Dünya Dediğin Karnaval Çadırı - Son Dakika
Kültür Sanat

Dünya Dediğin Karnaval Çadırı

Dünya Dediğin Karnaval Çadırı

Mustafa Kutlu belki toplum mühendisi değil ama sanatkarlara mahsus bir önseziyle taşra ile merkez arasında fark kalmadğını anlatıyor. Bir de öyküsünde, sanki Gezi Parkı'na götürüyor okuru.

01.08.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanki Gezi Parkı’nda geziniyor insan, “Sıradışı Bir Ödül Töreni”ni okurken. Mustafa Kutlu’nun sanatkarlara has dahiyane önsezisi olsa gerek. Taksim’deki olaylardan sadece 1 ay kadar önce çıkmıştı kitap... Çevre duyarlılığından, bunun aynı zamanda kâr ve reyting getirici bir lansman oluşuna... Sadece kentlerin değil kasabaların da değişen sosyolojisine... Yerel olan her şeyin aynı zamanda küresel bir ağın içinde oluşuna... Dünyanın artık ne olsa gider düsturuyla tentesini açmış koca bir karnaval çadırı olduğu sonucuna... Yiyeni içeni, yatanı kalkanı, vuranı kıranı, kapitalisti anti kapitalistiyle herkes için en önemli şeyin, deklanşöre basıldığında “doğru fotoğrafı verebilme”ye dönüştüğü o büyük curcunayı resmediyor aslında kitabın anlattığı ödül töreni...


Huzursuz Bacak’tan bu yana


Mustafa Kutlu, “Huzursuz Bacak” adlı kitabından itibaren zaten sosyal gerçekçilik üzerinden yürüyen cümlelerini, ülke gerçekleri ve toplumsal ahvalin çarpıcı değişimleri üzerine odaklandırdı. Yoksulluk ve göç sorunlarını uzun hikaye diliyle yazdığı Rüzgarlı Pazar’ın hemen yanına eklemlenebilecek bir dil dünyası var son kitabın. Geçtiği kıyı kasabasına baktığınızdaysa “Cheif”in arka planında işlenen küçük kenti koklamak mümkün. Yine kasabaların hem samimi ama yeri geldiğinde insanı bunaltan daracık sözlü, daracık gözlü ev ve sokaklarıyla taşraya dair son anlatılar... Niçin son?


Çünkü Mustafa Kutlu belki toplum mühendisi değil ama sanatkarlara mahsus bir önseziyle, taşrayla merkezin arasında çok da farkın kalmadığını anlatıyor aslında. Hem de “Bu Böyledir”den itibaren...


Bu garip bir paradoksal gibi dursa da... Kitabın baş kahramanı Nezaket Albeni’nin yüksek tahsil görmeye gittiği Ankara ile bir öğretmen olarak döndüğü memleketinde insanların merakı da, performansı da, konuşmaları da, beklentileri de o kadar birbirine denk ki... Taşraya dair makus talihi, unutulmuşluğu, vazgeçilmişliği, can sıkıntısını, kısır döngüyü kırmaktan başka derdi olmayan Nezaket Albeni gibi kişiler... O kasabayı değiştirip büyük kente benzetmeye çalıştıkça, aynı zamanda modüler aritmetiği andıran bir aynılaştırma dayatmasına giriştiklerini farkındalar mı acaba?


Kafadanbacaklılar!


Ne yapıyor Nezaket? Kasabanın kör talihini değiştirmek için mahalli bez üretiminden turistik tanıtıma geçiyor. Kasabayı yurt içi ve dışında tanıtabilmek için sıra dışı bir ödül töreni düzenliyorlar. Kimler? Kafadanbacaklılar Derneği, kasaba Belediyesi ve Nezaket’in öğretmeni olduğu Kız Enstitüsü... Kitabın 108.sayfasından itibarense yüksek gerilimli bir tören koşuşmacasına dalıyoruz.  Sanki Gezi Parkı’nda yaşadıklarımızı okuyorsunuz...  Mustafa Kutlu’nun biz talebelerine, “önseziyi sanatkarlara mahsus bir hikmet” olarak anlatışlarını hatırladım kitabı okurken... 


Allahtan her gecenin bir sabahı vardır, Allahtan her seher bir ezan sesiyle açar kollarını. Kitap, her şey eriyip giderken hiç batmayacak olana işaretle bitiyor. Ne demişti Hz.İbrahim: “Biz batıp gidenleri değil Kaim olanı severiz...”

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Dünya Dediğin Karnaval Çadırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi
    20:33 Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi

    Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat Badur ve kızı Yağmur tarafından keman ve klarnet dinletisi sunuldu. Etkinliğe Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç de katıldı. Baba Badur, kızıyla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadığını belirtirken, kızı Yağmur ise hem konservatuvara hazırlandığını hem de keman eğitimi verdiğini söyledi.


Advertisement