Dünya Tarihinde Kaplumbağaların İnsanlara Saldırısı Yok' - Son Dakika
Güncel

Dünya Tarihinde Kaplumbağaların İnsanlara Saldırısı Yok'

Dünya Tarihinde Kaplumbağaların İnsanlara Saldırısı Yok\'

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü bünyesinde görev yapan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, son dönemde caretta carettaların insanlara saldırdığı iddialarına ilişkin, "Bu hayvanlar dinozor tarihini görmüş.

20.09.2017 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü bünyesinde görev yapan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, son dönemde caretta carettaların insanlara saldırdığı iddialarına ilişkin, "Bu hayvanlar dinozor tarihini görmüş. Dünya tarihinde kaplumbağaların insanlara saldırısı yok. Bu hayvan 5 milyon yıl kimseye saldırmadı da şimdi 'insan yiyeyim' mi dedi. İnsanlar biraz yanlışı kendinde aramalı" dedi.

Finike Doğa Koruma Milli Parklar Şefliği sahasında, Orman Su İşleri Bakanlığı Tabiat Koruma Genel Müdürlüğü ile ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından başlatılan çalışmaların bu sezonki bölümü tamamlandı. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın'ın ekip liderliğinde Kumluca ile Finike plajında yaklaşık 3 aydır devam eden deniz kaplumbağası popülasyonunun araştırılması, izlenmesi ve korunmasına yönelik çalışmanın verileri, Finike Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.

716 YUVADAN 9200 YAVRU ÇIKTI

Toplantıda Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, Kumluca ve Finike plajında gerçekleştirilen projenin verilerine yönelik açıklama yaptı. 3 aylık süreçte 14 kilometrelik alanda çalışma yaptıklarını ve ekip çalışmasıyla 716 caretta caretta yuvası tespit ettiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Altın, bu yuvalardan 9 bin 200 yavru çıktığını, 128 yuvada fırtınalardan ya da su baskınlarından dolayı yumurtaların bozulduğunu, 116 yuvanın ise kayıp olduğunu söyledi. Alan çok geniş olduğu için bazı olumsuzlukları önleyemediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Altın, sahile giren ciplerin ya da kros motorların yaptığı yarışmanın da buna neden olduğunu vurguladı.

'36 KAPLUMBAĞAYI MARKALADIK'

Yuvadan çıkan 9 bin 200 yavrudan belki 10 ya da 20'sinin erişkinliğe ulaşıp bu plajlara geri gelebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, çalışmalar sırasında buldukları kaplumbağaları incelediklerini ve marka taktıklarını aktardı. Yrd. Doç. Dr. Altın, 5 kişilik ekiple gece gündüz çalışarak Caretta carettanın yuva yaptığı yeri beğenmezlerse ya da riskli görürlerse taşıdıklarını, kuluçka süresini tamamlayan yuvaları açıp yavruların çıkmasına yardımcı olduklarını belirtti. 17 Haziran'dan itibaren markalama çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Altın, "Kaplumbağanın sağ ön yüzgecine bir marka taktık. 36 kaplumbağayı markaladık. Anaç kaplumbağaların markalanması esnasında 17'si yuva yaptı, 17'si de yuva yapmadan döndü. Bazı yerlerde özellikle kaplumbağa çok rahatsız edildiği için yuva yapmadan geri dönüyor. Yuva yapanlara dokunmadık. Bekledik. İşleri bittikten sonra markaladık. Markalama bizim için kaplumbağanın hayat döngüsünü belirlemek adına önemli. Nereye gidiyor? Nerede yaşıyor?" diye konuştu.

'HAVA ALMAYA ÇIKAN KAPLUMBAĞANIN ÜSTÜNE ATLADIK'

Yavrulama dönemlerinin haziran ve temmuz ayları olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, belediyelerin sahil düzenleme çalışmalarını mayıs ayı ortasında gerçekleştirmesine yönelik çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Caretta carettaların insanlara saldırdığı iddialarına da açıklık getiren Yrd. Doç. Dr. Altın, şunları kaydetti:

"Caretta carettaların doğasında böyle bir şey yok. Ancak yine insanların etkisiyle beslenme alışkanlığı değişiyor. Doğal dengesi bozuluyor. Beslenmesiyle ilgili müdahale edildiği zaman biyolojisi bozuluyor. Kısa sürede enerjiye dönüştürüyor. Bu hayvanlar dinozor tarihini görmüş. Dünya tarihinde kaplumbağaların insanlara saldırısı yok. Bu hayvan 5 milyon yıl kimseye saldırmadı da şimdi 'insan yiyeyim' mi dedi. İnsanlar biraz yanlışı kendinde aramalı. 'Biz ne yaptık da bu hayvanların biyolojisini bozduk' diye. 'Turiste göstereceğim' diye teknenin altına yiyecek attık. Hava almaya çıkan kaplumbağanın üstüne atladık. Yavrularken gittik fotoğraf çektik. Pozlar verdik yanında. Dolayısıyla kaplumbağanın biyolojisi bozuldu. Bazı kaplumbağalar artık göçe bile gitmiyor. Gitmesi gerekiyor. Gitmiyor. Neden? Hazır besin var çünkü. Bir algı oluştu artık. İnsanlar kaplumbağa görünce kaçmaya başladı. Bu algının mutlaka değişmesi gerekiyor. Kaplumbağanın saldırma içgüdüsü yok."

'FARKINDALIK ARTIRILMALI'

Burdur 6'ncı Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu da Caretta carettaların korunmasına yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi aktardı. Toplumda bilinç oluşturma noktasında farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Berberoğlu, yavrulama döneminden önce yapılan toplantıların da vatandaşı daha duyarlı hale getirilebileceğini kaydetti.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünya Tarihinde Kaplumbağaların İnsanlara Saldırısı Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu
    19:52 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yeni seçilen ve göreve devam eden mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Okumuş, muhtarlara devletin temsilcisi olduklarını hatırlatarak, herkese eşit mesafede yaklaşmalarını ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni etti.

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.


Advertisement