Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çetin: "Lokanta, kahvehane gibi mekanların açık alanlarında tütün kullanmayanlar için özel alanlar oluşturulacaktır" İstiklal Caddesi'nde Yeşilay'ın öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi.

09.02.2015 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliği ile program düzenlendi.

Yeşilay Cemiyeti'nin Eminönü'deki merkezi Sepetçiler Kasrı'ndaki toplantıya, İl Tütün Kontrol Kurulu üyeleriyle, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çetin, tütünde sağlanan başarıya rağmen genç ve genç yetişkinlerde bağımlılığın hızla yayıldığını ifade etti.

Son on yılda dünyada ve Türkiye'de yaygınlaşan nargile tüketiminin de tütün kontrol çalışmalarının konusu olduğunu vurgulayan Çetin, nargileyle ilgili oluşmuş yanlış algı ve tutumları değiştirmek ve nargilenin de sigara gibi bağımlılık yapıcı ve öldürücü tütün ürünü olduğunu, nargile paylaşımının birçok bulaşıcı hastalığa yol açtığını söyledi.

Sigarayı bırakmada iletişim araçlarının önemini anlatan Çetin, dizilerin ve sinema araçlarının bu amaç için kullanılabileceğini dile getirerek, "Bağımlılıklar mücadele için toplumdaki kanaat önderleri ve rol modeller önemlidir. Tütünle ilgili uygulamalar Sağlık Bakanlığınca açıklandı. Ulusal Tütün Kontrol Eylem Programı 2014-2017 kapsamında pasif sigara içiciliğin önlenmesi ve tütün kullanımın engellenmesine yönelik uygulamalar getirmektedir. Lokanta, kahvehane gibi mekanların açık alanlarında tütün kullanmayanlar için özel alanlar oluşturulacaktır. Alışveriş merkezi, tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanılmasının engellenmesine yönelik pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek alışveriş merkezi gibi yerlerin kapılarının önlerinde sigara içimi engellenmiş olacaktır" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Fevzi Güneş de kendisinin de 40 yıl kadar sigara içtiğini ve 2 yıl önce sigarayı bıraktığını, bu sorunun ülkenin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti.

Ulusal Sigara Kontrol Programı Genelgesi'nin yayınlanmasıyla tüm illerde İl Tütün Kontrol Kurulları oluştuğunu dile getiren Güneş, "2557 sayılı yasayla konutlar hariç tüm kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklandı. Bu yasayla sigarayla olan mücadelemizde bir ivme kazandık. Buradaki mücadelemiz hem kullanıcıyı korumak hem de pasif içicileri korumakla oldu" dedi.

Tütünle mücadele raporu

Toplantıda İstanbul Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan tütünle mücadele raporu da açıklandı. Rapora göre 2014 yılı içinde, il ve ilçelerde toplam 79 ekip görevlendirilirken, 108 personel görev yaptı.

2013 ve 2014 yıllarında toplam 607 bin 85 denetim gerçekleştiren ekipler, 9 bin 410 cezai işlem tutanağı hazırladı ve 10 bin 393 kişiye ceza uyguladı.

2013 ve 2014'te 24 milyon 882 bin 175 lira para cezası kesilirken, bunun 11 milyon 921 bin 127 lirası tahsil edildi. 2 yıl içinde 12 bin 186 şikayet alan ekipler, toplam 92 işletmeye kapatma cezası uyguladı.

24 ilçede 43 kamu hastanesi ve devlet üniversitelerinde toplam 47 Sigara Bırakma Polikliniği bulunurken, 39 bin 307 kişi de buralara başvurarak tedavi oldu.

- 9 Şubat  Sigarayı Bırakma Günü yürüyüşü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde Yeşilay'ın öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Taksim Tünel'den başlayıp Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen gruba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu da eşlik etti.

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasını, grup adına İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Nurhan İnce yaptı. Sigaranın dünyadaki en yaygın kanserojen madde olduğunu belirten İnce "Toplumsal farkındalığı arttırmak, sigaraya başlamamış olan gençlerimizin bu etkenle karşılaşmamaları için mücadele etmek temel sorumluluğumuz" şeklinde konuştu.

Yürüyüşe katılan televizyon programcısı İkbal Gürpınar da her altı saniyede bir insanın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini anlatarak, sağlıklı bir nesil için yürüyüşe katıldığını aktardı.

Vali Yardımcısı Fevzi Güneş de sigara içenlerin bugünü bir milat olarak kabul etmelerini isteyerek sigaradan ölenlerin sayısının çok olduğunu dile getirdi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği yetkilileri, Galatasaray Lisesi önünde stant kurarak tütünle mücadele hakkında vatandaşlara bilgi verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement