Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günlerini Kutlama Merasimi - Son Dakika
Güncel

Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günlerini Kutlama Merasimi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin her yerine barajlar yaptıklarını belirterek, "Şu bölücü terör örgütü var ya şu Ilısu Barajı'nı engellemek için bugüne kadar neler yaptı neler.

21.03.2016 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin her yerine barajlar yaptıklarını belirterek, "Şu bölücü terör örgütü var ya şu Ilısu Barajı'nı engellemek için bugüne kadar neler yaptı neler. Bunlar böyle. Bunların benim Kürt kardeşlerimi sevmek diye derdi yok. Bunların milliyetperver olmak, vatansever olmak diye bir derdi yok. Bunlar milletin hayat damarlarını kesmek için çalışıyorlar" dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen, "5 Bin Köye 5 Bin Orman Eylem Planı ve Türkiye Çınar Yılı/ 2016 Projesi ile Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günlerini Kutlama Merasimi"ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, suyun insan hayatını ve pek çok faaliyetin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

İstanbul'un 1990'lı yılların başına yaşadığı susuzluğa değinen Erdoğan, her yıl farklı temaya kutlanan dünya su günün bu yıl ki ana temasının "su ve istihdam" olarak belirlendiğini anımsattı.

"Hani o küvetlere suyu doldurduğumuz günleri, su satan o sucuları, bidonlarla suları alıp, banyolara doldurduğumuz günleri hatırlayın" diyen Erdoğan, kendilerinin, 180 kilometreden, Istranca dağlarından, dağları delerek, İstanbul'a suyu ulaştırdıklarını ve kentin susuzluğunu giderdiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, suyun medeniyet olduğuna inandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz, 'Suyu olmayan temiz toplum olamaz' diyoruz. Onun için 'su var temizsin, su yok kirlisin." İşte biz bu yola böyle girdik. Her alanda olduğu gibi su yatırımlarında da rekorlar kırdık. Önce '2040' dedik. Şimdi de 2071 hedefine doğru 2060'ı duydunuz... Geçtiğimiz 13 yılda 320'si baraj olmak üzere toplam 3 bin 107 tesisi halkımızın hizmetine sunduk. 249 metre gövde yüksekliğiyle şimdilik Türkiye'nin en yüksek barajı olan Artvin Deriner Barajı'nı, 218 metre yüksekliğindeki Ermenek Barajı'nı, Ege'nin 141 yıllık hayali olan, rahmetli Adnan Menderes'in de adını verdiğimiz, onun hemen köyünün civarında Çine Menderes Barajı'nı, Ege'nin en büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı'nı hamdolsun bizler bitirdik. Şimdi de 270 metre gövde yüksekliğiyle, Türkiye'nin en yüksek dünyanın ise 3. yüksek barajı olacak, sayın Kadir Topbaş beyin ilçesinde yapılmakta olan Yusufeli Barajı'nı Çoruh nehri üzerinde inşa ediyoruz. Sadece baraj yapmıyoruz ha... Oradan köyü kaldırdık. Orada şimdi yepyeni bir denize nazır şehir inşa ediyoruz, Yusufeli şehri..."

Çalışmaların devam ettiğini kaydeden Erdoğan, gövde hacmi bakımından, Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, enerji bakımında dördüncü sırada yer alan Ilısu Barajı'nın inşasının sürdüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yolda yılmadan devam ettiklerini vurgulayarak, "Şu bölücü terör örgütü var ya şu Ilısu Barajı'nı engellemek için bugüne kadar neler yaptı neler. Bunlar böyle. Bunların benim Kürt kardeşlerimi sevmek diye derdi yok. Bunların milliyetperver olmak, vatansever olmak diye bir derdi yok. Bunlar milletin hayat damarlarını kesmek için çalışıyorlar" diye konuştu.

Tüm bu çalışmalar sayesinde ekonomik sulanabilir arazilerin sürekli arttığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin sulamaya açılan alanların artmasıyla, dünyada tarım alanında 7. sıraya kadar yükseldiğini belirtti. Erdoğan, "Sulanabilir arazilerde 2019'a kadar yapılacak yatırımlarla çiftçilerimize yılda 14 milyar lira ilave gelir sağlıyoruz. Daha önce 'Bin Günde Bin Gölet' projesini başlatmış ve hayata geçirmiştik. Şimdi de ikinci 'Göl Su' projesini başlatıyoruz. Bu kapsamda 2019 sonuna kadar 1071 dağ göletini ülkemize kazandıracağız" şeklinde konuştu.

"22 milyon kişiye ilave içme suyu sağlanacak"

Hidroelektrik enerji üretiminde 2003'te 26 milyar kilovat saat olan elektrik üretimini bugün 91 milyar kilovat saate yükselttiklerini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin hidroelektrik enerji potansiyelinin, 180 milyar kilovat saat olarak hesaplandığını dikkate aldığımızda daha kat edilecek çok yolumuzun olduğunu görüyoruz. Diğer bir önemli çalışma, şehirlerimize içme ve kullanma suyu sağlama konusudur. 2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 ilimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Şehirlerimizin 2040, 2050 hatta 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. İşletmeye aldığımız 98 proje, 41 milyon vatandaşımıza içme suyu temin etti. İnşaatları devam 42 proje tamamlandığında, 22 milyon kişiye daha ilave içme suyu sağlanmış olacak. Başta İstanbul olmak üzere İzmir'den Mersin'e, Edirne'den Kars'a, Siirt'ten Mardin'e, Sinop'tan Aydın'a pek çok şehrimize bu çerçevede içme suyu hizmeti götürdük. İstanbul'un içme suyu ihtiyacı olan Melen Projesi ile Asya ve Avrupa'yı, denizin 135 metre altından birleştirdik. Şimdi de Melen Barajı'nı inşa ediyoruz. Böylece İstanbul'a 2071'e kadar ki ihtiyacını karşılayacak olan 1 milyar 77 milyon metre küp su, temin edilmiş olacak. Bir başka dev proje, Kıbrıs'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak için 107 kilometre uzunluğundaki isale hattı ile Ada'ya Anamur'dan 75 milyon metreküp su iletiyoruz yılda. Son 13 yılda 1909 taşkın koruma tesisiyle 4,4 milyon dekar alanı, taşkınlardan koruduk."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Meteoroloji Günü kutlamalarının bu yılki konusunun, "Daha sıcak, daha kuru, daha nemli gelecekle yüzleşin" olarak belirlendiğini anımsatarak, "Son 13 yılda meteorolojik altyapıyı güçlendirmemiz sayesinde, hava tahminlerinde isabet oranımız yüzde 90'ların üzerine çıktı. 2002'de denizlerimizde hiç gözlem istasyonu yoktu. Denizcilerimiz hava tahminlerini, Yunanistan'dan alırlardı. Bugün Cebelitarık Boğaz'ından Süveyş Kanalı'na kadar bütün Akdeniz'e hizmet veriyoruz" diye konuştu.

Törenden notlar

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından hediye takdimi yapıldı.

Daha sonra tören çerçevesinde Kütahya, İzmir ve Bursa illerine canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Kütahya ile yapılan canlı bağlantı esnasında Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, ilde proje kapsamında yapılan çalışmaları aktararak, "63 köy ve mahallede 10 bin çınar ağacı dikilecek olup, bunun bini şu anda Dumlupınar Üniversitesi kampüsüne dikilecektir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "İstanbul'dan selamlar, sevgiler. Çok çok teşekkür ediyoruz. Kütahya'daki bu çınar ağaçı dikim kampanyasında geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyoruz. Hayırlı olsun. ya Allah, bismillah" diye konuştu.

İzmir'in Buca ilçesinden gerçekleştirilen canlı bağlantıda da Vali Mustafa Toprak da proje kapsamında ilde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Toprak, "İlimizde 159 köyde, bölgemizde 290 yerleşim biriminde bu süreç içerisinde 236 bin fidanı ve 143 bin fidan aşılamasını da toprakla buluşturmuş olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çalışmaların İzmir'e hayırlı olması temennisinde bulunarak, "İstanbul'dan selamlar, sevgiler. ya Allah, bismillah" ifadelerini kullandı.

Bursa'nın Mudanya ilçesine yapılan bağlantıda da Bursa Valisi Münir Karaloğlu, kente yapılan çalışmaları aktararak, "183 köyümüze gelir getirici orman inşa ediyoruz. Bu köyümüze de ceviz, kestane ve fıstık çamı olmak üzere 35 bin ağaç diktik. Diğer köylerimizle birlikte şu ana kadar toplam 700 bin ağaç dikildi" bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'dan Bursa'ya selamlar, sevgiler ediyoruz. ya Allah, bismillah" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantıların ardından "Böylece diğer 3 vilayetimizdeki dikimleri bitirdik. Şimdi İstanbulumuzda Haliç kıyısındaki çınarı inşallah dikeceğiz" diye konuştu. Erdoğan, daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'na hitaben Hollandalı bir araştırmacının gölde dubalarda ağaç yetiştirmesini örnek göstererek, benzer bir çalışmanın Haliç kıyısında da yapılması için çalışılmasını istedi.

Bu arada törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması zaman zaman "Mecliste terörist istemiyoruz", "Teröre karşı omuz omuza", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Şehitler anılsın, bayraklar açılsın" sloganlarıyla kesildi.

Erdoğan, bir ara salonda "İşte ordu işte komutan" sloganının atılması üzerine "Gençler, biliyorsunuz bizim bir ordumuz var. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve hep beraber, bu ordumuzla beraber yürüyeceğiz. Böyle geçmişte kalmış olan farklı sloganlara takılıp kalmayacağız. Bu konudaki hassasiyetinizi özellikle istiyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler salondaki programın ardından Haliç Kongre Merkezi bahçesinde "Türkiye Çınar Yılı 2016 Projesi" kapsamında çınar dikimi gerçekleştirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günlerini Kutlama Merasimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.


Advertisement