Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun Konferansı" - Son Dakika
Yerel

Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun Konferansı"

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, "Bütün araştırmalarda mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarına rastlanmadı.

16.12.2015 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, "Bütün araştırmalarda mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarına rastlanmadı. Türklere ait toplu mezarlar bulundu" dedi.

Karabekir, Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen "Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun" konulu konferansta yaptığı konuşmada, babası Kazım Karabekir'in hatıralarını anlattı.

Kazım Karabekir Paşa'nın ordusuyla Erzurum yakınlarına geldiğinde karşılaştığı ürkütücü manzaraları yaşamı boyunca yakınlarına anlattığını aktaran Karabekir, babasının Ermeniler tarafından katledilen Türklerin toplu mezarlarıyla ilgili naklettiklerini de paylaştı.

Ermenilerin Türklere karşı katliamlar yaptığını savunan Timsal Karabekir, "Kazım Karabekir, 'Adeta mezarlıklar ölüleri dışarı fırlatmıştı. Kafalar, kollar, bacaklar yerlerde, toprağın üzerindeydi. Erzurum felaket halindeydi. İnsanlar gülerek beni karşılıyordu. Biraz daha yaklaştığımda ortada bir gayritabilik hissettim. Bu insanlar hiç kımıldamıyordu. Daha da yaklaştığımda dehşetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafından canlı canlı kazığa oturtulmuştu, ızdıraptan çekilmişti çehreler ve öylece can vermişlerdi' şeklinde ifade ediyor" diye konuştu.

"Topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarına rastlanmadı"

Karabekir, Erzurum Kanlıdere ve Iğdır yakınlarında sonradan açılmış Türklere ait toplu mezarların olduğunu belirterek, "Nereden biliyorsunuz toplu Türk mezarı olduğunu derseniz, her birinin üzerinden kanlı Kur'an-ı Kerim parçaları ve ay yıldızlı düğmeler çıktı. Iğdır'daki açıldığı gün ben de oradaydım. Bütün araştırmalarda, mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarına rastlanmadı. Türklere ait toplu mezarlar bulundu" şeklinde konuştu.

Timsal Karabekir, babasının Kars ve Sarıkamış'ın vatan topraklarına katılmasının ardından Nahçivan'ı da almak için ilerlediğini vurgulayarak, "Babamın amacı Bakü'ye kadar gitmek ama Bakü'ye gitmeden İran Tebriz'e gidecektir. Bakü'ye gidemeden, Tebriz'deyken Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı, 'geri dön' emrini aldı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement