Dünya Basınından - Son Dakika
Dünya

Dünya Basınından

The Economist

28.09.2007 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

The Economist

"Türkiyede Laikler artık yas tutuyor"

Economist dergisinde  Ankara ve İstanbul çıkışlı haber analizde mevcut durum değerlendiriliyor . Yazı  'Laiklerin yas tutuşu' başlığını taşıyor. Türkiyede insanların yeni bir arayış içinde doğru olanı aradıkları da vurgulanıyor.

Samsun'dan İstanbul'a giden  bir otobüste namaz molası istendiği ve bu yöndeki taleplerin arttığı yönündeki haberinin ardından yaşanan gelişmeler özetleniyor.

"Bazı laikler Atatürk'ün cumhuriyetinin İran'a dönüştüğünü söylüyor. Korkuları Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Temmuz'daki seçim zaferi ve ardından ordunun itirazlarına rağmen Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle daha da arttı."

Economist yazıda"Türkiye İslam'ın yeşil rengine mi dönüyor?" sorusunu yöneltiyor .

Ancak AKP'nin iktidarda kaldığı ilk  beş yılda bu konuda bir kanıt bulmanın mümkün olmadığını da vurguluyor .

AKP taraftarları ise bu suçlamaları kabul etmiyorlar. Laiklerin üzüntüsünün İslamcılık kaygısından değil, kendi güçlerini kaybetmelerinden kaynaklandığını,yeni Anadolu burjuvazisinin yükseldiğini,askerlerin de artık eski güçlerini yitirdiklerini söylüyorlar.

Öte yandan bazı  liberal entellektüllerin endişeli olduğu da kaydediliyor.

Makalede ayrıca, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın bir çok yazarın yargılamasına neden olan 301'inci maddeyi kaldırmakla ilgili bir planı olmadığını söylediği belirtiliyor.

AKP muhaliflerinin"Bu durum sadece İslamcılığı yükseltmek ve orduyu etkisizleştirmekle ilgilendiklerini kanıtlıyor." dediği aktarılıyor.

Daily Telegraph

Irak eski başbakanı Allavi'nin suçlamaları

Gazetenin  dışhaberler sayfalarında Eski Irak Başbakanı İyad Allavi'yle yapılan bir röpörtaj var.

Allavi, halefi Nuri El Maliki'ye sert suçlamalar yöneltiyor.

İyad Allavi, Maliki'yi Saddam Hüseyin'in taktiklerini kullanmakla itham ediyor.

Allavi, Maliki'nin  ajanlarının, 1960'larda Baas Partisi'nin kullandığı darbe taktiklerini uyguladıklarını ve Irak'taki ağırlıklarını arttırdıklarını, Maliki'nin kendisine bağlı istihbarat ve güvenlik güçlerine komuta ettiğini söylüyor.

Eski bir Baas Partisi yetkilisi olan Allavi"Baas Partisi, 1968'deki darbede iktidarı böyle ele geçirmişti.Önce  bir koalisyon vardı. Sonra, kendi güvenlik ve istihbarat örgütleriyle, suikast timlerini kurdular" suçlamasını yönlendiriyor.

VOA-Voice of  Amerika

Lübnan 'da seçimler 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Lübnan parlamentosundan gelecek ayki başkanlık seçimlerini şiddet olaylarından uzak bir ortamda gerçekleştirmesini istedi.

Konsey'in yayınladığı bildiride seçime dış güçlerin müdahale etmemesi de istendi.

Lübnan parlamentosu başkan adayının belirlenmesi için Salı günü bir oturum düzenledi. Ancak milletvekillerinin tek bir aday üzerinde birleşememesi nedeniyle meclis başkanı oturumu ertelemek zorunda kaldı.

Suriye yanlısı Hizbullah'a bağlı muhalefet, oylama için gerekli çoğunluğun toplanmasını engellemek amacıyla oturuma katılmadı. Muhalif milletvekilleri Suriye karşıtı hükümetin kendi adayını başkan seçmesini engellemeye çalışıyor.

Suriye'ye yakınlığıyla bilinen Devlet Başkanı Emile Lahud'un görev süresi 24 Kasım'da doluyor. Yeni başkanın ise 23 Ekim'e kadar seçilmesi gerekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Dünya Basınından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement