Dünya Aba Güreşçileri Hatay Çayırlarında - Son Dakika
Spor

Dünya Aba Güreşçileri Hatay Çayırlarında

Dünya Aba Güreşçileri Hatay Çayırlarında

Hatay'ın anavatana katılışının 74. yılı şenlikleri kapsamında düzenlenen 4. Aba Güreşleri Dünya Kupası'na çok sayıda güreşçi katıldı.

08.07.2013 13:47  Güncelleme: 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın anavatana katılışının 74. yılı şenlikleri ve 29. Festival kapsamında düzenlenen 4. Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Kupası'na 18 ülkeden çok sayıda güreşçi katıldı.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği güreş müsabakalarında, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan, Nahçivan, Dağıstan, İran, Kırım- Ukrayna, Acara- Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Afganistan, Yakutistan, Tataristan, Başkurdistan-Rusya'dan gelen güreşçiler mücadele etti.

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı ve Aba Güreşleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Öztek, bundan birkaç yıl önce Antakya çayırında 20 ülkenin sporcularının Aba güreşlerinde yarışacağının hayal bile edilemediğini belirterek, "Gelecek yıllarda katılım giderek artacak ve ata sporumuz dünyada tercih edilir bir spor olacaktır. Federasyon yetkililerinin de aynı hassasiyeti göstererek, başarı için yılda birçok ulusal veya uluslar arası şampiyona ve kamplar düzenlemesi gerekmektedir. Diğer federasyonlarda olduğu gibi sporcularımız artık milli olmalıdır. Bu er meydanı çalışmayanı affetmez. İl temsilcileri ve antrenör arkadaşlarımız aba güreşinin onuru için sporcu yetiştirmelidirler. Görünen odur ki, katılan ülkeler verdiğimiz bilgilerle Aba güreşini öğrendiler ve madalyalarımıza ortak olmaktadırlar. Aba güreşine halen mahalle sporu gözü ile bakanlar vardır. Bu spor artık mahalli olmaktan çıkmıştır. Dünya markası haline gelmiştir. Bu sporu yönetenler bu gerçeği görmelidirler. Davet ettiğimiz devletler, kendi ülkelerinde Aba Güreşi Federasyonu kurma arzusundalar. Onlara bu konuda spor teşkilatımızın yardımcı olmaları gerekmektedir" dedi.

Şampiyonada ilk gün Özbek Türk'lerinin yerleşmiş olduğu Ovakent'te Belediye Başkanı Abdülşükür Mert, Özbek pilavlı öğle yemeği verdi. Şampiyonaya İstanbul'dan Türkistanlılar Derneği Başkanı Ekber Yassa, Afgan Türkleri Derneği Başkanı Hüsamettin Sabri, Türkiye Tatar Federasyonu Başkanı İbrahim Vefa Aracı, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler görevlisi Umut Gümgüm ve yabancı ülkelerden de milletvekilleri katıldı.

Bu yıl Aba Güreşi Dünya Kupası yarışmalarına Necmi Asfuroğlu ağalık yaparken, başarılı sporcuları 74 cumhuriyet altını ile ödüllendirdi.

Şampiyonada derece alan sporcular şöyledir:

60 KG. 1. SAGET SELEDZOR İRAN

2. H. HÜSEYİN SAĞLAM TÜRKİYE

3. KAZIM SAKARYA TÜRKİYE

3. ZİYA DAYLAK TÜRKİYE

70 KG. 1. EBRAHİM YALIGEN İRAN

2. MEHMET ÇAĞATAY TÜRKİYE

3. BURHAN ERCAN TÜRKİYE

3. TUFAN GÜNDÜZ TÜRKİYE

80 KG. 1. MUSA GÜRBÜZ TÜRKİYE

2. MEVLUT ÇOLAK TÜRKİYE

3. KAMİL DOĞRU TÜRKİYE

3. PEYMAN MUHAMMED İRAN

90 KG. 1. BARIŞ GÜNGÖR TÜRKİYE

2. KURBAN GAZİ BAŞKURDİSTAN

3. UZUR UZHURUP KIRGIZİSTAN

3. ABBAS EKER TÜRKİYE

+90KG.1. İSA GÖÇEN TÜRKİYE

2. JABIR SADIKZADE İRAN

3. MAHMUT ÇAYIRCI TÜRKİYE

3. İBRAHİM EDİRNE TÜRKİYE

TAKIM SIRALAMASI:

1. TÜRKİYE 48 PUAN

2. İRAN 37 PUAN

3. BAŞKURDİSTAN 9 PUAN

3. KIRGIZİSTAN 8 PUAN - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Dünya Aba Güreşçileri Hatay Çayırlarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement