Dünyada 2022 böyle geçti: Ekim-kasım-aralık - Son Dakika
Güncel

Dünyada 2022 böyle geçti: Ekim-kasım-aralık

Dünyada 2022 böyle geçti: Ekim-kasım-aralık

Terör örgütü DEAŞ lideri Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin öldürülmesi, Güney Kore'deki Cadılar Bayramı etkinliklerinde yaşanan izdihamda 156 kişinin hayatını kaybetmesi ve İngiltere'de laboratuvar ortamında üretilen kanın, klinik çalışma kapsamında ilk kez bir insana nakledilmesi,...

20.12.2022 12:02  Güncelleme: 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü DEAŞ lideri Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin öldürülmesi, Güney Kore'deki Cadılar Bayramı etkinliklerinde yaşanan izdihamda 156 kişinin hayatını kaybetmesi ve İngiltere'de laboratuvar ortamında üretilen kanın, klinik çalışma kapsamında ilk kez bir insana nakledilmesi, dünyada Ekim-Kasım- Aralık 2022'nin başlıca gelişmeleri olarak öne çıktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ebu İbrahim El-Haşimi El-Kureyşi'nin ölümünden sonra DEAŞ'ın başına geçen Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin de öldürüldüğünü açıkladı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliklerinde meydana gelen izdihamda 156 kişi öldü. İzdiham, Seul'ün eğlence merkezlerinden Itaewon bölgesinde yaşandı. Dar bir sokakta üst üste yığılan ve yol kenarında sağlık görevlileri tarafından kalp masajı yapılarak hayata döndürülmeye çalışılan insanların görüntüleri, dünya gündemine oturdu. Hayatını kaybedenlerin bir kısmına ani kalp durması teşhisi konuldu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun 15 Kasım itibarıyla 8 milyar kişiye ulaştığını bildirdi. UNFPA'nın yayımladığı rapora göre, dünyanın 2030'da 8,5 milyar, 2050'de 9,7 milyar, 2100'de 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı tahmin ediliyor.

İngiltere'nin Bristol, Cambridge ve Londra şehirlerinden bilim insanlarının laboratuvar ortamında ürettiği kan, klinik çalışma kapsamında ilk kez bir insana nakledildi. Nakil, ciğerlerden vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri üzerinde yapılan çalışma sayesinde gerçekleşti.

2022'nin ekim, kasım ve aralık aylarında şu önemli gelişmeler yaşandı:

1 EKİM

Endonezya'da bir futbol müsabakası sırasında polisin arbedeyi durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından meydana gelen izdihamda, 133 kişi hayatını kaybetti.

Nikaragua, Hollanda ile diplomatik ilişkilerini kesti.

2 EKİM

Bulgaristan'da yapılan genel seçimlerde, oyların yüzde 25,37'sini alan eski Başbakanlardan Boyko Borisov'un lideri olduğu; Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi Yurttaşlar (GERB) partisi, parlamentonun en büyük gücü olarak birinci sırada yer aldı. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, oyların yüzde 13,66'sını alarak ülkenin üçüncü en büyük siyasi gücü oldu.

3 EKİM

Somali'de Eş-Şebab terör örgütünün elebaşlarından Abdullahi Nadir'in etkisiz hale getirildiği bildirildi.

2022 Nobel Tıp Ödülü, insan evrimine ilişkin çalışmalara imza atan 67 yaşındaki İsveçli bilim insanı Svante Paabo'ya verildi.

4 EKİM

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kuantum mekanikleri konusundaki çalışmalarından ötürü Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ile Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger kazandı.

5 EKİM

2022 Nobel Kimya Ödülü'nü Amerikalı Carolyn R. Bertozzi ile Danimarkalı kimyagerler Morten Meldal ve K. Barry Sharpless kazandı.

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle Senatoda kabul edilen "Demokratik Hafıza Yasası" ile Franco diktatörlüğü dönemi, yasa dışı ilan edildi.

6 EKİM

Tayland'da çocuk bakımevine düzenlenen silahlı saldırıda 22'si çocuk 37 kişi yaşamını yitirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı büyükelçilerin yeni büyükelçilik ve daimi temsilcilik görevlerini tebliğ etti. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği görevi Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar'a verildi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, NATO Daimi Temsilcisi de Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü oldu.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü, Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

7 EKİM

2022 Nobel Barış Ödülü'nü, Belarus'tan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile Rusya ve Ukrayna'dan insan hakları örgütleri Memorial ve Center for Civil Liberties elde etti.

9 EKİM

Nijerya'nın Anambra eyaletinde yolcu teknesinin alabora olması sonucu 76 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi kayboldu.

10 EKİM

Bangladeş'te yapılan bir araştırmada, son 9 ayda 404 öğrencinin intihar ettiği ortaya konuldu.

2022 Nobel Ekonomi Ödülü'nü "bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından" ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazandı.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandumun, Yüksek Mahkemenin lehte karar vermesi halinde gelecek yıl ekimde yapılabileceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılın Nansen Mülteci Ödülü'nü eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verdi.

11 EKİM

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İngiliz sömürge döneminden kalma, sanayicilerin küçük sorunlar nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasına yol açan 2 bin yasayı kaldırdığını açıkladı.

ABD'nin Maryland eyaletinde, 23 yıl hapis yattıktan sonra delillerdeki şüphe nedeniyle hapis cezası bozularak Eylül 2022'de serbest bırakılan Müslüman mahkum Adnan Syed hakkındaki tüm suçlamalar kaldırıldı.

12 EKİM

Avrupa Birliği Komisyonu, Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Nijerya'da başkent Abuja'nın yanı sıra 31 eyalette hasara yol açan sel felaketinden ülke genelinde 1 milyon 411 bin 51 kişinin etkilendiği belirtildi.

İklim değişikliği ve çatışmalara bağlı gıda sorununun, Afrika ülkesi Çad'da 2,1 milyon kişiyi açlığa teslim ettiği bildirildi.

13 EKİM

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti.

NATO üyesi 14 ülke ile üyelik başvurusu yapan Finlandiya, Avrupa hava savunmasının güçlendirilmesi için "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" kurulması konusunda uzlaştı.

ABD'de Temsilciler Meclisi 6 Ocak Soruşturma Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ifadeye çağırdı.

14 EKİM

Oscar ödüllü ünlü aktör, film yapımcısı ve yönetmen Russell Crowe, İtalya'nın başkenti " Roma'nın elçisi" oldu.

Avusturya'da Nazi propagandası yaptığı gerekçesiyle cezaya çarptırılan memurların memuriyetten çıkartılmasına karar verildi.

15 EKİM

NASA'nın Crew-4 mürettebatı, 6 aylık görevin ardından dünyaya döndü.

ABD'nin Alaska eyaletinde, kabuklu Arktik canlılardan kar yengeci nüfusunun son 2 yılda yüzde 90 azaldığı belirtildi.

16 EKİM

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisi, ülkede düzenlenen ara seçimleri önde tamamladı.

17 EKİM

Nijerya'da mayıstan bu yana devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde yaşamını yitirenlerin sayısı 603'e yükseldi.

Ukrayna, Rusya ile yapılan esir takasında çoğunluğu asker, 108 Ukraynalı kadının serbest bırakıldığını bildirdi.

Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekteri Şi Cinping'in 10 yıllık iktidarı döneminde, 5 bine yakın parti yetkilisine yolsuzluk soruşturması açıldığı kaydedildi.

18 EKİM

Hindistan'da, Gujarat eyaletinde 2002'de çıkan olaylarda, Bilkis Bano davası kapsamında toplu tecavüz ve cinayetten hüküm giyen 11 kişinin salıverilmesine hükümet onayı verildi.

ABD'de görülen davada, Fransız çimento üreticisi Lafarge'ın terör örgütü DEAŞ'a yardım etme suçunu kabul ettiği duyuruldu.

Estonya parlamentosu, Rusya'yı "terörist devlet" olarak niteledi.

19 EKİM

Ukrayna ordusu, 13 Eylül'den bu yana ülke genelinde Rusya'ya verildiği söylenen İran üretimi 223 "Şahid-136" isimli kamikaze insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü bildirdi.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'tan üst düzey bir heyet, Suriye'nin başkenti Şam'da rejim lideri Beşşar Esed ile bir araya geldi.

20 EKİM

NASA'nın fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ve "Pillars of Creation" (Yaratılış Sütunları) olarak bilinen toz bulutunu görüntüledi.

Avustralya'da sağlık sigortası şirketinin 3,7 milyon müşterisinin bilgileri bilgisayar korsanlarınca çalındı.

21 EKİM

Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ, İngiltere'nin Liverpool şehrinde düzenlenecek "2023 Eurovision Şarkı Yarışması"na katılmama kararı aldı.

Pakistan Seçim Komisyonu, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle eski Başbakan İmran Han'ı siyasetten men etti.

23 EKİM

Çin Komünist Partisinin 22 Ekim'de sona eren 20. Ulusal Kongresi'nin ardından ilk toplantısını yapan partinin en üst yönetim organı Merkez Komite, Şi Cinping'i yeniden genel sekreter seçti.

24 EKİM

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti liderlik yarışını kazanan Rishi Sunak, ülkenin yeni başbakanı oldu. Sunak, 20 Ekim'de parti liderliğinden istifa eden Liz Truss'ın yerini almak için mücadele verdi. Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980'de Southampton'da doğdu.

25 EKİM

Batı Şeria'nın Nablus kentine İsrail ordusunun düzenlediği baskın sırasında askerler tarafından açılan ateş sonucu 6 Filistinli hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

26 EKİM

İran'ın Şiraz kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. Fars eyaletine bağlı kentteki saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

27 EKİM

İsrail hükümeti, Lübnan ile deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı. İsrail-Lübnan arasında deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin uzlaşı ABD'nin arabuluculuğunda sağlandı.

Irak'ta Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki yeni hükümet Meclisten güvenoyu aldı. Sudani tarafından oluşturulan kabinedeki 23 bakandan 21'i Mecliste güvenoyu aldı.

28 EKİM

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşi 82 yaşındaki Paul Pelosi, San Francisco'daki evinde saldırıya uğradı. David Depape (42) isimli şahıs Paul Pelosi'yi kafasına çekiçle vurarak ağır yaraladı.

29 EKİM

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki saldırıda 100'den fazla kişi öldü, en az 300 kişi yaralandı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliklerinde meydana gelen izdihamda 156 kişi öldü. İzdiham, Seul'ün eğlence merkezlerinden Itaewon bölgesinde yaşandı. Dar bir sokakta üst üste yığılan ve yol kenarında sağlık görevlileri tarafından kalp masajı yapılarak hayata döndürülmeye çalışılan insanların görüntüleri dünya gündemine oturdu. Hayatını kaybedenlerin bir kısmına ani kalp durması teşhisi konuldu.

30 EKİM

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu yüzde 50,83 oy alan solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva kazandı.

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde yayalar için hizmet veren asma köprünün çökmesi sonucu aralarında çocukların da olduğu 141 kişi hayatını kaybetti.

31 EKİM

Azerbaycan ve Ermenistan güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Soçi kentinde yaptığı üçlü görüşmenin ardından ortak bildiriyi kabul etti.

1 KASIM

Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk, satın aldığı Twitter'ın yönetim kurulunu feshederek kendisini "tek yönetici" ilan etti.

İsrail'de son 3,5 buçuk yılda 5'inci kez düzenlenen genel seçim, muhalefetteki Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun zaferiyle sonuçlandı.

3 KASIM

ABD'nin Florida eyaletine bağlı Parkland kentinde 2018'de bir okula düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişiyi öldüren Nikolas Cruz, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

4 KASIM

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, katıldığı bir partide arkadaşlarıyla dans ederken çekilen görüntülerinin basına sızdırılmasının ardından, görevini kötüye kullandığı yönündeki şikayetlerden aklandı.

5 KASIM

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran'ın Rusya'ya İHA gönderdiğine ilişkin iddialara karşılık Rusya'ya Ukrayna'daki savaşın başlamasından aylar önce sınırlı sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderdiklerini ancak bu ülkeye füze sağladıklarına dair iddiaların doğru olmadığını söyledi.

7 KASIM

Laboratuvar ortamında üretilen kan, klinik çalışma kapsamında ilk kez bir insana nakledildi. Nakil, İngiltere'nin Bristol, Cambridge ve Londra şehirlerinden bilim insanları tarafından ciğerlerden vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri üzerinde yapılan çalışma sayesinde gerçekleşti.

8 KASIM

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da yazın etkisini gösteren sıcak hava dalgalarına ilişkin verileri paylaştı. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, sıcaklar nedeniyle en az 15 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Doğu Afrika ülkesi Uganda, "PearlAfricaSat-1" isimli ilk uydusunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlattı.

14 KASIM

4 bin 600 kişiyi taşıyan "Majestic Princess" isimli yolcu gemisi, 800 kişide Kovid-19 vakası saptanmasının ardından Avustralya'nın Melbourne kentinde boşaltıldı. Yeni Zelanda'dan hareket ettikten sonra Kovid-19 salgınının baş göstermesi üzerine gemi, 12 Kasım'da Avustralya'nın Sidney kentine demirlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Zirvesi için gittikleri Endonezya'nın Bali Adası'nda, yüz yüze görüştü. Görüşme, Biden'ın Ocak 2021'de göreve başlamasından bu yana iki liderin ilk yüz yüze buluşması oldu.

15 KASIM

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun 15 Kasım itibarıyla 8 milyar kişiye ulaştığını bildirdi. UNFPA'nın yayımladığı rapora göre, dünyanın 2030'da 8,5 milyar, 2050'de 9,7 milyar, 2100'de 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı tahmin ediliyor.

16 KASIM

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Ay'a dönüş projesi olarak bilinen "Artemis" misyonuyla fırlattığı Orion kapsülü, Ay'ın arka yüzünde yörüngeye ulaştı. Orion'un, 128 kilometre ile Ay'ın yörüngesinde yüzeye en yakın konumuna geldiği bildirildi.

17 KASIM

Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması, 120 gün uzatıldı.

18 KASIM

Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'nın Herson şehrinde yaşayan 84 Ahıska Türkü, Dışişleri Bakanlığının girişimiyle Rusya üzerinden Türkiye'ye getirildi.

20 KASIM

Sosyal medya platformu Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının ardından kapatılan Twitter hesabını yeniden açtı.

21 KASIM

Kazakistan'da erken cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81,31'ini alan Kasım Cömert Tokayev yeniden kazandı.

Endonezya'nın Batı Cava eyaletinde Ciranjang şehrinin 18 kilometre güneybatısında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 321 kişi hayatını kaybetti.

22 KASIM

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında 3 yıl sonra yeniden müzakere masası kuruldu. Venezuela'nın garantörlüğü ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini yeniden başlattı.

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulunda "yeterli iş birliği yapmadığı" gerekçesiyle ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya öncülüğünde aleyhinde alınan karara tepki olarak Fordo'daki nükleer tesiste uranyumu yüzde 60 saflıkta zenginleştirmeye başladı.

26 KASIM

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'e ait Dragon kapsülü, yaklaşık 4 ton gıda ve deney malzemesi ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi.

27 KASIM

Ekvator Ginesi'nde oyların yüzde 94,9'unu alan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

28 KASIM

DSÖ, Avrupa başta olmak üzere dünyada etkisini gösteren maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün adını, ırkçı ve yaftalayıcı dilden uzak durmak için "Mpox" olarak isimlendirme kararı aldıklarını açıkladı.

29 KASIM

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 2022'de çatışma, şiddet ve doğal afetler nedeniyle yerinden edilen kişi sayısının 100 milyonu geçtiğini açıkladı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 16 Kasım'da Ay'a dönüş projesi kapsamında fırlattığı Orion kapsülü "en uzak mesafe" rekorunu kırdı. Kapsülün yaklaşık 430 bin kilometre katettiği ve bunun, "insanları taşımak için tasarlanmış bir uzay aracının gidebildiği en uzak mesafe rekoru" olduğu belirtildi.

30 KASIM

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ebu İbrahim El-Haşimi El-Kureyşi'nin ölümünden sonra DEAŞ'ın başına geçen Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi'nin de öldürüldüğünü açıkladı.

2 ARALIK

Pakistan'ın Kabil Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda Pakistan'ın Kabil Misyon Şefi Maslahatgüzar Übeyd ur Rahman Nizamani yaralandı. Afganistan'ın başkenti Kabil'de Pakistan Büyükelçiliğini gören bir binadan Büyükelçilik bahçesine ateş açıldı. Pakistan, saldırıyı DEAŞ/H'nin üstlendiğini açıkladı.

5 ARALIK

Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma", uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum'da imzalandı. Sudan'da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019'da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı. Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

7 ARALIK

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden Temsilciler Meclisince Türkiye'nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler çıkarıldı. ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi.

Almanya'da darbe planlayan gruba düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 25 kişiden 8'i tutuklandı. Birçok eyalette düzenlenen baskınlarda "terör örgütü üyesi veya destekçisi olma" suçlamasıyla gözaltı kararı verildi. Yakalananlar arasında eski askerler de yer aldı.

Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alındı. Pedro Castillo'nun, Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden alınmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülke tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Ülkede hükümet karşıtı gösteriler yapıldı.

8 ARALIK

DSÖ üyesi ülkeler, Kovid-19'un ardından çıkması muhtemel küresel salgınlara karşı dünyayı daha iyi korumak ve ortak mücadele verebilmek üzere planlanan ilk uluslararası anlaşma için taslak hazırlanmasını onayladı.

Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takası gerçekleştirildi. Rusya, ABD'li kadın Basketbolcu Brittney Griner'ı, ABD de Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'u serbest bıraktı.

10 ARALIK

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, insani yardımları tüm BM yaptırımlarından muaf tutmaya yönelik karar tasarısını onayladı. ABD ve İrlanda tarafından sunulan tasarı, 14 lehte oyla kabul edilirken Hindistan çekimser kaldı. Oylamada, aleyhte oy veren ülke olmadı.

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki saldırılarında, son 3 haftada 20 Filistinli hayatını kaybetti.

13 ARALIK

AB ülkeleri, Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde yapılan oylamada, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın anayasayı ihlal ettiği iddiasını içeren parlamento raporu, milletvekillerinin çoğunluğu tarafından reddedildi.

14 ARALIK

Peru'da hükümet, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle ülke genelinde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

İran, kadın haklarına ilişkin ihlalleri nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Biriminden ihraç edildi.

Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında sunduğu "sıfır atık" kararı BM Genel Kurulunda kabul edildi.

15 ARALIK

ABD Temsilciler Meclisine, Tennessee Temsilcisi Steve Cohen ve Güney Carolina Temsilcisi Joe Wilson, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çıkarılması için karar tasarısı sundu.

AB liderleri Bosna Hersek'e adaylık statüsü verilmesini onayladı.

16 ARALIK

Japon hükümeti, Öz Savunma Kuvvetlerinin (SDF) karşı saldırı kapasitesi edinmesine imkan verecek ulusal savunma stratejisini kabul etti.

19 ARALIK

Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in hükümeti, güven oylamasında meclisteki milletvekillerinin üçte ikisinin desteğini aldı.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, hükümetin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının "yasal" olduğuna karar verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyada 2022 böyle geçti: Ekim-kasım-aralık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement