"Dünya, Türkiye'nin Başarısına İlgi Gösteriyor" - Son Dakika
Güncel

"Dünya, Türkiye'nin Başarısına İlgi Gösteriyor"

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Türkiye'nin ekonomik başarısından övgüyle söz etti ve ülkedeki başarıya gerek bölgede gerekse dünyada artan bir ilgi olduğunu kaydetti.

20.07.2011 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Türkiye'nin ekonomik başarısından övgüyle söz etti ve ülkedeki başarıya gerek bölgede gerekse dünyada artan bir ilgi olduğunu kaydetti.

Zoellick, Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığını belirtirken, bazı ülkelerin çok hızlı bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun oluşturabileceğine dikkati çekti. Zoellick, böyle bir durumda yükselen ekonomilerin enflasyon sorunu yaşayabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zoellick buradaki konuşmasında, görüşmede, Babacan'a 13 askerin şehit olmasıyla ilgili başsağlığı dilediğini belirtti. Daha sonra Babacan'ı ve ekibini ekonomideki başarılarından dolayı kutladığını ifade eden Zoellick, "Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada Türkiye'nin başarısına artan bir ilgi gösterilmekte" dedi.

Zoellick, ziyaretteki ana amacının Türkiye'nin önümüzdeki dönem için tanımladığı zorlukları ve planlarını öğrenmek, bu alanlarda nasıl destek olabileceklerini görüşmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin istihdam, eğitim, enerji gibi alanlarında reformlara odaklandığını, Dünya Bankası'nın da bu alanlarda yardımcı olabilmeyi umduğunu anlatan Zoellick, şunları kaydetti:

"Türkiye, diğer ülkelerin kalkınmalarını destekleyen giderek artan öneme sahip bir aktör konumunda. İşte bu yüzden bizler, G 20 üyesi Türkiye ile aynı zamanda bu alanda da çalışmak ve Türkiye'nin bölgesel ekonomide taşıyacağı rolle ilgili de işbirliğimizi derinleştirme arzusundayız. "

Türkiye'nin, Dünya Bankasının en fazla kredi kullandırdığı ikinci ülke konumunda olduğuna da işaret eden Zoellick, Bankanın Türkiye'de çok önemli yatırımları bulunduğunu, son dönemde, ülkeye 7, 6 milyar dolar aktarıldığını kaydetti.

Özel sektörü destekleyen uluslararası finans kuruluşu IFC'nin de Türkiye portföyünde 2, 6 milyar dolarlık taahhütleri bulunduğunu kaydeden Zoellick, IFC'nin İstanbul ofisinin bölgesel bir merkez konumunda olduğunu, Kuzey Afrika, Orta Asya gibi tüm bölgede özel sektöre finansman desteği sağladığını söyledi. Zoellick, IFC'nin ayrıca İstanbul'un finans merkezi yapılması çalışmalarına da katkı sağladığını ifade etti.

Zoellick, temasları kapsamında özel sektör temsilcilerini de ziyaret edeceğini belirterek, İstanbul'da toplumsal cinsiyetle ilgili bir toplantıya katılacağını, sivil toplum örgütleriyle biraraya geleceğini anlattı. Zoellick, İstanbul'da, afetlerde hızlı müdahale konusunda yürüttükleri İSMEP çalışmasını da göreceğini kaydetti.

Zoellick, konuşmasını, Babacan ve ekibini bir kez daha başarılarından ötürü kutlayarak, noktaladı.

-SORULAR-

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Başkanı Zoellick, beraberindeki heyette üst düzey banka yönetiminin de yer aldığına dikkat çekilerek, ziyaretin özel bir anlamı olup olmadığının sorulması üzerine, sadece Türkiye'deki gelişmeleri gözlemlemek istediğini dile getirdi.

Zoellick, Dünya Ticaret Örgütü'nün Cenevre'deki toplantısına katıldığını anımsatan Zoellick, buraya kadar gelmişken Türkiye'ye de uğramak ve gelişmeleri yakından gözlemlemek, işbirliği olanaklarını görüşmek istediğini anlattı. Elinden geldiği kadar çok sayıda ülkeyi ziyaret etmek istediğini dile getiren Zoellick, Eylül'de de Çin ve Singapur'a gitmeyi planladığını ifade etti

Zoellick, Türkiye'ye ilk ziyaretini de 1989'da gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu sayede ülkedeki gelişimi daha iyi görebildiğini de kaydetti.

-"YÜKSELEN EKONOMİLER ENFLASYON SORUNU YAŞAYABİLİR"-

Zoellick, küresel ekonomik gelişmelerle ilgili başka bir soruyu yanıtlarken de küresel büyümenin yaklaşık yarısının gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığını ifade ederek, bu oranın 1990'larda sadece yüzde 20'ler düzeyinde olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığına vurgu yapan Zoellick, ancak bazı ülkelerin çok hızlı, bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun yaratabileceğini söyledi. Zoellick, yükselen ekonomilerin böyle bir durumda enflasyon sorunu yaşayabileceğini, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Zoellick, Türkiye'nin son 10 yılda başarılı adımlar attığını kaydederek, ülkelerin "kendi ayakları üzerinde durabilmeleri" önemini vurguladı. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Dünya, Türkiye'nin Başarısına İlgi Gösteriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor
    11:20 Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor

    Antalya'nın Kemer ilçesinde Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkan adayı Rahman Şeker, turizm odaklı çalışacağını belirterek, deniz, kum ve güneş destinasyonunun yanı sıra tarih, kültür, doğa, sağlık ve spor turizminde ölü sezon dediğimiz kasım ile mart arasında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini söyledi. Şeker, ayrıca Antalya Havalimanı'ndan Kemer'e geliş süresini kısaltmayı, doğal gaz getirerek kış sezonunda maliyeti azaltmayı ve alternatif turizm çeşitliliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.

  • Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı
    11:19 Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı

    Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şairlerinden Özdemir Asaf'ın 100. yaşı, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen 'Yalnızlık Paylaşılmaz' etkinliğiyle kutlandı. Etkinlikte, Özdemir Asaf'ın kendi sesinden dinletilen şiirlerin yanı sıra, sanatçılar tarafından yazılan şiirler müzik eşliğinde seslendirildi.

  • Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor
    11:18 Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor

    Düzce Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı gönüllü gençler, Yunus Efendi İlkokulu öğrencilerinin daha canlı ve enerjik dolu bir ortamda öğrenim görmesi için okulu renklendirdi. Gençlik Merkezi tasarım ekibi ve Genç Hemşireler topluluğu tarafından yapılan boyamalar, öğrencilerin dikkatini çekiyor.

  • Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı
    11:18 Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı

    Kırıkkale'de siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 9 şüpheli yakalandı ve 7 işlem başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesaplarında suç unsuru tespit edilen 102 kullanıcıyı belirledi. Ayrıca, SİBERAY Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde 160 vatandaş bilgilendirildi.

  • Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada
    11:18 Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada

    Pınar Karşıyaka, bu sezon Basketbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe'den sonra en çok sayı üreten takım oldu. İzmir ekibi, 24 maçta 2 bin 118 sayı atarak, play-off mücadelesi için iyi bir konumda bulunuyor.

  • Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu
    11:17 Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri, bir adreste yaptıkları aramada evin gizli bölmesinde iklimlendirme yöntemiyle yetiştirilen kenevir ile karşılaştı. Yapılan operasyonda 2 kök kenevir bitkisi, esrar ve silahlar ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor
    11:17 Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor

    16 yaşındaki milli dartçı Süleyman Can Durmuş, 7 yıllık sporculuk kariyerinde 75 madalya kazandı. Türkiye'de katıldığı 82 müsabakanın yarısında şampiyonluğu elde eden Durmuş, dünya şampiyonası için antrenmanlarını sürdürüyor. Dart Milli Takım Antrenörü Halil Durmuş, yeğeni Süleyman'ın başarılarından gurur duyduğunu ve gelecek vaat eden bir sporcu olduğunu belirtti. Süleyman Can Durmuş ise dünya şampiyonasında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu
    11:17 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçirdiği rahatsızlığın ardından yapılan tedaviye alerjik reaksiyon gösterince hastaneye yatırıldı. Bugün taburcu olan Başkan Ergün, dinlendikten sonra seçim çalışmalarına devam edeceğini belirtti.


Advertisement