Dünyaca Ünlü Müzede "Koç Ailesi Galerisi" - Son Dakika
Güncel

Dünyaca Ünlü Müzede "Koç Ailesi Galerisi"

Dünyaca Ünlü Müzede "Koç Ailesi Galerisi"

ABD'nin dünyaca ünlü Metropolitan Sanat Müzesi'nde Koç ailesi adına galeri açıldı.

25.10.2011 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin dünyaca ünlü Metropolitan Sanat Müzesi'nde Koç ailesi adına galeri açıldı. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin ziyaret ettiği müzenin, Türkiye, İran, Orta Asya Arap Ülkeleri ve Geç Dönem Güney Asya Sanatlarına yönelik 15 Yeni Galeri'nin açılışı New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde (The Metropolitan Museum of Art) gerçekleştirilen bir törenle yapıldı. Törene Semahat Arsen, Rahmi Koç, Mustafa Koç ve Ömer Koç katılırken, dünyaca ünlü müzede Koç ailesinin adını taşıyan Osmanlı Sanat Galerileri açıldı.

Koc Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, 'Dünyanın en saygın sanat müzesinde zengin kültürümüzün yansımalarını görmekten gurur duyuyoruz' dedi.

İslam sanat ve kültürünü tanıtmayı amaçlayan 'Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Geç Dönem Güney Asya Galerileri' 8 yıl süren kapsamlı bir inşaat süresinin ardından yeniden gün yüzüne çıktı. İslam Eserleri Bölümü'nde, 15 yeni galeri ile ziyaretçilerini 1 Kasım'dan itibaren karşılamaya başlayacak olan Metropolitan Müzesi'ndeki Halılar, Kumaşlar ve Büyük Osmanlı Dünyası ile Osmanlı Saray Sanatları (14.-20. Yüzyıllar) Galerileri 'Koç Ailesi'nin adını taşıyor.

New York'ta Metropolitan Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Brodsky, Metropolitan Müzesi Direktörü Thomas Campbell, Metropolitan Müzesi Başkanı Emily K. Rafferty, Metropolitan Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Brodsky ve Koç Ailesi'nin katılımıyla galerilerin kurdele kesim töreni düzenlendi. Törene katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, gazeteciler ile yaptığı sohbetine geçtiğimiz günlerde Hakkari Çukurca'da gerçekleşen terör saldırısında şehit düşen 24 askerin ailelerine sabır ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı. Rahmi M. Koç, Van'da önceki gün meydana gelen depremde ise yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyerek yaraların en kısa sürede sarılması konusunda yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. Rahmi M. Koç, 'İnşallah bu beklenmedik afet karşısında da ülkemiz birlik ve beraberlik ile yaraları saracaktır' dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç da, Koç Holding CEO'su Turgay Durak'ın bir ekip ile deprem bölgesine giderek bayiler ile görüşmeler ve tespit yaptığını, gerek maddi gerek ayni yardım konusunda saptamalarda bulunduklarını söyledi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Metropolitan Müzesi'nde düzenlenen kurdele kesim töreninin ardından gazeteciler ile birlikte İslam Eserleri Bölümü'nü gezdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, müzenin bir önceki CEO'su Philippe de Montebello'dan gelen bir davet üzerine müzenin yenilenme çalışmaları süren İslam Eserleri Bölümü'ne destek vermeye karar verdiklerini belirtti. Rahmi M. Koç sözlerini şöyle sürdürdü: 'Babam Vehbi Bey'in ve annem Sadberk Hanım'ın bizlere kattığı en değerli özelliklerden biri de müzecilik merakımız' Bu müzeyi yılda yaklaşık 5 milyon kişi geziyor. O zaman da söylemiştim, müzede adının yer almasını bekleyen onlarca destekçi var. Bize böyle bir teklifin yapılması karşısında onur duydum. Hep söylenildiği gibi, geçmişine sahip çıkmayan geleceğine de sahip olamaz. Osmanlı, tarihe muazzam bir imza attı, çok güçlü bir yapı kurdu. Bu yapının gücünü sanat eserlerinde ve tarihimizde arayıp tüm dünya ile buluşturmayı bir görev biliyoruz. Metropolitan Müzesi'nde bugün yenilenen yüzüyle ziyaret ettiğimiz Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya sanatları galerileri de işte bu nedenle bizler için hem çok değerli hem de çok önemli. Bu toprakların yarattığı muhteşem eserlerin dünya ile buluşmasından gurur duyuyorum."

Müzeyi, Semahat Arsen, Ömer Koç ile birlikte gezerek ilgililerden bilgi alan Rahmi Koç, gazetecilerin bir sorusu üzerine, 'Fevkalade mutluyuz, memnunuz. Bu proje bugün tamamlandı, epey uğraştılar, en ince detayına kadar çalıştılar' diye konuştu. Organizasyonu çok beğendiğini dile getiren Koç, galerilerin tarihçeyi, gelişmeleri insanların rahatlıkla görebilecek ve anlayabilecek biçimde düzenlenmiş olmasından duyduğu memnunluğu dile getirerek, 'Eserler zengin, kaliteleri çok iyi. Ben hep İngiliz Müzesi ile mukayese ediyorum. Onlarda biraz daha fazla eser var buradan ama, bunların kalitesi fevkalade. Dolayısı ile memnunuz, mutluyuz, Türkiye için atılmış büyük, Vehbi Koç Vakfı'nı da belirli düzeyde uluslararası platforma getiren bir adım' dedi.

Rahmi Koç, Türkiye'den kaçırılarak yurtdışına çıkarılan eserlerin de bulundukları ülkelerdeki önemli müze ve galerilerde 'Türk malı' olarak sergilenmelerinin, Türkiye'ye getirilmelerinden daha önemli olduğunu düşündüğünü belirterek, 'Çünkü Türkiye'ye geldiği zaman bir kaç ay alaka oluyor, ondan sonra yavaş yavaş bu alaka ortadan kalkıyor ve tozlanmaya mahkum oluyor o güzel eserler. Halbuki buralarda bırakılsa, bizim malımiz olarak tabii, Türkiye'nin imajını dünya çapında çok daha yükseltir.' diye konuştu.

'Kültürümüze ait eserlerin tanınması için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz'

Metropolitan Müzesi'nin kurumsallığına dikkat çeken Rahmi M. Koç, müze ile ilişkilerinin bundan sonra da devam edip etmeyeceği yönündeki sorulara ilişkin ise, 'Onların planlarına dahil olmak mümkün elbette. Kültürümüze ait bu tür eserlerin paylaşılması için elimizden geleni yapmayı, Türk adının böylesine büyük kuruluşlarda anılmasını sağlamayı bundan sonra da sürdüreceğiz' diye konuştu. Rahmi M. Koç, Vehbi Koç Vakfı ve Metropolitan Müzesi arasındaki işbirliği doğrultusunda ortaya çıkan galerilerin oldukça etkileyici olduğunu söyledi.

Metropolitan Sanat Müzesi Müdürü Thomas Campbell de Koç ailesinin müzeye olan katkılarından dolayı kendilerine minnettar olduklarını belirterek, 'Bu galerilerin yenilenmesinde Rahmi Koç ve ailesinin çok önemli katkıları oldu. Cömert davranışları için kendilerini takdir ediyoruz' diye konuştu.

Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı, bugüne kadar Smithsonian Vakfı ile yaptıkları işbirliği doğrultusunda Osmanlı Türkiyesi'nden Sanat Kıyafetleri sergilerini ABD'ye taşırken, 2007 yılında Washington'da Mevlana etkinlikleri düzenlenmesine öncülük etti. Dünya Anıtlar Vakfı tarafından her yıl dünyanın kültür mirasına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara verilen Hadrian Ödülü'ne de 2007 yılında lâyık görülen Koç Ailesi, Vehbi Koç Vakfı'nın 40'ncı yılında dünyanın en prestijli hayırseverlik ödüllerinden biri olan Carnegie Hayırseverlik Madalyası ile onurlandırıldı. 2011 yılında da dünyanın en güçlü 6 bankasından biri olarak gösterilen BNP Paribas'ın Hayırseverlik Ödülü'ne ise 'tüm dünya için öncü ve örnek çalışmalarına' vurgu yapılarak layık görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyaca Ünlü Müzede 'Koç Ailesi Galerisi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement