Dünya Böbrek Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Böbrek Günü

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy, şeker ve yüksek tansiyonun böbrek yetmezliğine sebep olduğunu belirterek, "Eğer bu iki grubu kontrol altına alabilirsek; şeker hastalığının gelişimini azaltabilirsek, yüksek tansiyonu da tedavi edebilirsek, kronik böbrek hastalığı azalacak" dedi.

11.03.2015 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy, şeker ve yüksek tansiyonun böbrek yetmezliğine sebep olduğunu belirterek, "Eğer bu iki grubu kontrol altına alabilirsek; şeker hastalığının gelişimini azaltabilirsek, yüksek tansiyonu da tedavi edebilirsek, kronik böbrek hastalığı azalacak" dedi.

Taksim'deki Park Bosphorus Otel'de, "Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Arınsoy, etkinliğin, toplumda böbrek yetmezliğine ilişkin farkındalığı arttırmak, riskli grupların taranmasını teşvik etmek, koruyucu önlemleri oturtmak ve son döneme gelmiş hastalarda böbrek naklinin ön plana alınmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Arınsoy, dünyada ve Türkiye'de kronik böbrek hastalıklarına ilişkin farkındalığın oldukça düşük olduğuna dikkati çekerek, hastalığın görülme sıklığının dünyada yaklaşık yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 15,7 olduğuna işaret etti.

Turgay Arınsoy, kronik böbrek hastalarının kalp hastalığına bağlı ölüm riskinin son derece yüksek olduğunu kaydederek, normal kişilere göre kalp hastalığına yakalanma ve ölüm riskinin 10-30 kat arasında arttığını ifade etti.

Şeker ve yüksek tansiyon hastalıklarının böbrek hastalıklarına etkisine değinen Arınsoy, "Böbrek yetmezliğine götüren iki önemli hastalık var; şeker ve yüksek tansiyon. Eğer bu iki grubu kontrol altına alabilirsek; şeker hastalığının gelişimini azaltabilirsek, yüksek tansiyonu da tedavi edebilirsek, kronik böbrek hastalığı azalacak" diye konuştu.

Kronik böbrek hastalığının önemli olduğunu vurgulayan Arınsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kronik böbrek hastalığı, gerçekten bir halk sağlığı sorunudur. Hem dünyada hem Türkiye'de sık görülen ve oldukça önemli bir ölüm nedenidir. Eşlik ettiği hastalıklarla beraber ciddi bir ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır."

Arınsoy, böbrek hastalarının sayısının çok, böbrek nakil oranının ise az olduğunu ifade ederek, organ bağışı konusunda duyarlılığın arttırılması için basının desteğini istedi.

Sezer: "Gece idrara kalkmak çok önemli bir belirti"

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer de dünya geneline bakıldığında böbrek hastalıklarının su tüketmeyen ya da kilolu olan toplumlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

Hastalığın sinsi olması nedeniyle çok geç farkedildiğini kaydeden Sezer, şu bilgileri verdi:

"Tansiyonumuz yükseldiyse, gözlerimiz veya bacaklarımızda ödem başladıysa böbrek yetmezliğinden şüphelenmeliyiz. Bazı nefritlerde, böbrek yetmezliği ile ilişkili sebepsiz döküntüler olabilir. Özellikle gece idrara kalkmak çok önemli bir belirti. Gece birden fazla idrara kalkılıyorsa, böbrek veya ürolojik sistemde bir problem olabilir. Mutlaka test yaptırmalıyız. İdrarda azalma, renk değişikliği veya köpük gelmesi de bize böbrekle ilgili fikir verebilir."

Sezer hastalık ilerledikçe, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nefes darlığı, bilinç değişikliği ve kişilik değişiklikleri başlayabileceğini, bu belirtilerin orta ve geç aşamalarda ortaya çıktığını kaydetti.

Yaşlılar, ailesinde böbrek rahatsızlığı olanlar, şeker ve yüksek tansiyon hastalığı olanların risk grubunda olduğunu aktaran Sezer, "Böbrek taşı, sık idrar yolu enfeksiyonu, prostat büyüklüğü gibi tanı almış kişilerin böbrekle ilgili testleri yaptırmalarını önermekteyiz. Kalp hastalığı varsa, kalp krizi geçirdiyse veya yetmezliği tanısı varsa, bu kişilerin böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekli. Kan ve idrar testiyle 'böbrek yetmezliği başlamış mı veya herhangi bir böbrek hasarı var mı ?' çok kolay anlaşılabilmekte" dedi.

Altun: "Tuza dikkat edilmeli"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun ise böbrek sağlığı için tuzun azaltılmasının önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Türkiye'de tuz ile savaş, nefrologların en önemli savaşlarından biri. Çünkü Türkiye dünya ortalamasının üzerinde tuz tüketen bir ülke. Gıdalar içinde, özellikle ekmek, önemli derecede tuz içeriğine sahip. Türkiye'de ortalama 400-500 gram kadar ekmek tüketiliyor. Ekmek, günlük aldığımız tuzun neredeyse yarısına kadar olan kısmından sorumlu. Dolayısıyla ekmeğin içindeki tuzun azaltılması, ülke adına büyük bir avantaja dönüştü."

Yemek hazırlanması sırasında tencereye eklenen tuzun miktarına ilişkin de uyarıda bulunan Altun, yemeğe eklenen tuzun, günlük tüketimin üçte birine denk geldiğini ayrıca zeytin gibi kahvaltılık gıdalardaki tuza da dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Böbrek Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi
    11:35 Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi

    Başakşehir'de sitenin asansöründe bir kedinin öldürülmesi suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan sanığın cezasının az olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından itiraz edildi. Savcılık, sanığın eyleminin canavarca hisle ve eziyet çektirerek gerçekleştirildiğini belirterek, daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğini savundu. İtiraz dilekçesinde, temel cezanın belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü ve sanığın tutuklanması talep edildi.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi
    11:35 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Hatipoğlu, yürüyüş sırasında vatandaşlarla buluşarak desteklerini istedi.

  • Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor
    11:34 Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor

    Bilecik Toplum Destekli Polislik ekipleri, dolandırıcılık ve iletişim yoluyla dolandırıcılık konularında vatandaşları bilgilendirmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca, ekipler Toplum Destekli Polislik hizmetleri hakkında da bilgi vererek, halkın yanında olduklarını ve güvenli bir gelecek için çalıştıklarını vurguladı.

  • Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor
    11:33 Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor

    Denizli'de siparişi teslim etmeye giderken hatalı sollama yapan otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü, her yerde aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan ve kısa bir süre sonra yakalanan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda bulunduğu öğrenildi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde akademik ve idari personel bir araya gelerek iftar yemeği programı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, katılımcılara teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içinde geçmesi dileğinde bulundu.

  • Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü
    11:32 Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü

    Elazığ'da sağanak yağışlardan dolayı istinat duvarı çökerken, çevrede yaşayan vatandaşlar yıkılan yerin bir an önce onarılmasını istedi.

  • Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü
    11:31 Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının silahla öldürüldüğü tespit edildi. Kimliği belirlenemeyen kadının cesedi otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement