitap olan 'Bursa'nın Gönül Sultanları' ve 'Balkanlar'ın Gönül Sultanları' kitabını tek bir eserde birleştirdik. Böylece, ata yadigarı topraklarımızda yetişen manevi şahsiyetler ve Bursa'mızın hazineleri tek bir kitapta ölümsüz hale geldi" dedi.

Gönül Sultanları isimli kitabın, hem Balkanlar hem de Bursa için basılmış özel bir kitap olduğunu söyleyen Başkan Dündar, "Osmangazi Belediyesi, bilimsel, kültürel ve sanatsal alanda basılı eser bakımından oldukça zengin. Kendi kitaplığını dolduracak kadar basılı esere sahibiz dersek abartmış olmayız. Herkesin bildiği gibi dinimizin ilk emri 'Oku'. Bizler de, insanların okuyup öğrenmelerini sağlamak, onların bilgiye ulaşmalarına yardımcı olmak için okunacak eserler kazandırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

'Bursa'nın ve Balkanların Gönül Sultanları' isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Mustafa Kara da, Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 'Gönül Sultanları' isimli konferansların bu yılki ilk toplantısında farklı bir heyecan yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Kara, "Bizler Gönül Sultanları üzerine sohbetler edip, onları anlatırken, böyle bir kitabın da basılmış olması son derece güzel bir şey. Onları anmak, anlamak ve yeni nesillere aktarmak son derece önemli bir iş. Gönül insanlarının gönlünü anlamak, aslında kendimizi anlamaktır. Çünkü onlar rehber insanlardır, yol arayana yol gösterir. Bizlere düşen, bu rehber insanları bulmak. Çünkü onların yolu 'Sıratı Müstakim'in ta kendisidir. Yani doğru yolun. Onların izinden gidenler de onlar gibi olur" dedi.

Gönül Sultanları Konferansının bu yılki ilk toplantısında konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Mustafa Kara, Bursa'nın gönül sultanlarının 3 gruba ayrıldığını belirttiği konuşmasında, "Bursa'nın gönül sultanlarından olan ve kitapta da yer alan Niyazi Mısri'yi analım dedik. Kendisi Türk tasavvuf edebiyatının en büyük dervişlerinden birisidir. Kırk yaşında irşadla görevlendirildikten sonra ilk olarak Uşak– Çal, daha sonra ise Kütahya'da hizmet verir ve Bursa'ya gelerek Ulucami'nin kıble tarafında dergahını kurar. Kendisi, sadece tasavvuf düşüncelerini değil, İstanbul'a muhalif yorumlarını da yüksek sesle söyleyen, muhalif görüşlerini de etrafına söyleyen bir mizaca sahipti. Bu tip insanlar da hayatlarında sıkıntılar yaşar ve çoğu zaman sürgün olurlar. Mısri'nin hayatında da 3 sürgün vardı. Kendisi, Osmanlı döneminde Türk tasavvuf edebiyatında ilk 3 girecek, 6. Asırda yetişen mutasavvıf şairlerden birisidir. Bu gün bestelenen ve dinlediğimiz ilahilerin bir kısmı onun eseridir" dedi.

Konferansın sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kitabın yazarı Prof. Dr. Mustafa Kara ve Hatta Mustafa Şahin, konferansa katılan konuklar için 'Bursa'nın ve Balkanların Gönül Sultanları' kitabını birlikte imzaladılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dündar, 'Bursa'mızın Hazineleri Tek Bir Kitapta Buluştu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement