Dünya Devleri, Türkiye'ye Yatırım İçin Yarışıyor - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Devleri, Türkiye'ye Yatırım İçin Yarışıyor

Dünya Devleri, Türkiye\'ye Yatırım İçin Yarışıyor

Ekonomik ve siyasi istikrar arayan dev şirketler peşi sıra 'Türkiye'ye yatırım' kararı alıyor.

02.11.2013 07:14  Güncelleme: 07:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel kriz tüm dünyada etkisini sürdürürken Türkiye, uluslararası dev şirketler yatırım için rotayı Türkiye'ye çevirdi. Gelişmekte olan ülkelere doğrudan yatırımlarda ivme kaybı yaşanırken Türkiye son 10 yılda 123 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekti.

TÜRKİYE BÖLGE MERKEZİ OLDU

Akşam'ın haberine göre; Sektör olarak incelendiğinde enerji, imalat sanayii, perakende ve finans yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdikleri sektörler arasında. Türkiye, son yıllarda çok uluslu şirketlerin bölge merkezi de olmaya başladı. Birçok şirket, Türkiye'yi Ortadoğu, Kafkasya, Avrupa, Afrika ve Orta Asya için önemli bir 'operasyonel' merkez olarak görüyor.

300 MİLYON EUROLUK YATIRIM

Alstom, Axa, Imperial Tobacco, Metro Group, Microsoft gibi onlarca şirkete bu yıl yenileri eklendi. Türkiye'de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla faaliyette bulunan Almanya merkezli BSH, 2015'e kadar 300 milyon euro yatırım yaparak Türkiye'yi şirketin bölgesel üssü haline getirecek. DuPont da, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki üçüncü merkezini Türkiye'de açtı. Hintli Tech Mahindra da Türkiye'yi merkez üs yapanlardan... Bu arada Ekonomi Bakanlığı verilerine göre yılın dokuz ayında 55.2 milyar dolarlık sabit yatırım belgesinin %23.6'sı enerjiye verildi.

BAŞBAKAN'DAN TALİMAT

ABD'li Energy Allied'ın Türkiye'deki yatırım bedeli 4 milyar doları bulacak. Şirketin Türkiye'de arazi arayışı sürüyor. Önceki gün yapılan 'Yatırım Danışma Konseyi' toplantısında da katılan şirketin CEO'su Mike Nassar, Başbakan Erdoğan'a yer bulamadıklarını aktardı. Başbakan da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yer konusunda yardımcı olunması talimatını verdi. Türkiye'ye yatırım açıklayan bir başka şirket İrlandalı San Leon oldu.

ÇİNLİLER YEDİ HES YAPACAK

Enerji alanında Türkiye'ye yatırım yapan şirketler arasında Çinli CNTIC , Samsung'un inşaat ve yatırım birimi Samsung C&T, Fransız enerji şirketi GDF Suez ve yine Çinli Tianchen Corporation var. Kuveytli Aswar National Group da Amasya'da 1,2 milyar dolarlık yeni yatırım kararı aldı.

NUTELLA YATIRIMA GELDİ

Nutella ve Kinder markalarıyla bilinen dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden İtalyan Ferrero, dünyadaki 19. fabrikasını Manisa'da açtı. Şirketin 300 milyon liralık yatırımıyya 200 kişiye istihdam sağlanacak. Fabrikada ilk aşamada Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolataların üretimi planlandı.

GE'DEN 3 YIL İÇİNDE 900 MİLYON DOLAR

ABD'li General Electric (GE) Türkiye'de 3 yıl içinde 900 milyon dolarlık yatırım sözü verdi. GE CEO'su Jeffrey Immelt "Bu yatırımla 2 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 yeni istihdam tahmin ediyoruz" dedi.

AIRBUS ÇORLU'DAN HAVALANABİLİR

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Airbus, Çorlu'da Avrupa Serbest Bölgesi'nde 10 bin metrekarelik bir arsa aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şirket yöneticilerine "Burada uçak yapalım" çağrısı yapmıştı.

TÜRK BANKALARI KÖRFEZ SERMAYESİNİN RADARINDA

Global piyasalardaki çalkantıya rağmen Türk bankacılık sektörüne hem Doğu, hem de Batı sermayesinin iştahı büyük. Yıl içinde Abank'ı 460 milyon dolara satın alan Katar'ın en büyük özel sektör bankası Commercial Bank of Qatar satın almıştı. Kuveyt merkezli TII CEO'su Adnan Al Bahar Türk bankacılık sektörüne giriş planları yaptıklarını söyledi. Bahreyn merkezli Ahli United Bank'ın CEO'su Adel el-Labban ise Türkiye'de satın alma yapmayı düşündüklerini söyledi. Finans kulislerinde adı geçen bir başka banka ise Körfez Bölgesi'nin 3. büyük bankası Emirates Bank. Emirates Bank'ın satışı uzun süredir gündemde olan Finansbank ve Tekstilbank'la ilgilendiği konuşuluyor.

OTOMOTİV YATIRIMI 4 MİLYAR $'I GEÇECEK

Otomotivde yıl sonuna kadar yapılan yatırımın 4 milyar doları geçmesi bekleniyor.

FORD OTOSAN: 2013 sonunda 250 milyon dolarlık yatırım sonrası Transit Courier'i üretecek. Bu yılki yatırım tutarı 1.5 milyar dolar.

HYUNDAI: 1.2 milyar lira yatırımla kapasiteyi 200 bin adede çıkartan Hyundai Assan, küçük otomobil i10 ile ihracatını da yükseltti. Hyundai'nin hedefi yıllık kapasiteyi 300 bin adete çıkartmak.

TOYOTA: Adapazarı'ndaki fabrikasında 210 milyon dolar yatırımla yeni Corrolla üretimine başladı. 2014 için yeni yatırımla B sınıfı SUV üretimi hedefliyor.

RENAULT: Fransız otomotiv devi, 2014'te Fluence modelini üretmek için Bursa'ya 500 milyon dolarlık ilave yatırım yapacak.

CEO'LARINI BODRUM'A GÖNDERDİ

RUS milyarder Roman Abramoviç, şirketlerindeki 4 CEO'yu yatıyla birlikte Bodrum'a yolladı. Abramoviç'in de 3 gün sonra geleceği öğrenildi. Rus oligarkın, yöneticilerine Bodrum'da otel yatırımı için arsa bulmaları talimatı verdiği belirtiliyor.

ARAPLAR GAYRİMENKUL İÇİN SEFER DÜZENLİYOR

Gayrimenkul, yabancıların en fazla ilgi gösterdiği sektörlerin başında. Sadece yabancıya satıştan sektörün 2013 hedefi 3 milyar dolar. Orta vadede ise bu rakamın 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Yabancıya satışta en iddialı gruplardan biri olan Ağaoğlu Şirketler Grubu, Maslak 1453 projesinde 6 kuleyi blok olarak yabancı yatırımcılara satmış durumda. Ağaoğlu tek başına 2014 sonuna kadar toplam 2 milyar dolarlık yabancı satışı hedefliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Dünya Devleri, Türkiye'ye Yatırım İçin Yarışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.


Advertisement