Dünya Aıds Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya Aıds Günü

Şırnak'ta 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla GAP Gençlik ve Kültür Evi'nde AIDS konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

02.12.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ta 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla GAP Gençlik ve Kültür Evi'nde AIDS konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, AIDS hastalığı ve HIV virüsünün tanımı, bulaşma yolları, korunma yöntemleri, hastalığın belirtileri ve tedavi konularında gençlere yönelik bir sunum gerçekleştiren Dr. Aslı Tetikli, HIV virüsünün kişiye bulaştıktan sonra hastalık belirtilerinin hemen ortaya çıkmadığına dikkat çekti.

Hastalıkta henüz tam bir iyileşmeyi sağlayacak tedavinin ve aşının bulunamadığını anlatan Tetikçi, alınacak tedbirler sayesinde hastalığın önlenebileceğini söyledi.

HIV'in daha çok kan ve cinsel yollarla bulaştığını kaydeden Tetikçi, şunları söyledi:

"AIDS'ten korunmak için hijyen kurallarına kesinlikle dikkat etmeliyiz. Kullanılmış iğne, enjektörler, jilet, tıraş bıçaklarına dokunmamalıyız. Başkaları tarafından kullanılmış olan ustura, tırnak makası, manikür, pedikür aletlerini dezenfekte edilmeden tekrar kullanmamalıyız. Kulak delme, piercing ve dövme uygulanan yerlerin hijyen kurallarına uygun ve temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Monogami, yani tek eşliliğe sadık kalınması hastalığı önemli ölçüde yayılmasını önler. HIV virüsü ile enfekte olmuş kişilerle cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Damar yoluyla ilaç kullanılıyorsa asla ortak enjektör kullanılmamalı ve ameliyatlarda HIV testi negatif olduğundan emin olduğunuz kanın verilmesine dikkat edilmeli."

Muhabir: Şaban Yılmaz-Cafer Balık/Nurten Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - ŞIRNAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya Aıds Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement