Dünya Tuza Dikkat Haftası - Son Dakika
Güncel

Dünya Tuza Dikkat Haftası

Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, sağlıklı olmak için günde en fazla bir çay kaşığı tuz tüketmenin yeterli olduğunu bildirdi.

13.03.2018 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, sağlıklı olmak için günde en fazla bir çay kaşığı tuz tüketmenin yeterli olduğunu bildirdi.

Sağlık Müdürü Yılmaz, Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarı 5 - 6 gram olarak belirlendiğini ancak Türkiye'de ortalama tuz tüketiminin 18 gramı bulduğunu kaydetti.

Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları geldiğinin altını çizen Yılmaz, "Ayrıca fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır." ifadesini kullandı.

Yılmaz, tuz kısıtlamasına çocukluk ve bebeklik döneminde başlanmasının ileriki yıllarda gelişecek hastalıkları önleyeceğini kaydetti.

Türkiye'de yapılan çalışmalarda yetişkin her üç kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu ve her dört ölümden birinin nedeninin hipertansiyon olduğunu vurgulayan Yılmaz, tuzun azaltılmasının kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini azaltmada sadece en kolay yol değil maliyeti etkin ve etkili bir müdahale olduğunu aktardı.

Yılmaz, aşırı tuz tüketimini azaltmanın yollarını şöyle sıraladı:

"Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın, çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın, hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin, turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Unutmayalım ki damak tadımız için önemli olan tuzun azaltılması uzun vadede sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır. Sağlıklı olmak için günde en fazla bir çay kaşığı tuz yeterlidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Tuza Dikkat Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement