Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Verhoosel - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Verhoosel

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Basın toplantısı Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) Sözcüsü Herve Verhoosel'in konuşması : "Daha önce hiç 130 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duymamıştı.

20.05.2016 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Basın toplantısı

Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) Sözcüsü Herve Verhoosel'in konuşması

:

"Daha önce hiç 130 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duymamıştı. Böyle bir durumda hiç olmamıştık"

"Zirveden, daha fazla siyasi irade bekliyoruz. Bu zamanlama itibariyle bütün paydaşlar ve ülkelerin daha fazla siyasi irade göstermeleri gerekiyor daha çok şey yapmak ve daha etkin olmak adına"

"Zirveye Ashley Judd, Daniel Craig, Sean Penn gibi isimler de katılarak, kendilerinin desteklediği insani destek projelerini paylaşacaklar"

Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) Sözcüsü Herve Verhoosel, "Daha önce hiç 130 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duymamıştı. Böyle bir durumda hiç olmamıştık." dedi.

Verhoosel, 23-24 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) öncesinde düzenlenen basın bilgilendirme toplantısındaki konuşmasında, 2. Dünya Savaşı bittiğinden beri en kötü insani durumla karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, zirvenin zamanlamasının mükemmel olduğunu söyledi.

Üç yıl önce zirve kararının alındığını, Türkiye'nin de ev sahibi olarak ilk adaylardan olduğunu dile getiren Verhoosel, Türkiye ile memnuniyetle çalıştıklarını dile getirdi.

Bu zirvenin diğerlerinden farklı olduğunu, normalde üye ülkelerin zirvelere katıldığını dile getiren Verhoosel, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açık bir zirve yapılmasını, sivil topluma ve özel sektöre, problemlerin yaşandığı ülkelere açık olunmasını istediğini anlattı.

Herve Verhoosel, bu nedenle kapsayıcı bir zirve olacağını vurgulayarak, zirvenin sonuçlarının bitiminde değil takip eden haftalarda da görüneceğini, zirvenin aslında bir sürecin başlangıcı olduğunu kaydetti.

İnsani desteğin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirten Verhoosel, "Çünkü daha önce hiç 130 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duymamıştı. Böyle bir durumda hiç olmamıştık. Dolayısıyla kendimize şunu sormamız lazım, 'Bugün doğru şekilde organize oluyor muyuz? Acaba bu insanlara ihtiyaçlarını verebilecek şekilde, BM üyesi ülkeler olarak, donörler olarak, sivil toplum kuruluşları olarak, özel sektör olarak acaba ne yapmamız gerekiyor ki verdiğimiz hizmetleri daha da geliştirelim ve daha etkin olalım.' İşte bütün bunlar zirvede ve zirve sonrasında ele alınacak." diye konuştu.

Verhoosel, zirve sonunda Ban Ki-mun'un bir rapor hazırlayacağını belirterek, genel kurula sunulacak raporun üye ülkelerce tartışılacağını anlattı.

Zirvede, 15 özel organizasyon, 17 yuvarlak masa toplantısı ve 130 kadar da yan etkinlik yapılacağını belirterek, 175 üye ülkenin zirve davetini kabul ettiğini dile getiren Herve Verhoosel, bu ülkelerden 60'ının devlet ya da hükümet başkanlarıyla temsil edileceğini belirtti.

Verhoosel, 500 yerel ya da uluslararası sivil toplum kuruluşunun zirveye geleceğini ve deneyimlerini paylaşacaklarını ifade ederek, özel sektörün de geleceğini, dünyanın çeşitli yerlerinden 345 şirketin zirveye katılacağını anlattı.

Verhoosel, verimlilik, lojistik ve kaynak dağılımı anlamında özel sektörden öğrenilecek çok şey olduğunu dile getirdi.

6 binden fazla kişi katılacak

Verhoosel, zirveye Ashley Judd, Daniel Craig, Sean Penn gibi isimlerin de katılarak, kendilerinin desteklediği insani destek projelerini paylaşacaklarını söyledi.

Zirveye, 6 binden fazla kişinin katılacağını anlatan Verhoosel, bu rakamın, son 70 yıldır bu konuda yapılan ilk zirveye epey ilgi olduğu anlamına geldiğini aktardı.

Zirveden ne beklediklerine değinen Verhoosel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zirveden, daha fazla siyasi irade bekliyoruz. Bu zamanlama itibariyle bütün paydaşlar ve ülkelerin daha fazla siyasi irade göstermeleri gerekiyor daha çok şey yapmak ve daha etkin olmak adına. Örneğin şunu soracağız bu zirvede; 'Acaba elimizdeki parayı nasıl daha iyi harcayabiliriz?' Bu sorunun da ötesinde, acaba elimizdeki parasal kaynaklardan daha iyi nasıl sonuç alabiliriz? Ayrıca kararlılık ve taahhüt bekliyoruz bütün aktörlerden tek tek. Burada yapılacak olan tartışmalar çok enteresan olacaktır, takip eden haftalar ve aylarda da sürecektir."

New York'ta eylül ayında BM Genel Kurulu'nun yapılacağını belirten Verhoosel, bu genel kuruldan önce bir üst düzey toplantı düzenleneceğini ve göç sorununun ele alınacağını kaydetti.

Verhoosel, 1,6 milyon Suriyeli çocuğun bugün okula erişim sağlayamadığına değinerek, "Dolayısıyla ihtilaflardan ve çatışmalardan bahsederken, bu problemler sadece bugünün problemleri değil. Bir sonraki neslin de problemleri bunlar. İnsani durum ve bugünkü çatışmalara baktığımızda, uzun vadeli sonuçları oluyor bunların ülkeler için. Eğitim de bununla ilgili. Eğitim nitekim önemli bir konu başlığımız olacak. Çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki eğitim konusu da yine bu zirvede konuşulacak. Pek çok fikir tartışılacak diye umuyoruz paydaşlar tarafından. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkür ediyoruz bu zirveye ev sahipliği yapacakları için." diye konuştu.

Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Verhoosel
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Verhoosel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın
    10:39 Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan bir iki katlı binanın çatı katında çıkan yangın, maddi hasara neden oldu. Yangın, çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, çıkış nedeni yapılacak incelemeler sonucunda belirlenecek.

  • Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı
    10:39 Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı

    Kars Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda, bir otomobilde yapılan aramada gözlük kabının içerisine gizlenmiş 97,2 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheli T.B. gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek
    10:38 Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek

    Kahramanmaraş'ın Afşin Belediyesi, esnafların kaldırıma bıraktıkları eşyaların kaldırılması için 1 Mayıs 2024 tarihine kadar süre verdi. Yeni yönetmelik ile kaldırımların rahat kullanılması ve esnafın ürünlerini sergilemesi amaçlanıyor.

  • İstanbul'da işi bırakan DJ'ye silahlı saldırı kamerada: Eski patronunun tuttuğu tetikçi kurşun yağdırdı
    10:37 İstanbul'da işi bırakan DJ'ye silahlı saldırı kamerada: Eski patronunun tuttuğu tetikçi kurşun yağdırdı

    Beyoğlu'nda çalıştığı mekanda işi bırakıp başka bir mekanda işe başlayan DJ, eski patronları tarafından tehdit edildi. İş çıkışı Esenyurt'taki evine giden DJ, eski patronunun tuttuğu tetikçi tarafından saldırıya uğradı. Adamın eski patronlarının geçmişte de müşterileri silahla mekandan kovaladıkları ortaya çıktı.

  • Söğüt'te Çöp Konteynerleri Yıkanarak Temizleniyor
    10:37 Söğüt'te Çöp Konteynerleri Yıkanarak Temizleniyor

    Bilecik'in Söğüt ilçesinde temizlik çalışmaları kapsamında en çok kullanılan çöp konteynerleri bol köpüklü sularla yıkanarak tekrar kullanıma uygun hale getiriliyor. Bu düzenli temizlik çalışmaları sayesinde kötü koku yayılması önlendiği gibi konteynerlerin uzun süre kullanımı da sağlanıyor.

  • Ümraniye'de İETT otobüsü şoförüne levye ile saldırı
    10:35 Ümraniye'de İETT otobüsü şoförüne levye ile saldırı

    Ümraniye'de bir sürücü, İETT'ye bağlı bir otobüsün şoförüne levye ile saldırdı. Olay, çevredeki vatandaşların kamerasına anbean yansıdı. İki sürücü arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü ve ticari taksi sürücüsü otobüs şoförüne levye ile saldırdı. Olayı gören vatandaşlar, trafikteki gerginliğin arttığını belirtti ve keşke böyle bir olayın yaşanmamasını dile getirdi.

  • Van'da aç kalan tilkiler karda yiyecek aradı
    10:34 Van'da aç kalan tilkiler karda yiyecek aradı

    Van'da aç kalan 2 tilki, İpekyolu ve Bahçesaray kırsalındaki yerleşim yerlerin yakınlarında yiyecek aradı. Kış mevsimin etkili olduğu kentte en çok kar yağışı Bahçesaray ve İpekyolu kırsalında yaşandı. Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi aştığı kentte aç kalan tilkiler, yerleşim yerlerine yakın alanlara inip yiyecek arıyor.


Advertisement